Annonce
Haderslev

Styresystem på færge er i dårlig forfatning og svigter jævnligt: Kan først fikses om otte måneder

Aarø M/S færgen har plads til 12 personbiler og 98 passagerer. Arkivfoto: Larz Grabau
I løbet af de senere år har Aarøfærgen oplevet jævnlige forstyrrelser i driften, og nu har man fundet ud af, at der er problemer med styresystemet. Det skal fikses hurtigst muligt, siger udvalgsformand - men ventetiden er lang.

Aarø/Aarøsund: Hver dag mellem klokken 6.00 og 23.00 fragter Aarøfærgen trygt og sikkert passagerer og biler til og fra Aarø.

Men for nylig har færgen været på værft. Her blev der udarbejdet en såkaldt levetidsrapport, der har vist, at den elektriske del af styresystemet på færgen er i meget dårlig forfatning.

Den elektriske del har i de seneste år haft jævnlige svigt, fejl og mangler, og nu har man altså anbefalet en øjeblikkelig udskiftning af den elektriske del. Det er nemlig vurderet, at en komplet defekt kan resultere i havari.

Annonce

- Det er kablerne i færgens styresystem, der ikke er helt så isolerede, og de er ved at blive møre. Og det gør, at hele kabelnettet til styresystemet giver fejl, siger Carsten Leth Schmidt (SP), der er formand for teknik- og klimaudvalget i Haderslev Kommune.

Det er først nu, at man har nået til den erkendelse, at det var kabelsystemet, det var galt med. Man troede, at det måske var nogle andre elementer, der skulle justeres. Men nu har man fået færgen undersøgt på værft.

Carsten Leth Schmidt (SP), formand for teknik- og klimaudvalget

I værste fald kan det betyde, at Søfartsstyrelsen indfører et øjeblikkeligt stop-påbud. Ifølge Carsten kommer det nok snart, at færgen ikke er driftssikker nok, hvis kablerne ikke bliver udskiftet.

- Så vidt jeg ved, har de observerede forstyrrelser ikke givet nogle fare for driften af færgen, og derfor har vi heller ikke fået nogen påbud. Men hvis fejlene bliver mere alvorlige, så kan vi komme i en ny situation, og derfor haster det med at få det ordnet, siger Carsten Leth Schmidt.

Lange ventetider

Men det bliver svært at realisere anbefalingen om øjeblikkelig udskiftning, da Haderslev Kommune forventer, at den elektroniske del til styresystemet først kan leveres om otte måneder. Ifølge kommunen skyldes det den globale forsyningskrise, hvor den begrænsede tilgængelighed af råvarer på verdensmarkedet resulterer i forsinkelser og uventede prisstigninger.

- Det er først nu, at man har nået til den erkendelse, at det var kabelsystemet, det var galt med. Man troede, at det måske var nogle andre elementer, der skulle justeres. Men nu har man fået færgen undersøgt på værft, siger Carsten Leth Schmidt.

Udvalgsformanden fortæller, at man ikke har kunnet forudse sådan en reparation på trods af, at styresystemet af og til har svigtet de seneste år. Og da Aarøfærgen ikke har været en del af en serieproduktion, påvirker det også leveringstiden.

- Det er ikke noget, der ligger på lager, så komponenterne skal man først lige have strikket sammen. Og det tager tid. Vi kan trods alt få det bygget, men det er kompliceret, siger Carsten Leth Schmidt.

Annonce

Milliondyr regning

Teknik- og klimaafdelingen i Haderslev Kommune har forslået, at man sætter 1,5 millioner kroner af til et nyt manøvresystem til færgen, der foreslås finansieret af økonomiudvalgets bygningsvedligeholdelsespulje.

- For en halvanden million får vi vist kun dele af det, og jeg tænker, at der er nogle centrale komponenter, der bliver brugt igen, siger Carsten Leth Schmidt.

I øjeblikket er den daglige drift altså ikke påvirket, og det er stadig sikkert at tage med færgen.

- Man kan fortsætte med at komme med færgen, og men når kablerne er leveret, så skal den selvfølgelig på værft. Dog har vi passagerfærgen Magda 3, vi kan sætte ind i stedet.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Jubilarer deler alt undtagen seng: - Når man har kigget på hinanden i 10-12 timer, så kan man da godt have behov for at se på noget andet

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Varde For abonnenter

To år i træk med millionoverskud fremtidssikrer handel: Sådan kom nærbutikken i superform

Aabenraa For abonnenter

Hele børnehaven var fuld af glas: Flere institutioner i Aabenraa lukker legepladsen af for offentligheden - men er det nok at låse lågen?

Sønderborg

Michael smøgede ærmerne op og droppede smøgerne: - Jeg havde lovet min søn at stoppe

Esbjerg

Bygherre dropper byggeri på attraktiv byggegrund: Nu sættes eneste ledige byggegrund i det centrale Ribe igen til salg for stort millionbeløb

Analyse: Bankerne betaler ikke negative renter længere. Gør du?

Sønderborg

Se billederne: Hundredvis af gulklædte mennesker indtog historisk vold

Erhverv For abonnenter

Toppen af Koldings erhvervsliv skød stort beløb i startup-firma: 800.000 danskere kan få gavn af deres service

For abonnenter

Randers-gigant har minus på 70 millioner og to topfigurer er væk: Men ny direktør vil udvide og ansætte flere

Kolding

Johns kræftsyge kone faldt i kommunens løse fliser og brækkede lårbenet: Nu er Tove død og John forlanger en reaktion fra kommunen

Jørgen Olsen efter brors kræftsygdom: Den gamle cirkushest i mig skal videre

Erhverv

Landmand om gyldne rapsmarker og høje priser: - Man skal ikke køre forbi markerne og tænke, at her scores kassen i øjeblikket

Tønder For abonnenter

Farvel og tobak: Sundhedsudvalgsformand vil have rygeforbud indført på kommunale arbejdspladser

Vejen

Godt nyt til ejere af el-biler: Der skal sættes fart på opsætning af ladestandere

Annonce