Annonce
Kolding

Stik mod de første forventninger: Sygefravær på seniorområdet faldt markant under corona-krisen

Under corona-krisen i foråret faldt sygefraværet på Kolding Kommunes seniorområde markant.  Nu skal forvaltningen blive klogere på hvorfor med henblik på at udbrede gode erfaringer. Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Seniorområdet i Kolding Kommune skal nu analysere,  hvorfor medarbejderne var mindre syge end normalt under coronakrisen. Foreløbig peger pilen på øget rengøring og hygiejne samt et lavere stressniveau  som årsager.
Annonce

Kolding:  Frem til påske forventede Kolding Kommune, at sygefraværet blandt hjemmehjælpere, sygeplejersker og ansatte på plejehjem ville stige på grund af corona-pandemien. Men det stik modsatte skete.  Faktisk faldt fraværet markant til langt under niveauet fra året før.  Faldet var størst i uge 21, altså midt i maj, hvor 50 medarbejdere i gennemsnit var fraværende. I en prognoser baseret på sidste års tal skønnede man, at det tilsvarende tal for i år ville ligge på 80.  Det svarer til et fald på  37,5 procent.

- Min teori går på, at det både er det korte og det lange sygefravær, der er faldet, men det begynder vi at analysere nu, fortæller seniordirektør Annette Lund.

Efter de første corona-tilfælde i landet blev registreret, oprettede flere kommuner jobbanker for at ruste sig mod sygemeldinger på grund af pandemien. Kommunerne blev også bedt om at indberette fraværstal til KL, der gerne ville følge med i, hvor stort et pres de forskellige kommuner kom under.

- I første omgang blev jeg overrasket over, at vores sygefravær faldt markant, men jeg har tænkt over, at vi har pillet noget stress ud af arbejdsdagen, og der er også forsvundet stress fra folks privatliv i den periode, hvor en stor del af landet var lukket ned. Og så tror jeg, at hele samfundet er overrasket over, hvor meget det betyder, at vi har gjort mere ved hygiejnen.  Vi er alle sammen blevet bedre til at få vasket hænder jævnligt, spritte af og alt det der. Og når man læser statistikker, der dækker hele landet, så kan man se, at der slet ikke har været de influenza- og forkølelsesrunder, der plejer at være, forklarer Annette Lund.

Annonce

Fortsat fokus på hygiejne

Er der ting, I har gjort under corona-krisen, I vil fortsætte med for at holde sygefraværet nede?

- Ja, vi vil fortsætte med at gøre ekstra rent og have stort fokus på hygiejne. Vi overvejer også, om vi skal arbejde i mindre grupper, for det giver personalet mere ro. Vi vil også overveje, hvad det er, vi kalder medarbejderne til møde om, og hvor tit vi gør det.  For det kan måske også være færre møder, der har givet medarbejderne mere ro i hverdagen.

Hvilken økonomisk gevinst, det faldende sygefravær har givet, tør hun ikke skyde på.

- Men det er klart, at det er en livskvalitetsgevinst for vores medarbejdere, at de ikke er så meget syge. Det er også godt for ældre, der bor på plejehjem eller får hjemmehjælp. Den vigtigste gevinst er, at de oplever mere kontinuitet i hverdagen, forklarer Annette Lund.

Annonce

Ønsker øget rengøring

- På baggrund af vores erfaringer med corona i foråret, ønsker vi forsat at styrke rengøring og hygiejne på seniorområdet, siger seniorudvalgsformand Søren Rasmussen (DF).

På seniorområdet arbejder man også med et ønske om at ansætte en hygiejnesygeplejerske. Tanken er, at sygeplejerskernes løn kan finansiere sig selv, fordi vedkommende kan få sygefraværet til at falde.

De foreløbige tal viser, at corona har givet seniorområdet en ekstraudgift på otte millioner kroner. Heraf er de 7,1 millioner kroner brugt til værnemidler, og forventningen er, at staten refunderer det beløb.  Hvad angår de sidste 900.000 kroner, så er ekstra rengøring den post, der vejer tungest.

Sygefraværet faldt markant

Kolding Kommune har trukket tal for sygefraværet i perioden fra uge 17 til uge 24.

Tallet er opgjort for omkring 1160 personer og omfatter ”varme hænder” som hjemmehjælpere, sygeplejersker og ansatte på plejehjem.

Over ugerne faldt det gennemsnitlige antal syge medarbejdere mellem 12,2 og 37,5 procent i forhold til en prognose lavet ud fra tal fra  året før.

Tallet angiver, hvor mange medarbejdere der i gennemsnit var sygemeldt i den pågældende uge. Det forventede antal sygemeldte baseret på tal fra  2019 står i parentes.

Uge 17: 72 (82)

Uge 18: 70 (80)

Uge 19: 61 (83)

Uge 20: 56 (78)

Uge 21; 50 (80)

Uge 22: 62 (80)

Uge 23: 61 (83)

Uge 24: 58 (84)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce