Annonce
Sydjylland

Syddanske hoteller og restauranter fyrer i stor stil: Op mod hver sjette frygter at lukke permanent

Under tre procent af hotellerne og restauranterne i Region Syddanmark holder nu åbent som normalt. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Ud af 79 restauranter og hoteller i Region Syddanmark, der har deltaget i en ny rundspørge, frygter hver sjette, at de må lade livet som følge af coronavirussen. Under tre procent holder nu åbent som normalt, og det koster fyringer.
Annonce

Krise: Coronavirussen tærer hårdt på de syddanske hoteller og restauranter.

En rundspørge, som brancheorganisationen Horesta har lavet blandt sine medlemmer, viser, at cirka hver sjette frygter, at de må dreje nøglen om. På landsplan gælder det knap hver femte virksomhed i branchen.

Blandt de 79 virksomheder i Region Syddanmark, der har besvaret undersøgelsen, vurderer 16,3 procent således, at de er i stor eller meget stor fare for at lukke permanent grundet følgevirkningerne af corona-udbruddet. Undersøgelsen viser også, at under tre procent af de pågældende virksomheder holder åbent som normalt. Det har kostet fyringer, idet 26 procent af virksomhederne har foretaget afskedigelser, mens ni procent planlægger at afskedige medarbejdere.

- Det er meget alvorligt. Hoteller og restauranter har lige haft to dårlige måneder i januar og februar, hvor det er lavsæson, og nu, hvor de skulle til at tjene penge, kigger de ind i et stort sort hul, siger Sten Slot, der er formand for Horesta i Region Syddanmark.

Han understreger, at det langt fra er alle, der kan overleve ved at sælge take away. Ifølge rundspørgen kan knap 50 procent af restauranterne og hotellerne i Syddanmark holde dele af forretningen kørende enten ved take-away eller ved at holde delvist åbent i nogle enheder.

Selvom restauranter og hoteller, der ikke er tvangslukkede, kan få dækket op til 23.000 lønkroner for en funktionær, er der fortsat mange udgifter forbundet med lønnen, understreger Sten Slot. Dels skal virksomheden selv betale differencen, så den hjemsendte medarbejder stadig får sin reelle løn, og dels kommer der sociale udgifter som feriepenge oveni.

Annonce

Flere hjælpepakker

Ifølge Sten Slot er der brug for flere hjælpepakker for at få branchen igang igen. Horesta har netop udsendt et forslag til en genopretningspakke for at få dansk turisme på fode igen. Heri foreslår brancheorganisationen blandt andet at fritage turismeerhvervet for afgifter i 2020 og 2021 samt at nedsætte momsen for hoteller og restauranter til samme niveau som eksempelvis Sverige, hvor både hotel- og restaurantmomsen ligger på 12 procent mod 25 procent i Danmark.

Sten Slot foreslår desuden, at man tilbagebetaler den moms, som de små- og mellemstore virksomheder den 3. marts betalte for sidste kvartal af 2019.

- Så ville færre frygte at lukke, for det er likviditeten, der er problemet lige nu, siger han og understreger, at situationen havde været en helt anden, hvis coronakrisen var kommet i september, efter en række gode måneder med gang i sommer-hjulene.

Næsten 46 procent af de hoteller og restauranter i Region Syddanmark, der har besvaret Horestas rundspørge, svarer, at hjælpepakkerne hjælper, men at de fortsat er udfordret på kort sigt. 8 procent mener ikke, at hjælpepakkerne er tilstrækkelige til at hjælpe dem på kort sigt.

- Jeg tror desværre, at vi reelt vil se hver sjette lukke, hvis der ikke kommer mere hjælp. Jeg er især bekymret for de nystartede virksomheder, siger Sten Slot.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Gratis julekoncert i Folding Kirke

Annonce