Annonce
Danmark

Svindel eller gode tilbud: Stor prisanalyse fælder dom over Black Friday

 24 procent af forbrugerne svarer i en undersøgelse fra DI Handel, at de forventer at bruge flere penge på Black Friday i år sammenlignet med sidste år. Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Stor prisanalyse fra Pricerunner viser, at 38 procent af de mest populære produkter, når deres hidtil laveste pris på Black Friday. Men ligesom Forbrugerrådet Tænk advarer prissammenligningssidens direktør også om falske tilbud under Danmarks største tilbudsuge.
Annonce


Tilbud: Årets største tilbudsuge er i gang og meget tyder på, at danskere i år vil hive endnu flere varer ned fra hylderne med de gule tilbudsskilte, end de har gjort tidligere år.

Men er det nu også fornuftigt?

Black Friday har et tvivlsomt rygte. Blandt tilhængerne er dagen lig med gode tilbud i massevis, men kritikerne kalder det den rene svindel.

I en ny stor prisanalyse af de 12.620 mest populære produkter i perioden seks måneder før og seks måneder efter sidste Black Friday, har prissammenligningstjenesten Pricerunner forsøgt at finde ud af, hvem der har ret.

Konklusionen er, at Black Friday og Black Week - altså denne uge, ugen op til Black Friday, er en oplagt mulighed for at hive gode tilbud hjem, hvis du samtidig er opmærksom og kritisk.

- Black Friday er årets største udsalgsuge. Alle udsalgsperioder er generelt gode prismæssigt. Det gælder både sommerudsalg, back to school-udsalget, januarudsalget og Black Friday. Der er ikke bedre rabatter på Black Friday end til de andre udsalg, men forskellen er, at der er flere tilbud at vælge mellem, siger Martin Andersen, direktør for prissammenligningstjenesten Pricerunner, der lever af at sammenligne priser.

Annonce

- Pas på de falske tilbud

Ifølge direktøren er den en gennemsnitlige besparelse 20-30 procent på Black Friday. Pricerunners analyse viser desuden, at 17 procent af de mange tusinde produkter når den laveste pris på et år på Black Friday. Det betyder, at de hverken kan købes billigere et halvt år før eller efter Black Friday. Samtidig sælges 38 procent af produkterne til deres hidtil laveste pris på Black Friday. Det vil sige, at prisen på Black Friday er lavere end den har været i de seks måneder op til Black Friday.

Her får du de bedste priser

Her kan du se, hvilke produkttyper det bedst kan betale sig at købe på Black Friday ifølge Pricerunners analyse. Tal i parentes angiver, hvor stor en andel af produktgruppen, der hverken seks måneder før eller seks måneder efter Black Friday har en lavere pris end på Black Friday.

 • Cykler (33 procent)
 • Bøger (32 procent)
 • Grill (28 procent)
 • Cykeltilbehør (24 procent)
 • Camping (24 procent)
 • Havemaskiner (23 procent)
 • Digitalkameraer (22 procent)
 • Møbler (22 procent)
 • Støvsugere (20 procent)
 • Elværktøj (19 procent)

Men selv om analysen peger på store besparelser i ugen op til og på selve Black Friday, mener direktør for Pricerunner Martin Andersen også, at det er på sin plads med en advarsel til forbrugerne.


Hvis du skal købe en cykel, så skal du ikke vente. Det har noget at gøre med, at der kommer nye modeller ud i starten af året. Derfor skal de have ryddet ud i de ældre modeller.

Martin Andersen, direktør, Pricerunner


- Helt generelt er det den bedste tid på året at gå ud og købe julegaver. Der er rigtig mange gode tilbud, og forbrugere kan spare rigtig mange penge. Men der er til gengæld også mange falske tilbud, så forbrugerne skal virkelig se sig for. Vi ser butikker, der hæver prisen op til udsalget, så den bliver kunstigt høj og rabatten bagefter ser større ud, end den er, siger han.

Samme advarsel lyder fra Forbrugerrådet Tænk.

- Der er en del markedsføring, som ikke overholder reglerne, og som er vildledende på Black Friday. Vi går ind for faste lave priser og ikke den jungle af tilbud, man kan opleve på Cyber Monday, Black Week og Black Friday, siger Maria Liljeqvist fra forbrugerrådet.

Annonce

Cykler er billigst

Martin Andersen fra Pricerunner peger også på, at der er stor forskel på, hvor mange penge man kan spare på Black Friday, alt efter hvilken type produkt man leder efter.

- Hvis du skal købe elektronik som for eksempel et nyt tv, kan det altid betale sig at vente. Der er gode priser på tv på Black Friday, men hvis du ikke er tilfreds med prisen nu, kan du vente og købe det med en større besparelse i marts, inden de nye modeller lanceres i april, siger han.

Her kan det bedre betale sig at vente

Nedenfor er en topti over de produkter, du ifølge Pricerunners analyse får mindst ud af at købe til Black Friday. Tallet i parentes angiver, hvor meget du kan spare sammenlignet med prisen på Black Friday ved at vente med at købe produktet til det billigste tidspunkt i perioden et halvt år efter.

 • Mobiltelefon med tilbehør (28 procent)
 • Kosttilskud (28 procent)
 • Huspleje (27 procent)
 • Hygienjeartikler (26 procent)
 • Sko (25 procent)
 • Brugskunst (24 procent)
 • Tv (23 procent)
 • Wearables (22 procent)
 • Parfume (21 procent)
 • Mobiltelefoner (20 procent)

Analysen viser, at forbrugerne gennemsnitligt kunne spare 20 procent ved at købe et tv på Black Friday i forhold til prisen et halvt år op til dagen. Men hvis de ventede til det billigste tidspunkt i perioden et halvt år efter Black Friday, kunne de spare yderligere 24 procent.

- Men for størstedelen af produkterne er den bedste tid på året at handle på Black Friday. Der er flest tilbud, og julegaverne skal købes. Der er absolut ingen grund til at vente til december med at købe gaver.

Det gælder især, hvis du er på udkig efter cykler, bøger eller en grill. En tredjedel af cyklerne får årets laveste pris på Black Friday, og over 70 procent af dem har den laveste pris sammenlignet med det halve år op til Black Friday.

- Hvis du  skal købe en cykel, så skal du ikke vente. Det har noget at gøre med, at der kommer nye modeller ud i starten af året. Derfor skal de have ryddet ud i de ældre modeller, inden det nye år starter. Det gælder stort set alle kategorier inden for ”udendørs”. Haveudstyr og grill er for eksempel også allerbilligst lige nu. Hvis du kan nøjes med de modeller, der er der nu, så er det med at slå til, siger Martin Andersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Tosprogede elever får lavere karakterer, og færre på Kolding Gymnasium har forældre med videregående uddannelse

Coronavirus

Live: Partier afviser regeringens forslag om øget brug af mundbind

Navne For abonnenter

Edel er ny leder på Koldinghus: Som barn tænkte jeg, at når jeg bliver voksen, så køber jeg slottet og flytter ind

Annonce