Annonce
Indland

Syrere rejser hjem på sommerferie via ny rute fra Billund

Ifølge Radio24Syv rejser syrere i Danmark hjem til Syrien på sommerferie. Foto: Bax Lindhardt/Scanpix

Selskab satser stort på Syrien-rejser til syrere i Danmark og Sverige. Mindst 100 er rejst fra Danmark, siger selskabet, hvis målgruppe er familiesammenførte syrere. Det har været så stor en succes, at selskabet åbner en ny rute fra Billund.

Det libanesiske rejseselskab Nakhal har i to år tilbudt rejser fra Skandinavien til Beirut og derfra med bus til Syrien.

- Vi har haft i hvert fald 100 syrere med fra Danmark, siger firmaets regionale salgsansvarlige, Tarek Aridi, til Radio24syv.

Ruten har været så stor en succes, at Nakhal netop har åbnet en direkte rute fra Billund til Beirut.

- Vores målgruppe er familiesammenførte syrere. De rejser meget, og før skulle de med en besværlig rute over Iran og Istanbul. Vi tilbyder dem en nemmere rejse. Rigtig mange besøger så enten deres familier her i Libanon, eller de tager til Syrien, siger Tarek Aridi.

Til spørgsmålet om, hvorvidt syrere med flygtningestatus benytter sig af deres tilbud, er det ifølge Tarek Aridi ikke noget, de registrerer. Han mener dog, det er meget få.

- De er bange for at miste deres opholdstilladelse. Så vi fortæller dem stort set altid, at de løber en risiko.

I Billund Lufthavn tog én syrisk familie med på Nakhals første tur fra Billund til Beirut.

Her fortæller den syriske far til Radio24syv, at hans kone og to af deres børn skulle videre til Damaskus, mens han selv måtte blive hjemme, fordi han er flygtet fra Syrien, og ville komme i fængsel, hvis han rejste tilbage.

- Hun kan rejse, fordi hun er familiesammenført til Danmark, hun er ikke flygtning. Hun skal besøge sine forældre, som er syge. Hun skal besøge dem, ingen de dør. Jeg kan ikke selv rejse. Jeg er nervøs for deres rejse, men det er ret sikkert i Damaskus, siger faderen, der ønsker at være anonym, til Radio24syv.

Ingen registrering

Normalt risikerer flygtninge at miste opholdstilladelsen i Danmark, hvis de rejser til deres hjemland. Men det gælder ikke for syrere, fordi "de generelle forhold i Syrien i øjeblikket er af en sådan karakter, at det vil være i strid med Danmarks internationale forpligtigelser," som Udlændingestyrelsen skriver i et svar til Folketinget. Her bekræfter Udlændingestyrelsen, "at et antal syriske flygtninge foretager rejser af kortere eller længere varighed til dele af Syrien".Styrelsen registrerer ikke rejserne og ved ikke, hvor mange der er tale om. Udlændingestyrelsen kan dog blive opmærksomme på, at syrere rejser ud, hvis de eksempelvis får indberetninger fra kommunerne. Her kan det få konsekvenser for eksempelvis syriske ægtefæller, der gerne vil søge asyl i Danmark, hvis de løbende er rejst ind og ud af Syrien.

Provokeret socialdemokrat

Hos Socialdemokratiet er udlændingeordfører Mattias Tesfaye "provokeret" over alle former for hjemrejser til Syrien- også når det gælder familiesammenførte ægtefællers familiebesøg.

- Det provokerer mig, at vi har et flygtningesystem, som skal sikre folk midlertidig beskyttelse, men som i praksis fungerer som permanent indvandring til Danmark og Europa. Det dur ikke. Det bliver nødt til at være sådan, at hvis man kan opholde sig i sit eget land, så er det der, man opholder sig. Der er rigeligt med mennesker, der har brug for beskyttelse, og det skal reserveres til dem, der faktisk ikke kan opholde sig i deres hjemland, siger Mattias Tesfaye til Radio24syv. Socialdemokratiet vil nu se på at ændre reglerne for opholdstilladelser til dem, som har fået beskyttelse i Danmark uden at være individuelt forfulgte, så familiemedlemmers rejser også tæller med: - Hvis de eller deres familiemedlemmer har været hjemme i Syrien, så synes vi, det skal indgå som en del af grundlaget for at overveje, om man kan inddrage deres opholdstilladelse. Det betyder, at når vi vurderer om folk stadigvæk er forfulgte, så må det altså indgå i vurderingen, om de eller deres familie har været hjemme i Syrien.

Hos Alternativet mener Carolina Magdalena Maier omvendt ikke, at der er nogen problemer med familiesammenførte syrere, der tager til Syrien over sommeren.

- Når man er familiesammenført, har man jo ikke været igennem asylsystemet og er ikke tildelt ophold på baggrund af, at det er farligt at opholde sig i hjemlandet, men derimod under hensyn til menneskerettighedernes fokus på, at individer har ret til at leve sammen.

Annonce
Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa For abonnenter

Frustreret ægtepar kritiserer retten efter strid om bøde: - Vores sag var tabt på forhånd

Kolding For abonnenter

Penthouse-lejere har tabt tålmodigheden med PFA: Nu har de opsagt deres dyre lejemål i højhusene

Esbjerg

Motorvej spærres helt: Politiet efterforsker mistanke om stenkast efter uhyggelig hændelse

Varde

Pia og Carsten har haft deres kro anonymt til salg i mere end tre år: - Nu har værtsparret skiftet salgsstrategi

Tønder

Anita sætter fokus på overset lidelse: Kunne falde i søvn, når hun mindst ventede det

Regionalt For abonnenter

Inkasso-firma er i hælene på udenlandske chauffører: Men der er fortsat tusindvis af ubetalte bøder

Danmark

Bøderegn: Knap 7000 kørte i fartfælden i sidste uge

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg

Pressenævnet kritiserer JydskeVestkysten

Bolig

Danmarks billigste 'herregård' til salg: Her har Christian IV overnattet

Navne For abonnenter

Den ene søn er født i Bruxelles, den anden i London: Verdensmanden Erik har repræsenteret Danmark i 31 år

Navne For abonnenter

Kendt erhvervsmand runder skarpt hjørne: John Petersen sælger maskiner for millioner

Vejen

En verdensstjerne kom forbi: Fodbold har rykket ledige unge i Vejen

Annonce