Annonce
Regionalt

Statsministeren  til virtuelt møde med 160 studerende i Haderslev: - Vi har jeres afgangseksamen i tankerne

Statsminister Mette Frederiksen faldt ud under det virtuelle møde. Arkivfoto: Emil Helms/Scanpix 2021)
Det blå Gymnasium i Haderslev fik som den eneste ungdomsuddannelse i landet mulighed for at lade elevene møde Mette Frederiksen og Pernille Rosenkrantz-Theil over nettet. Det gik ikke helt uden tekniske problemer.

- Vi har jer, der skal til afgangseksamen i, tankerne.

Det lovede statsminister Mette Frederiksen, da hun sammen med børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil gennemførte et usædvanligt møde med 160 studerende på Det Blå Gymnasium i Haderslev. Mødet var virtuelt og gav eleverne i det sønderjyske mulighed for at stille spørgsmål til de to ministre, der sad i København.

Det digitale møde var blevet arrangeret med kort varsel, og de studerende havde udnyttet de få dage til at udforme nogle af spørgsmål, der nager dem under corona-lukningen af landet. De handlede om den sociale trivsel, de faglige konsekvenser af hjemmeundervisningen samt hele måden pandemien er blevet grebet an på af regeringen og Folketinget.

Annonce

Mette Frederiksen lagde ud med at forklare, hvorfor de mindste skolebørn i 0. til 4. klasse snart kan vende tilbage. Beslutningen er truffet af hensyn til dansk økonomi. Forældrene skal tilbage til deres arbejde efter at have skullet passe job og børnenes hjemmeundervisning samtidig:

- Vi gjorde det også af hensyn til trivslen, og jeg er helt klar over, at de trivselsproblemer kan være lige så store hos jer, ja måske endda større, lød det fra Mette Frederiksen.

Hun måtte dog skuffe de mange studerende, hvis de havde sat næsen op efter, at de også snart kan vende tilbage til en normal skolehverdag:

Ingen åbning

- På grund af epidemien er der ikke plads til,  at vi nu åbner mere op. Da vi genåbnede landet i foråret, var der et særlig fokus på afgangseleverne. Der gør sig nogle særlige forhold gældende for dem, der skal op til studentereksamen, erhvervseksamen eller afgangseksamen, så det er med i vores overvejelser, hvordan I kan få mere undervisning, inden I skal til eksamen. Men nu er der ikke plads til yderligere åbning.

Et andet spørgsmål til de to ministre lød: Hvad vil I gøre, så vi ikke bliver corona-årgangen i det fremtidige studieliv og senere i voksenlivet – dem der er bagefter? Det er andet år i træk, at skolegangen ikke har været normal.

Statsministerens svar var, at der påhviler hele uddannelsessektoren ”et kæmpe ansvar” for det, der er blevet tabt i 2020 og 2021:


Er det begyndt at blive et problem, skal man hen på skolen til en normal hverdag. Det må man altså godt.

Pernille Rosenkrantz-Theil, børne- og ungdomsminister


- Men det er et vilkår for den enkelte elev og for alle jer, der underviser: Der var noget, vi missede. Der var en periode, hvor vi ikke fik den undervisning, vi har forfinet i mange år i Danmark. Men det gælder mange andre områder. Det gælder økonomien, lige som der har været andre sygdomme, der ikke har fået opmærksomhed.  Vi må se i øjnene, at det bare er et vilkår for os, der er her på det her tidspunkt, men når det er sagt, vil jeg tilføje: Vi må altså ikke blive for mørke, selv om det er hårdt, og det bider lige nu. Vi har som fællesskab behov for at sige, at vi kommer i gennem de her. Vi skal nok klare det.

Annonce

Hovedpine

Pernille Rosenkrantz-Theil stillede blandt andet op for at svare på spørgsmålet fra en af de studerende om, hvad regeringen vil gøre for de socialt udsatte elever, der især lider under fjernundervisningen.

Hensynet til den gruppe var, erklærede ministeren, ”en af mine allerstørste hovedpiner”:

- Der er to grupper: Der er dem, der også under normale vilkår har bumlede hjemmevilkår, og så er der kommet en ny gruppe med ombord, og som har det rigtig svært med hjemmeundervisningen Vi er alle forskellige, og de lidt mere indadvendte har det måske meget godt med at være hjemme i egen boble.

Men vi har gjort det muligt at være på skolen, hvis man har problemer derhjemme eller har fået det på grund af hjemmeundervisningen. Det er der kun fire procent, der udnytter, og det er min hovedpine. Er det begyndt at blive et problem, skal man hen på skolen til en normal hverdag. Det må man altså godt.

Det virtuelle møde mellem de studerende på det blå gymnasium i Haderslev og ministrene varede tre kvarter og led under en del tekniske problemer. Flere elever kom ikke igennem, og på et tidspunkt faldt også statsministeren ud.

Den lærer, der fungerede som ordstyrer, spurgte, om det var muligt at forlænge mødet:

- Nej, desværre. Jeg skal være til samråd i Folketinget lige om lidt, og det skal man – som i skal – ellers får man problemer, forklarede Pernille Rosenkrantz-Theil.

Annonce
Sydjylland For abonnenter

Blodigt drab i Sønderborg: Offeret rev hår ud af drabsmandens hoved

Danmark

Lørdagens coronatal: 739 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Blæst og regn stopper ikke en pælesidder: Tre kæmper om 20.000 kroner og det får arrangør til at overveje reglerne

Kolding For abonnenter

Ungt par sælger lejligheden på Frederiksberg og flytter ind i gammelt elektricitetsværk i Sydjylland: - Vi går og niver os i armen

EfB

Målscorer: Hyballa solgte projektet til mig

Varde For abonnenter

Mette er nybagt mor – men det er lige før, kæmpehunden Baby betyder mere

Sydjylland For abonnenter

Ansatte og pårørende råbte op om patientsvigt: Nu retter styrelse mindre kritik af behandlingen på kaosramt psykiatriafdeling

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Regionalt

DSB fjerner togpersonalet fra intercitytog til Esbjerg

Esbjerg

Vi tog pulsen før EfB-kampen: Fansene er delt i to lejre efter EfB-balladen

Danmark

200 buler i bilen og stenslag i håndboldstørrelse: Se video af familie fanget i haglstorm på autobahn

Varde

Jeg får hug: De unge udskammes og dømmes over en kam

Vejen For abonnenter

Den knaldrøde socialdemokrat: Jeg er til politik i øjenhøjde

EfB For abonnenter

EfB-karakterer: Energien var større end kvaliteten

Annonce