Annonce
Regionalt

Sydjyske kommuner med fælles opsang over udsigt til at betale millioner for Arne-pensionen: - Det svarer til, at jeg bad min nabo betale min regning

Regeringens valgløfter burde ikke være vores at finansiere, lyder kritikken fra flere sydjyske kommuner. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Det er alt for dyrt og helt galt afmacheret, lyder kritikken fra flere rådhuse i Sydjylland, efter partierne bag Arne-pensionen i slutningen af august præsenterede deres forslag til, hvor pengene til den kommunale del af regningen skal findes.

Politik: Regninger på flere millioner kroner, nedlagte stillinger på jobcentrene og en besparelse på op mod 40 procent af de aktiviteter, der skal få unge uden for arbejdsmarkedet i job. Sådan er udsigten på rådhusene, efter partierne bag Arne-pensionen i slutningen af august præsenterede deres forslag til, hvor kommunerne kan spare på beskæftigelsesindsatsen for at være med til at finansiere Arne-pensionen.

Og det har ført til bred utilfredshed i Esbjerg Kommune, hvor borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) i sidste uge rettede henvendelse til en række af landsdelens andre kommuner "for at høre, om de er lige så rystede, som vi er", som det lød fra borgmesteren.

Håbet var, at de sydjyske kommuner i fællesskab kunne træde frem for Folketingets Beskæftigelsesudvalg for at forsøge at råbe Christiansborg-politikerne op.

Annonce

Og svaret blev et rungende ja - de politikere i de andre kommuner, JydskeVestkysten har talt med, er også rystende utilfredse.

- Jeg er meget enig med min kollega i Esbjerg i, at det er urimeligt, at man fuldfører regeringens flagskib, men lader kommunerne betale for det. Så jeg bakker fuldt op om initiativet fra Esbjerg og håber selvfølgelig, at det vil skabe noget opmærksomhed om problemet, siger Henrik Frandsen fra Tønder Listen, der er borgmester i Tønder Kommune.

Sparer på ungeindsatsen

I oplægget fra regeringen og aftalepartierne står der, at kommunerne samlet set skal spare 1,1 milliarder årligt ved at forenkle regler og skære i bureaukratiet, når de behandler sager på jobcenteret.

Helt konkret skal pengene findes på indsatsen for unge ledige på uddannelseshjælp, hvilket dækker over aktiviteter og indsatser, som har til formål at få unge under tredive, som ikke har en uddannelse, der umiddelbart giver adgang til arbejdsmarkedet, hjulpet i job.

Lige nu mangler vi jo arbejdskraft hele vejen rundt, og arbejdsgiverne rækker derfor ekstra ud. Derfor er det det helt forkerte tidspunkt at spare på indsatser, som får unge i job. Det er en meget katastrofal måde at lave lovgivning på og nok den værste løsning, jeg nogensinde har set.

Erik Buhl (V), borgmester i Varde Kommune

Men ifølge kommunerne er det både alt for dyrt og alt for malplaceret at gennemføre netop den besparelse.

- Rigtig meget af det bureaukrati, de gerne vil have fjernet, er jo bestemt ved lov. Det vil vi gerne fjerne, men så må de ændre loven. Hvis regeringen vil gennemføre det, må de pege på nogle reelle muligheder økonomisk. Det, at de vil lade os stå for finansieringen, svarer til, at jeg bad min nabo om at betale min regning, siger Vardes borgmester Erik Buhl (V), der fortæller, at ingen, han har mødt på det kommunale plan, synes det er en god idé.

Annonce

Kommunerne står sammen

Meldingen er den samme i Kolding, hvor der er bred utilfredshed i byrådet på tværs af partifarver. Det fortæller socialdemokraten Poul Erik Jensen, der netop deler parti med regeringen, som har kæmpet for den nye pensionsordning.

- Som det ser ud i oplægget, står kommunerne til at skulle betale for en betragtelig del af Arne-pensionen, og det synes vi ikke er fair. Hvis vi mister nogle af de penge, vi har i jobcentrene, så får vi sværere ved at udføre vores arbejde, som jo er at hjælpe borgerne med at blive klar til arbejdsmarkedet. Det er vi alle sammen utilfredse med på tværs af parti-linjer, og jeg håber, det lykkes kommunerne i fællesskab at få lavet en ny aftale, siger Poul Erik Jensen, der er formand for arbejdsmarkedsudvalget i Kolding Kommune.

Han forventer, at Kommunernes Landsforening vil lykkes med at lande en ny aftale, som kommunerne bedre kan se sig selv i og mener, at forslaget fra Esbjerg "flugter fint" med de forhandlinger, fordi det øger indtrykket af, at kommunerne står sammen.

Annonce

Lade naboen betale regningen

Og for borgmestrene giver det ikke mening at skære i beskæftigelsesindsatsen netop nu. Flere af dem peger på den høje mangel på arbejdskraft og stiller sig undrende over for, at aftalepartierne på Christiansborg ikke mener, besparelsen vil forværre det problem.

- Det er jo nogle gode og vigtige indsatser på ungeområdet, vi bliver nødt til at skære på, og det ville da være super ærgerligt. Det er bagvendt, synes jeg, at vi bruger penge på at trække folk ud af arbejdsmarkedet og samtidig gør mindre for at få andre i job, siger Henrik Frandsen fra Tønder.

Han bakkes op af sin kollega fra Varde, som netop mener, at der lige nu er større gevinst at hente gennem beskæftigelsesindsatserne.

- Lige nu mangler vi jo arbejdskraft hele vejen rundt, og arbejdsgiverne rækker derfor ekstra ud. Derfor er det det helt forkerte tidspunkt at spare på indsatser, som får unge i job. Det er en meget katastrofal måde at lave lovgivning på og nok den værste løsning, jeg nogensinde har set, dundrer Erik Buhl fra Varde Kommune.

Annonce
Regionalt For abonnenter

De Grønne får katastrofal start som nyt regeringsparti i Tyskland

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Hård kritik af Fanøs Plejecenter: Vores demente far lå hjælpeløs på gulvet

Erhverv For abonnenter

Gigantisk byggeri har indhentet forsinkelse: Viking Link når milepæl med 15.000 m2 under tag

Tønder

Populære spisesteder melder om aflysninger til julefrokoster: Der kan komme flere til

Haderslev For abonnenter

Kaptajn Haddock fra Haderslev: – Usandheder, smålig, skruppelløs, sjusk og slendrian!

Husk det nu - i dag vender mundbindet tilbage: Sådan er reglerne

Varde For abonnenter

Enlig mor søger julehjælp, og det skammer hun sig ikke over: Bare drengene kommer godt i vej

Sydjylland

Elsker du at gå - og vil du til Spanien i en god sags tjeneste? Nu kan du gå Caminoen for børn, der har det svært

EfB

Dagens målmandshelt havde ondt af sine holdkammerater: Men jeg er klar til at stå igen, hvis træneren vil have det

Populært at pode: - Vi bliver lagt ned med ansøgninger

Aabenraa

Rolig start for muslimsk gravplads: Blot fire begravelser på over to år

Sydjylland For abonnenter

Sønderjysk kommune brugte millioner på ældreboliger, som ingen ville bo i: Nu skal 34-årige Jessie give de ældre lyst til at bo på landet

Kultur

- Vi snakkede aldrig om det hos os: Pårørende og skuespillere besøgte grave inden gallapremieren på 'Hvidstengruppen II'

Annonce