Annonce
Aabenraa

Stor skibsdåb i Aabenraa: M/S Starnes tudede for Stemas grundlægger

Stema Shippings "Sterna" er 190 meter lang og er nok det største skib, der nogensinde er døbt i Aabenraa. Auroras Kanonlaug var på kajen med en af de originale kanoner fra det gamle Aabenraa-skib Aurora og afgav salutten "Dansk Løsen" med tre skud. Foto: André Thorup
Stema Shipping holdt skibsdåb for sit nye skib, "Starnes". I fjorden tudede skibet, da det passerede stedet, hvor Stema-grundlæggerens aske blev spredt for syv år siden.
Annonce

AABENRAA: Det er svært at overse Stema Shippings nye skib, som nu ligger i havnen i Aabenraa. Det er 190 meter langt og 29 meter bredt og kan sejle med en last på 40.000 ton.

Skibet er på sin jomfrurejse fra Norge, hvor det har lastet skærver fra Stema Shippings norske stenbrud.

Den anledning benyttede skibets ejere til at holde skibsdåb for ”Starnes” på havnen i Aabenraa, hvor Stema Shipping har hovedsæde og for nylig er flyttet fra forholdsvis beskedne barakker til det nye kontordomicil ”Stenbjerghus”, som Hans Michael Jebsen står bag.

- Det er enestående, at ejerne viser os respekt ved at lade skibsdåben foregå her, siger Rolf Bonnichsen, der er Managing Director for Stema Shipping i Danmark.

Han arbejder sammen med Claus Boisen, søn af Lau Boisen, der grundlagde Stema Shipping i 1975. For syv år siden døde Lau Boisen, og hans aske blev spredt i Aabenraa Fjord. Da ”Starnes” passerede stedet i fjorden ved indsejlingen til sin skibsdåb, blev der tudet i skibshornet til ære for Lau Boisen.

Annonce

Nu direktør i Nordeuropa

Ved farens død blev den nu 39-årige Claus Boisen administrerende direktør for Stema Shipping A/S, og siden 1. januar 2020 har han desuden været CEO for Mibau-Stema Group. Dermed har han overtaget ansvaret for hele gruppens aktiviteter i Skandinavien og Nordeuropa, herunder koncernens egne stenbrud i Norge, selskabets flåde af selvlossende specialskibe og salgsleddene i de syv lande, gruppen er repræsenteret i med i alt 400 ansatte.

Grundlæggeren af Stema Shipping, Lau Boisen, blev mindet, da "Starnes" stævnede ind i Aabenraa Havn. Hans nu 39-årige søn Claus Boisen, til højre, er nu direktør og har desuden siden 1. januar 2020 været CEO for Mibau-Stema Group. Til venstre Rolf Bonnichsen, der er Managing Director for Stema Shipping i Danmark. Foto: André Thorup

Mibau-Stema Group ejes 40 procent af Hartmann Gruppen og 60 procent af HeidelbergCement i Tyskland. Hartmann Gruppen har base i Cadenberge i Tyskland, og med udnævnelsen af Claus Boisen er Mibau-Stema Groups hovedkontor nu delt mellem Cadenberge og Stema Shippings nye domæne i Aabenraa.

Det er Hartmann-rederiet, der ejer ”Starnes”, og ved skibsdåben blev det officielt overdraget til Stema Shipping, som lejer det.

Stema Shipping har i alt syv skibe, men ”Starnes” er det hidtil største og kan altså laste op til 40.000 ton, hvor de ældre skibe klarer op til 30.000 ton. Hele skibsflåden og planlægningen styres fra Aabenraa. Stema er Nordeuropas førende leverandør af sand, grus og granitskærver, og koncernen ejer selv stenbrud i Norge. Skibene er selvlossende - ”Starnes” har en 70 meter lang bom, der kan drejes ind over land, så sten og andet gods i løs vægt kan sendes til og fra skibets lastrum med transportbånd.

Annonce

Måske sidste skibsdåb

”Starnes” er bygget i Kina, og til næste år får Stema Shipping efter planen endnu et skib i samme størrelse. Men så vil skibsdåben sandsynligvis komme til at foregå i Tyskland, siger Rolf Bonnichsen:

- Så foruden at ”Starnes” nok er det største skib, der nogensinde er blevet døbt i Aabenraa, kan det også være det sidste. Det er lidt vemodigt, når man tænker på den lange og traditionsrige søfartshistorie, der er i byen. Skibsredere fra Aabenraa har jo været kendt på alle verdenshave.


Så foruden at ”Starnes” nok er det største skib, der nogensinde er blevet døbt i Aabenraa, kan det også være det sidste. Det er lidt vemodigt, når man tænker på den lange og traditionsrige søfartshistorie, der er i byen. Skibsredere fra Aabenraa har jo været kendt på alle verdenshave.

Rolf Bonnichsen, Managing Director for Stema Shipping i Danmark.


Sådan ser det ud, når Stema Shippings skibe bliver lastet ved stenbrud i Norge. PR-foto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Peter Madsens flugtforsøg: Truede med bombeattrap og hoppede ind i hvid varevogn

Varde

Så er det nu: Syv dage til Rema åbner

Indland

Fængselsansattes formand venter Madsen flyttet til nyt fængsel: Enner Mark og Nyborg er i spil

Annonce