Annonce
Indland

Syrere rejser hjem på sommerferie via ny rute fra Billund

Ifølge Radio24Syv rejser syrere i Danmark hjem til Syrien på sommerferie. Foto: Bax Lindhardt/Scanpix

Selskab satser stort på Syrien-rejser til syrere i Danmark og Sverige. Mindst 100 er rejst fra Danmark, siger selskabet, hvis målgruppe er familiesammenførte syrere. Det har været så stor en succes, at selskabet åbner en ny rute fra Billund.

Det libanesiske rejseselskab Nakhal har i to år tilbudt rejser fra Skandinavien til Beirut og derfra med bus til Syrien.

- Vi har haft i hvert fald 100 syrere med fra Danmark, siger firmaets regionale salgsansvarlige, Tarek Aridi, til Radio24syv.

Ruten har været så stor en succes, at Nakhal netop har åbnet en direkte rute fra Billund til Beirut.

- Vores målgruppe er familiesammenførte syrere. De rejser meget, og før skulle de med en besværlig rute over Iran og Istanbul. Vi tilbyder dem en nemmere rejse. Rigtig mange besøger så enten deres familier her i Libanon, eller de tager til Syrien, siger Tarek Aridi.

Til spørgsmålet om, hvorvidt syrere med flygtningestatus benytter sig af deres tilbud, er det ifølge Tarek Aridi ikke noget, de registrerer. Han mener dog, det er meget få.

- De er bange for at miste deres opholdstilladelse. Så vi fortæller dem stort set altid, at de løber en risiko.

I Billund Lufthavn tog én syrisk familie med på Nakhals første tur fra Billund til Beirut.

Her fortæller den syriske far til Radio24syv, at hans kone og to af deres børn skulle videre til Damaskus, mens han selv måtte blive hjemme, fordi han er flygtet fra Syrien, og ville komme i fængsel, hvis han rejste tilbage.

- Hun kan rejse, fordi hun er familiesammenført til Danmark, hun er ikke flygtning. Hun skal besøge sine forældre, som er syge. Hun skal besøge dem, ingen de dør. Jeg kan ikke selv rejse. Jeg er nervøs for deres rejse, men det er ret sikkert i Damaskus, siger faderen, der ønsker at være anonym, til Radio24syv.

Annonce

Ingen registrering

Normalt risikerer flygtninge at miste opholdstilladelsen i Danmark, hvis de rejser til deres hjemland. Men det gælder ikke for syrere, fordi "de generelle forhold i Syrien i øjeblikket er af en sådan karakter, at det vil være i strid med Danmarks internationale forpligtigelser," som Udlændingestyrelsen skriver i et svar til Folketinget. Her bekræfter Udlændingestyrelsen, "at et antal syriske flygtninge foretager rejser af kortere eller længere varighed til dele af Syrien".Styrelsen registrerer ikke rejserne og ved ikke, hvor mange der er tale om. Udlændingestyrelsen kan dog blive opmærksomme på, at syrere rejser ud, hvis de eksempelvis får indberetninger fra kommunerne. Her kan det få konsekvenser for eksempelvis syriske ægtefæller, der gerne vil søge asyl i Danmark, hvis de løbende er rejst ind og ud af Syrien.

Provokeret socialdemokrat

Hos Socialdemokratiet er udlændingeordfører Mattias Tesfaye "provokeret" over alle former for hjemrejser til Syrien- også når det gælder familiesammenførte ægtefællers familiebesøg.

- Det provokerer mig, at vi har et flygtningesystem, som skal sikre folk midlertidig beskyttelse, men som i praksis fungerer som permanent indvandring til Danmark og Europa. Det dur ikke. Det bliver nødt til at være sådan, at hvis man kan opholde sig i sit eget land, så er det der, man opholder sig. Der er rigeligt med mennesker, der har brug for beskyttelse, og det skal reserveres til dem, der faktisk ikke kan opholde sig i deres hjemland, siger Mattias Tesfaye til Radio24syv. Socialdemokratiet vil nu se på at ændre reglerne for opholdstilladelser til dem, som har fået beskyttelse i Danmark uden at være individuelt forfulgte, så familiemedlemmers rejser også tæller med: - Hvis de eller deres familiemedlemmer har været hjemme i Syrien, så synes vi, det skal indgå som en del af grundlaget for at overveje, om man kan inddrage deres opholdstilladelse. Det betyder, at når vi vurderer om folk stadigvæk er forfulgte, så må det altså indgå i vurderingen, om de eller deres familie har været hjemme i Syrien.

