Annonce
Regionalt

Statsministeren  til virtuelt møde med 160 studerende i Haderslev: - Vi har jeres afgangseksamen i tankerne

Statsminister Mette Frederiksen faldt ud under det virtuelle møde. Arkivfoto: Emil Helms/Scanpix 2021)
Det blå Gymnasium i Haderslev fik som den eneste ungdomsuddannelse i landet mulighed for at lade elevene møde Mette Frederiksen og Pernille Rosenkrantz-Theil over nettet. Det gik ikke helt uden tekniske problemer.

- Vi har jer, der skal til afgangseksamen i, tankerne.

Det lovede statsminister Mette Frederiksen, da hun sammen med børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil gennemførte et usædvanligt møde med 160 studerende på Det Blå Gymnasium i Haderslev. Mødet var virtuelt og gav eleverne i det sønderjyske mulighed for at stille spørgsmål til de to ministre, der sad i København.

Det digitale møde var blevet arrangeret med kort varsel, og de studerende havde udnyttet de få dage til at udforme nogle af spørgsmål, der nager dem under corona-lukningen af landet. De handlede om den sociale trivsel, de faglige konsekvenser af hjemmeundervisningen samt hele måden pandemien er blevet grebet an på af regeringen og Folketinget.

Annonce

Mette Frederiksen lagde ud med at forklare, hvorfor de mindste skolebørn i 0. til 4. klasse snart kan vende tilbage. Beslutningen er truffet af hensyn til dansk økonomi. Forældrene skal tilbage til deres arbejde efter at have skullet passe job og børnenes hjemmeundervisning samtidig:

- Vi gjorde det også af hensyn til trivslen, og jeg er helt klar over, at de trivselsproblemer kan være lige så store hos jer, ja måske endda større, lød det fra Mette Frederiksen.

Hun måtte dog skuffe de mange studerende, hvis de havde sat næsen op efter, at de også snart kan vende tilbage til en normal skolehverdag:

Ingen åbning

- På grund af epidemien er der ikke plads til,  at vi nu åbner mere op. Da vi genåbnede landet i foråret, var der et særlig fokus på afgangseleverne. Der gør sig nogle særlige forhold gældende for dem, der skal op til studentereksamen, erhvervseksamen eller afgangseksamen, så det er med i vores overvejelser, hvordan I kan få mere undervisning, inden I skal til eksamen. Men nu er der ikke plads til yderligere åbning.

Et andet spørgsmål til de to ministre lød: Hvad vil I gøre, så vi ikke bliver corona-årgangen i det fremtidige studieliv og senere i voksenlivet – dem der er bagefter? Det er andet år i træk, at skolegangen ikke har været normal.

Statsministerens svar var, at der påhviler hele uddannelsessektoren ”et kæmpe ansvar” for det, der er blevet tabt i 2020 og 2021:


Er det begyndt at blive et problem, skal man hen på skolen til en normal hverdag. Det må man altså godt.

Pernille Rosenkrantz-Theil, børne- og ungdomsminister


- Men det er et vilkår for den enkelte elev og for alle jer, der underviser: Der var noget, vi missede. Der var en periode, hvor vi ikke fik den undervisning, vi har forfinet i mange år i Danmark. Men det gælder mange andre områder. Det gælder økonomien, lige som der har været andre sygdomme, der ikke har fået opmærksomhed.  Vi må se i øjnene, at det bare er et vilkår for os, der er her på det her tidspunkt, men når det er sagt, vil jeg tilføje: Vi må altså ikke blive for mørke, selv om det er hårdt, og det bider lige nu. Vi har som fællesskab behov for at sige, at vi kommer i gennem de her. Vi skal nok klare det.

Annonce

Hovedpine

Pernille Rosenkrantz-Theil stillede blandt andet op for at svare på spørgsmålet fra en af de studerende om, hvad regeringen vil gøre for de socialt udsatte elever, der især lider under fjernundervisningen.

Hensynet til den gruppe var, erklærede ministeren, ”en af mine allerstørste hovedpiner”:

- Der er to grupper: Der er dem, der også under normale vilkår har bumlede hjemmevilkår, og så er der kommet en ny gruppe med ombord, og som har det rigtig svært med hjemmeundervisningen Vi er alle forskellige, og de lidt mere indadvendte har det måske meget godt med at være hjemme i egen boble.

Men vi har gjort det muligt at være på skolen, hvis man har problemer derhjemme eller har fået det på grund af hjemmeundervisningen. Det er der kun fire procent, der udnytter, og det er min hovedpine. Er det begyndt at blive et problem, skal man hen på skolen til en normal hverdag. Det må man altså godt.

Det virtuelle møde mellem de studerende på det blå gymnasium i Haderslev og ministrene varede tre kvarter og led under en del tekniske problemer. Flere elever kom ikke igennem, og på et tidspunkt faldt også statsministeren ud.

Den lærer, der fungerede som ordstyrer, spurgte, om det var muligt at forlænge mødet:

- Nej, desværre. Jeg skal være til samråd i Folketinget lige om lidt, og det skal man – som i skal – ellers får man problemer, forklarede Pernille Rosenkrantz-Theil.

Annonce
Sydjylland For abonnenter

Danmark indkøbte i hemmelighed udskældt pigtråd til at holde flygtninge ude af landet: Dræberhegn opbevares i Skrydstrup

Danmark

Søndagens coronatal: 591 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg For abonnenter

Se billeder og video: Kom med ind i Alssundbroens hemmelige rum

Esbjerg For abonnenter

Millionerne er afsat, men firebørnsfamilien venter på femte år på cykelstien: Det er godt nok vildt, det skal tage så lang tid

Esbjerg

Politiet efterlyser: 33-årig mand er gået fra Esbjerg i nedtrykt tilstand

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Kommentar: Der er ikke så meget at rafle om - det er blodig  alvor for SønderjyskE frem mod vinterpausen

Vejen

Svindel, korruption eller krænkende adfærd: Nu får kommunen en whistleblowerordning

Aabenraa For abonnenter

Peter har kastet anker midt i fjorden: Han kunne ikke holde ud at bo på land

Regionalt For abonnenter

Nu kører de absolut sidste sager mod oldinge fra nazitiden

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Varde For abonnenter

Der var ubetalte regninger for 50 millioner, da gigant-landbrug kollapsede: Hvorfor mistede én underleverandør ikke en øre?

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Varde For abonnenter

Nabo om dispensation til 85 procent større byggefelt: At tillade sig at kalde det en mindre ændring – det er flabet

Haderslev For abonnenter

Balladen om naturnationalpark i Pamhule fortsætter: - Afslag blev givet på ufuldstændigt grundlag

Esbjerg For abonnenter

Esbjerg fik en appelsin i turbanen med Facebook: - Sagt på jysk har vi gjort en fornuftig handel

Annonce