Annonce
Debat

Sydjyllands nye urørte skove bliver rige på både natur og oplevelser

Læserbrev: Både sommerfugle, spætter og søndagsgæster kan nu glæde sig over, at Sydjylland snart får mere vild natur og spændende naturoplevelser. For seks skove fra Stenderup Skovene øst for Kolding til Hønsnap Skov øst for Padborg er blandt de 24 områder, hvor regeringen sammen med Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet har valgt at stoppe den kommercielle skovdrift og udlægge ny urørt skov.

I årtier er naturen gået tilbage i Danmark. Også i vores skove, som er den type natur, der rummer flest af vores truede og sjældne arter. Mange af de dagsommerfugle og vilde orkidéer, som fandtes i lysningerne, når vores bedsteforældre var på skovtur, er i tilbagegang eller endda i fare for helt at forsvinde. Der er længere mellem nattergalens sang, og chancen for, at familiens mindste kan følge en snudebille vralte henover skovstien, er blevet mindre.

Det kan virke underligt, når skovarealet siden 1990 er vokset med tæt på 90.000 hektar. Men skov er ikke bare skov. Og det, forskerne har råbt på i årevis, er at vi får mere skov, der får lov at stå urørt. Og hvad vil det så sige?

Annonce

Jo, urørt skov betyder helt enkelt, at skovene holdes fri for skovdrift. For ved at holde motorsavene fra stammerne, kan vi i højere grad holde hånden over de ugler, spætter og skovmårer, som er afhængige af hule, krogede træer. Og når vi lader gamle stammer eller nedfaldne grene ligge i skovbunden, giver vi plads til flere af de imponerende formationer af svampe, som lever i de smuldrende træer.

Derfor har vi i regeringen taget store skridt mod mere vild natur. Med 15 nye naturnationalparker, og med i alt 75.000 hektar urørt skov fordelt over store dele af Danmark. Her er bl.a. Pamhule Skov, Lindet Skov og Gråsten Dyrehave nogle af de steder, hvor vi først skaber mere urørt skov - og dermed en større variation af levesteder for bl.a. de hedelærker og løvfrøer, som lever her.


Indimellem kan det selvfølgelig ske, at man væk fra stierne skal skrå henover en død stamme for at se til sit hemmelige kantarelsted.


Men er der så stadig plads til løbesko, cykeldæk og weekendudflugten med familien?

Ja, for urørt skov holdes fri for motorsave, ikke mennesker. Og selvom urørt skov kan lyde som en mørk jungle, hvor man ikke kan se skoven for ja - bare træer - så bliver der masser af plads til lysninger og enkeltstående træer, ligesom stier og veje selvfølgelig holdes fri, præcis som nu.

Indimellem kan det selvfølgelig ske, at man væk fra stierne skal skrå henover en død stamme for at se til sit hemmelige kantarelsted. Ligesom dele af skoven kan blive vådere, fordi man nogle steder lukker gamle dræn for at genskabe vandhuller til fordel for padder og guldsmede.

Men det giver samtidig flere stammer, hvor man kan sætte sig og nyde madpakken. Flere store grene i skovbunden, spejderne kan bruge som balancebom. Eller flere små vandhuller, hvor børnehavebørnene kan teste gummistøvlerne, og forældrene efterfølgende kan teste vaskemaskinens evne til at få mudder af flyverdragten.

Vores skove skal være et sted, hvor vi kan finde ro, få pulsen op på løbeturen og holde en hyggelig børnefødselsdag. Og samtidig skal skovene være for dem, der ikke bare er på besøg, men bor der: Spætmejser, flagermus og bjergsalamandre.

Her kan urørt skov bidrage til begge dele: Beskytte vores trængte natur til de kommende generationer, og give os mulighed for flere spændende oplevelser i det fri.

Annonce
Debat For abonnenter

Nu rabler det for EU-kommissionens formand. Von der Leyen vil drøfte tvungen vaccine

Annonce
Annonce
Annonce
Vejen

Rotterne kommer på uønsket visit i private boliger: Anmeldelser fra borgerne steget voldsomt

Sydjylland For abonnenter

Frygtet svinesygdom rykker nærmere og nærmere Danmark: Rigtig mange bønder er her ikke i morgen, hvis den krydser grænsen

Esbjerg

Corona-status i Esbjerg: Smitten stiger i to nye bydele og mistanke om frygtet variant hos en person

Kolding For abonnenter

Anettes far tabte guldtand ud af munden kort inden han døde: I dag er den endt som hendes højtelskede smykke

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Esbjerg For abonnenter

Strid om vandboring på vej i ekspropriation: Landmand vil have flere penge, end vandværket kan give

Debat For abonnenter

Festen fortsætter i Dansk Folkeparti. Det er sjovest at være tilskuer

Aabenraa

Efter katastrofevalg for DF: Ida har vippet Arne af pinden

Skal man absolut fyre krudt af, bør det begrænses til mellem klokken 24 og 01 nytårsaften. Bum!

Haderslev

Bedste skruer op for julehyggen: Spis en hotdog med mundbind og den er gratis

Sønderborg For abonnenter

Aldi vil investere millioner i to byer: Her vil kæden bygge nye butikker

Sydjylland

I aften går det løs: Politiet klar med kæmpe julerazzia

Annonce