Hos Alternativet mener Carolina Magdalena Maier omvendt ikke, at der er nogen problemer med familiesammenførte syrere, der tager til Syrien over sommeren.

- Når man er familiesammenført, har man jo ikke været igennem asylsystemet og er ikke tildelt ophold på baggrund af, at det er farligt at opholde sig i hjemlandet, men derimod under hensyn til menneskerettighedernes fokus på, at individer har ret til at leve sammen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Kommentar: Et ja er et ja og binder alle partier i et forlig

Seks partier står bag. Seks partier fra Dansk Folkeparti til SF gik sammen og fik forhandlet et budget hjem – fint og uden de store problemer i øvrigt. For modsat naboerne i Haderslev og større kommuner som Kolding og Esbjerg er der styr på økonomien i Aabenraa. Ikke store og uhyggelige besparelser på børn, unge og ældre her. Tværtimod blev der råd til blandt andet at give skolerne lidt ekstra. Det var dog også helt nødvendigt. Penge til de ældre var der ikke, og det har fået kommunens seniorråd til i et høringssvar til budgettet at komme med dette krav til politikerne: Send flere penge, tak. ET NATURLIGT KRAV, for det er jo nærmest det, rådet er dannet for. At skabe så gode betingelser for kommunens ældre som muligt. Herunder at forlange flere penge i forbindelse med budgetforhandlinger. Kravene bliver ikke efterkommet, selv om byrådets populist par excellence, viceborgmester Ejler Schütt, selvfølgelig ikke kunne dy sig. Jamen, det må vi da se på, lød det sammenfattende fra DF’eren til jv.dk og JydskeVestkysten i begyndelsen af ugen, da vi skrev om Seniorrådets ønsker, og han understregede sin pointe ved at foreslå et møde i forligsgruppen inden for et par uger. Hvorfor sige nej til politisk sympati fra nogle vælgere, når muligheden nu bød sig? Nej vel, dertil er Ejler Schütts politiske næse alt for veludviklet. TIL GENGÆLD VAR der ikke megen respekt eller sympati at hente hos borgmester Thomas Andresen (V). – Undskyld mig, men hvor skal pengene komme fra, lød det nærmest arrigt fra borgmesteren, der bestemt ikke ser nogen anledning til at indkalde forligspartierne igen. Socialdemokratiets nye gruppeformand og nyudnævnte borgmesterkandidat, Erik Uldall Hansen, lod sig ikke friste. Også han står bag det forlig, partiet har givet og taget i. Selvfølgelig gør han det. – Vi har valgt, at børnene og folkeskolerne skulle have, sagde Uldall Hansen som begrundelse. Godt for det. Et ja er et ja, og et forlig er et forlig. Det ville tendere det useriøse at genåbne budgettet, blot et par uger efter det blev underskrevet, fordi man lige kom i tanke om, at der var nogle vælgergrupper, der ikke havde fået. Som om de var glemt. SÅDAN KAN DET POLITISKE arbejde ikke foregå. Nok er den økonomiske situation i Aabenraa fin, nok er der råd til lidt ekstra i 2020, men Aabenraa var for omkring et årti tilbage igennem store og voldsomme besparelser, og en gentagelse af dengang ønsker ingen i byrådet. Slet ikke ved at ødsle i gode tider. Derfor får Seniorrådet et klart nej til sine ønsker om flere penge. Og Schütt må naturligvis stå bag det forlig, han på sit partis vegne har indgået med Venstre, Socialdemokratiet, Slesvigsk Parti, De Konservative og SF. Eller vælge at træde helt ud. Borgmesteren behøver ikke DF’s stemmer i byrådssalen. Men så langt går Ejler Schütt selvfølgelig ikke, og det var heller ikke tanken bag hans udmeldinger. Han fiskede såmænd bare efter lidt sympati. GOD WEEKEND

Sydjylland

Hjertestop-ordning har klaret sig over al forventning: Nu overvejer regionen at skrotte den

Annonce