Annonce
Aabenraa

Stor fest aflyst: Vildsvinehegn holder også tyskere væk

En stor havefest med både dansk og tysk deltagelse i anledning af Genforeningen i 2020 er aflyst. Fra tysk side mener man ikke, man kan fejre Genforeningen klos op af et hegn med en lukket port. Det var ved grænseovergangen ved Rønsdam , der skulle have været sønderjysk kaffebord. Billedet her er taget fra den tyske side. Foto: Claus Thorsted
I Niehuus og Harrislee havde man glædet sig til at fejre Genforeningen med danske venner, men det kan man ikke i skyggen af et vildsvinehegn, der symboliserer adskillelse, mener tyskerne. Derfor er en havefest med sønderjysk kaffebord nu aflyst.

Bov: En stor dansk-tysk markering af Genforeningen bliver nu stoppet af vildsvinehegnet, som dermed ikke kun får dødt råvildt på samvittigheden.

Den 20. juni 2020 var det planen, at Padborg Friluftsscene og venskabsforeningen Alte Schule Niehuus i samarbejde med en stribe foreninger og institutioner på begge sider af grænsen skulle have inviteret til sønderjysk kaffebord ved Rønsdam-grænseovergangen mellem Bov og Niehuus.

Det kommer imidlertid ikke til at ske, fordi bestyrelsen for Alte Schule Niehuus, som er en forening, der fremmer og støtter kultur- og naturformidling i grænselandet, ikke vil fejre Genforeningen med et vildsvinehegn i nakken.

- Det vil vi ikke, fordi vi er ærgerlige over vildsvinehegnet. Vi sætter os ikke dér efter 100 år, når man med Schengen-aftalen i 2001 afskaffede grænsekontrollen, siger formand Karl Hermann Rathje, Alte Schule Niehuus.

Venner samles i julen

  • Den dansk-tyske havefest skulle ud over sønderjysk kaffebord også have budt på musik og fællessang, der kunne synges på dansk og tysk.
  • Bag festen stod Padborg Friluftsscene og Alte Schule Niehuus i samarbejde med brandværnene i Padborg og Niehuus, Bomlauget, Ældre Sagen i Bov, Museum Oldemorstoft og Bov Sogns organist.
  • Padborg Friluftsscene og Alte Schule Niehuus har til gengæld mange andre, fælles aktiviteter. Den næste er en juletradition - en gåtur om Niehuus Sø - den 29. december, hvor der bydes på varmt til halsen på begge sider af grænsen.

Tyskere inviterer i stedet

- Vi har affundet os med, at man igen bliver kontrolleret ved indrejse, men ikke at vildsvinehegnet bliver opført, uden at man inddrager tyske kommuner eller lytter til protester, tilføjer Karl Hermann Rathje.

Karl Hermann Rathje selv har boet i Niehuus klos op ad grænsen i 50 år og har nydt den uhindrede adgang over den dansk-tyske grænse.

- Og vi tyskere har lidt dårlige erfaringer med grænsespærringer, som ikke kan brydes, siger han.

Samtidig understreger han, at det udelukkende er det signal, vildsvinehegnet sender, der har fået tyskerne til at sige fra. I stedet er vennerne fra Padborg inviteret til Niehuus den 17. maj.

- Vi vil gerne fortsætte og udbygge vores nabo- og venskab med Padborg Friluftsscene og har inviteret til frokostjazz ved Alte Schule 500 meter væk, fortæller Karl Hermann Rathje.

Annonce

Tysk politiker ked af det

Ninna Schrum, bestyrelsesmedlem i Padborg Friluftsscene og dansk ansvarlig for flere genforeningsaktiviteter, er ked af, at den store havefest nu ikke bliver til noget, men hun respekterer tyskernes holdning.

- Jeg tænker ikke sådan om det hegn. Det er ligesom noget, der er trukket ned over hovedet på os, og det kan vi ikke gøre noget ved, siger Ninna Schrum, der mener, grænsehegnet griber ind i dagligdagen for mange i grænselandet.

- Det betyder noget for dem, der bruger området på kryds og tværs, og det er vi jo mange, der gør, siger hun.

Fra politisk hold er man også skuffet over, at den store dansk-tyske festdag er aflyst.

- Det er jeg ked af. Hegnet skulle ikke gerne komme i vejen for det gode venskab mellem Bov-Padborg og Harrislee Kommune, men man kan jo ikke have en lukket port og så sætte et kaffebord op, mener Heinz Petersen (SSW), der er formand for kommunalbestyrelsen i Harrislee.

Politikeren skulle også selv have deltaget ved Rønsdam.

- Selvfølgelig, og hele kommunen var jo blevet inviteret sammen med Padborg-Bov-området og også Aabenraa, forklarer Heinz Petersen.

Indtil Genforeningen i 1920 var Niehuus en del af Bov Sogn.

Annonce
Aabenraa For abonnenter

100 år på fredag: Aabenraa-kunstner satte varige spor i sit lokalområde

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Ung sosu'ers dramatiske nedtur: Forgældet narkohandler solgte hårde stoffer ved vilde fester i kolonihavehus

Kolding For abonnenter

Landsby i top fem over byer, hvor folk bliver boende: Søren har boet her i 27 år og har ingen planer om at flytte

Tønder

Jagten er gået ind på Trine Jepsens efterfølger: Hvem skal være ny direktør på Schackenborg?

Billund

Grindsteds debutant fik aftenens største bifald: Endnu en sejr bringer Grindsted tæt på topholdene

Mens politikerne skændes om løsningen: Virksomheder mangler akut hænder til 14.000 jobs

Esbjerg For abonnenter

Simon købte sin mormors hus, rev det ned og bygger nyt: Flere og flere forløser nybyggerdrømme i midtbyen

Freebee vil investere sig til grøn omstilling: Jeg vil gerne gøre tingene bedst muligt for dem, der kommer efter os

Erhverv

27-årig iværksætter køber flagstangsfabrik: - Det har været svært at vælge at sælge

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Varde

Frantz og Margit har mærket interesse for at købe velkørende forretning: - Men hjertet banker for, at den fortsat skal skabe liv i hjembyen

EfB For abonnenter

Groggy målmand, hjemsendte spillere og en regulær drømmekasse fra distancen - alt om EfB's træningskamp mod Thisted får du lige her..

Sport

Antonsen og Axelsen får bøde på 25.000 for DM-afbud

Annonce