Annonce
Kolding

Stor udbygning af skole rykker nærmere: Dropper faste klasselokaler til de ældste elever

Her på Lyshøj Nord skal der laves en tilbygning, der blandt andet kommer til at rumme den fortælletrappe, man kan se på illustrationen her. Til venstre ligger den nuværende skolebygning. På første sal skal der ligge naturfagslokaler, som man i dag kun har på den anden afdeling af Lyshøjskolen, hvor hele skolen tidligere var samlet. Illustration: Ommen a/s og arkitektfirmaet Rum
Den 35 millioner kroner dyre kommende udvidelse og forandring af Lyshøjskolen er kommet et skridt nærmere med valget af blandt andet arkitekt. Alle skolens 44 klasser kommer med udbygningen til at opleve forandringer, forklarer skoleleder.

Kolding: Når de knap 1100 elever på Koldings største folkeskole, Lyshøjskolen, fra foråret 2023 skal i skole vil alle kunne mærke forskel i forhold til, hvordan det er, når de går i skole i dag i 2021.

Rundt om hjørnet venter nemlig en omfattende udbygning og modernisering af skolen, som blev vedtaget sidste år, og som nu er rykket et skridt nærmere i og med, at der er sat navn på hovedentreprenøren og det arkitektfirma, som skal stå i spidsen for udbygningen.

For skoleleder Anders Svendsen er det lidt af en drøm at skulle være med til at få de 35 millioner kroner, som byrådet har sat af til udvidelsen, til at gøre så meget gavn som muligt.

Annonce

Og han er ikke i tvivl om, at det bliver en bedre skole, som eleverne vil møde, når hele udbygningen efter planen er færdig i foråret 2023.

- Alle 44 klasser på skolen kommer til at opleve en forandring, og udbygningen vil påvirke den måde, vi arbejder på - især i udskolingen, fortæller Anders Svendsen.

Farvel til klasseværelset

Eleverne i 7.-9. klasserne, som holder til i afdelingen på Lyshøj Nord, kommer for eksempel til at sige farvel til deres faste klasselokaler. I stedet bliver der særlige lokaler til hvert fag, for eksempel matematiklokaler, dansklokaler og sproglokaler, og så skal eleverne flytte rundt efter, hvilket fag de skal have.

Hvert lokale skal indrettes, så det passer til det fag, der skal undervises i der.

Sådan forestiller arkitekterne sig, at det såkaldte PLC-torv på Lyshøj Syd skal se ud. Det er her, skolebiblioteket ligger. Efter ombygningen af skolen vil man sørge for, at denne afdeling af skolen i højere grad kommer til at samle henholdsvis 0.-3. klasse og 4.-6. klasse hver for sig. Illustration: Ommen a/s og arkitektfirmaet RUM

- Det betyder, at de kommer ind i et lokale, der emmer af det fag, de skal have, og som gerne skal gøre eleverne mere motiverede, siger Anders Svendsen.

Hvordan lokalerne præcis skal indrettes og udformes, skal man til at finde ud af, og man går allerede nu i gang med at hente inspiration udefra.

På den oprindelige Lyshøjskolen, hvor 0.-6. klasserne holder til, skal der bygges en del om i den eksisterede bygning.

4.-6. klasserne kommer til at opleve en blanding mellem de mere traditionelle klasselokaler og det, de vil komme til at opleve på Lyshøj Nord og vænner sig derfor langsomt til, at de på et tidspunkt skal sige farvel til tanken om et fast klasselokale.

Annonce

Læringstorv

I begge skolens afdelinger vil man indrette et centralt rum, som bliver hjertet i hver bygning.  I skolesprog kalder man det et læringstorv eller et makerspace. På almindeligt dansk er det et slags teknologisk værksted, hvor man både kan arbejde med for eksempel 3D-printere og lasercuttere men også med mere manuelle værktøjer.

Ifølge Anders Svendsen vil disse rum gøre det lettere at komme ud af klasselokalet og arbejde med hænderne i andre fag end for eksempel kun billedkunst.

Udbygningen kommer ikke kun til at gavne elever og lærere på skolen, forklarer Anders Svendsen.

Han håber på, at man i fremtiden også kommer i højere grad at byde områdets lokalråd indenfor på skolen efter skoletid, så der kan holdes forskellige arrangementer og aktiviteter på skolen.

Det er totalentreprenør Ommen A/S, arkitektfirmaet RUM A/S og ingeniørfirmaet ISC Rådgivende Ingeniører A/S, som skal stå for udvidelsen af skolen.

Lyshøjskolen

  • I juni 2020 sagde byrådet ja til at bruge 35 millioner kroner på en udvidelse af Lyshøjskolen.
  • Her har man i flere år manglet plads til eleverne, som der drypvis er kommet flere og flere af i de seneste år. 
  • Tidligere var hele skolen samlet i de oprindelige bygninger på Lyshøj Allé. Siden udbyggede man med Lyshøj Nord, som rummer eleverne i 7.-9. klasse og ligger på Agerøvej.
  • I 2015 rundede man 1000 elever på Lyshøjskolen. I dag er der knap 1100 elever. Skolen er Koldings største skole.
Efter planen går ud- og ombygningen af Lyshøjskolen i gang til marts, og går alt efter planen vil hele udbygningen være færdig i foråret 2023. Illustration: Ommen a/s og arkitektfirmaet RUM
Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Erhverv For abonnenter

Se billeder før og efter: Sådan ser Orlas forureningsramte galleri ud efter fem måneders gravearbejde og renovering

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

REGIONALVALG

Tag kandidattesten til regionalvalget her

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Ejer af ferieresort: Folks intelligens falder med 20 procent, når de kører i en autocamper

Billund For abonnenter

Forældre råber op efter skolehelvede for 10-årige Kristian: Er det sådan, børn med en diagnose skal behandles?

Sønderjyske Fodbold

SønderjyskE-islænding kom ind fra kulden og gjorde helvede hedt for AGF

Esbjerg

Facebook skal bygge: I ved selv, hvor mange lastbiler, der kommer

Erhverv

Kvalitet koster og holder længere: Anders har øje for det smukke i tilværelsen

Tønder For abonnenter

Ny plan om nærhospitaler bringer ikke meget nyt til Tønder: Ændringen er mest af alt et navneskift, mener regionsrådspolitiker

Kolding

Skole inviterede forældre til flere end 1000 elever til møde - kun én mødte op

Esbjerg

Dumpet: Eleverne på lokal skole er blandt Danmarks dårligste – nu griber staten ind

Danmark

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - det er helt misforstået

Haderslev

Lokal investor bygger 18 seniorvenlige lejeboliger i landsby

Tønder For abonnenter

Bademester er sat i spidsen for stort idrætscenter efter uro: Hun ønsker ro for medarbejderne

Sydjylland

Blandt de nominerede: Koret der fik borgmester til at græde

Annonce