Annonce
Haderslev

Sundplejen går til modangreb: Stævner kommune for millionbeløb

Tina Demiraj og Sundplejen blev i august 2017 privat leverandør i Haderslev Kommune. I sidste uge opsagde kommunen kontrakten med firmaet og politianmeldte samtidig Sundplejen for systematisk udnyttelse af afregningssystemet. I denne uge svarede Sundplejen igen. Kommunen er nu stævnet for 8,4 millioner kroner på grund af underbetaling gennem flere år. Arkivfoto: Jacob Schultz
Sundplejen mener, at Haderslev Kommune i årevis har underbetalt firmaet og har derfor stævnet Haderslev Kommune ved Retten i Sønderborg. Advokat mener, at han har en god sag

I sidste uge politianmeldte Haderslev Kommune Sundplejen og opsagde samtidig kontrakten, og nu svarer den nu tidligere private leverandør af personlig og praktisk hjælp hårdt igen.

Sundplejen stævner sammen med arbejdsgiverforeningen KA Pleje Haderslev Kommune for 8,4 millioner kroner. Penge, som kommunen ifølge KA Pleje og Sundplejen ulovligt underbetalte firmaet for i perioden fra august 2017 til august 2020, da priserne blev forhøjede.

Ifølge stævningen, der onsdag blev sendt til Retten i Sønderborg, er Haderslev Kommunes afregningspriser lavere end den gennemsnitlige timepris på personlig pleje og afviger markant fra det mulige, hvis de gældende overenskomster skal overholdes. Sundplejens advokat, Michael Lund Nørgaard, mener dermed ikke, at Haderslev Kommune opfylder lovens krav om lige konkurrencevilkår.

Annonce

Jeg vurderer, at Haderslev Kommunes afregningspris både er opgjort forkert og på et uklart grundlag og dermed er ulovligt. Jeg vurderer også, at Sundplejen i flere år er blevet underbetalt af Haderslev Kommune.

Michael Lund Nørgaard, advokat for Sundplejen

- Det er kommunens pligt at sikre lige konkurrencevilkår mellem den private og den kommunale hjemmepleje, og der skal være fuld gennemsigtighed i de beregninger og data, som kommunen baserer sit afregningsgrundlag på. Jeg vurderer, at Haderslev Kommunes afregningspris både er opgjort forkert og på et uklart grundlag og dermed er ulovligt. Jeg vurderer også, at Sundplejen i flere år er blevet underbetalt af Haderslev Kommune. Jeg er derfor fortrøstningsfuld i forhold til denne sag, lyder det fra advokat Michael Lund Nørgaard i en pressemeddelelse.

Ingen sammenhæng

Direktør Rolf Dalsgaard Johansen fra Haderslev Kommunes Voksen- og Sundhedsservice tager stævningen til efterretning:

- Jeg kan ikke udtale mig om en stævning, vi ikke har modtaget. Men det er sandt, at vi over længere tid haft en dialog med Sundplejen om afregningspriserne. En dialog, som vi ikke har kunnet skabe et fælles billede af, siger Rolf Dalsgaard Johansen.

Direktøren mener ikke, at stævningen kan ses i sammenhæng med kommunens kontraktopsigelse og politianmeldelse i sidste uge.

- Der er tale om to vidt forskellige sager, understreger Rolf Dalsgaard Johansen.

Sundplejen, der fra august 2017 og frem til onsdag i sidste uge var privat leverandør i Haderslev Kommune, har gennem flere dialogmøder påtalt det, som firmaet mener er for lavt satte priser.

Striden tilspidsede sig ifølge Sundplejen i januar 2020, da firmaet engagerede en advokat. Firmaet oplevede derefter, at samarbejdet med kommunen blev sværere og sværere. På kvartalsmødet 21. august stillede Sundplejen Haderslev Kommune et ultimatum. Senest den 15. september skulle kommunen erkende, at den havde underbetalt Sundplejen, ellers så den private leverandør ingen anden udvej end en stævning.

Annonce

Politianmeldt

Kulminationen på striden kom i sidste uge, da kommunen ophævede kontrakten og politianmeldte firmaet på grund af systematisk udnyttelse af kommunens afregningssystem. En udnyttelse, som ifølge kommunen havde betydet, at Sundplejen har afregnet for ydelser, som firmaet ikke havde leveret hos borgerne.

Sagen kort

Sundplejen har siden 2017 og indtil onsdag i sidste uge været privat leverandør af personlig og praktisk hjælp til borgere i Haderslev Kommune.

Siden 2019 har Sundplejen været uenig med kommunen om afregningspriser.

Haderslev Kommune valgte med kort varsel efter et ekstraordinært møde i voksenudvalget tirsdag den 14. september at ophæve kontrakten med Sundplejen og samtidig politianmelde den private leverandør af praktisk og personlige pleje.

Sundplejen svarede igen onsdag den 22. september at stævne kommunen.

Sundplejen har afdelinger i Aarhus, Vejle og Fredericia.

Sundplejen har endnu ikke har modtaget anmeldelsen, der kom som en stor overraskelse for direktør Tina Demiraj. Hun kan stadig ikke genkende kommunens beskyldninger og oplyser, at Sundplejen i årevis har efterlyst samt har rykket for mere klare retningslinjer i forhold til afregningspriserne:

- Der er enormt meget bureaukrati forbundet med hjemmepleje og måden, man registrerer tid på, er forskellig fra kommune til kommune. I Haderslev Kommune har retningslinjerne været meget uklare. Det har vi gjort opmærksom på flere gange, og vi har uden held i årevis efterlyst mere klare retningslinjer. Derfor undrer det mig også, at de ikke har taget kontakt til os, hvis de ville have os til at registrere nogle ting på en anden måde. Vi er sat i verden for at levere hjemmepleje, og vi arbejder ud fra meget klare værdier, der tilgodeser borgerens ønske i spørgsmålet om bedre livskvalitet. Det sidste, vi ønsker skal stå i vejen for det, er misforståelser om bøvl, bureaukrati og regnskabsteknik, siger Tina Demiraj i en pressemeddelelse.

Annonce
Haderslev For abonnenter

Kaptajn Haddock fra Haderslev: – Usandheder, smålig, skruppelløs, sjusk og slendrian!

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Trivslen styrtdykker blandt ansatte på kaosramt sygehusafdeling: Bliver mobbet i arbejdstiden og stoler ikke på ledelsen

Erhverv For abonnenter

Gigantisk byggeri har indhentet forsinkelse: Viking Link når milepæl med 15.000 m2 under tag

Esbjerg

Borgmester og byrådsmedlem vil have ringvejsbro op til fornyet overvejelse i 11. time: Vi ønsker renoveringen sat i bero

Billund

Ballade i Hejnsvig: Fire har forladt menighedsrådet i protest

Husk det nu - i dag vender mundbindet tilbage: Sådan er reglerne

Esbjerg For abonnenter

Hård kritik af Fanøs Plejecenter: Vores demente far lå hjælpeløs på gulvet

Haderslev

Lokale fjernvarme-tilhængere slog til: Og så kom Marstrup også på kortet

Tønder

Populære spisesteder melder om aflysninger til julefrokoster: Der kan komme flere til

Populært at pode: - Vi bliver lagt ned med ansøgninger

Erhverv

Det står tidligst parat i 2023: Nu er planen, at endnu flere kan få adresse i Koldings ikoniske vandtårn

Varde For abonnenter

Varde vil have del i nabokommunens vindmøllemillioner – og får det

Esbjerg

Efter fald fra skrænt: Ung mand kørt på hospitalet med ambulance

Annonce