Annonce
Tønder

Tønder-forfatter bogaktuel med roman nummer to: Han forener to der ikke mødes

Tysk- og historielærer på Tønder Gymnasium, Michael Longerich, er nu aktuel med sin anden roman. Foto: André Thorup
I 2018 debuterede gymnasielærer Michael Longerich med sin første roman. Nu er han atter bogaktuel. I bogen "Maria und Eusébio" følger han som "jeg"-fortæller på behørig afstand sit største fodbold-idol. Bogen udkom den 25. januar. Datoen var alt andet end tilfældigt valgt.

TØNDER: Tysk- og historielærer på Tønder Gymnasium Michael Longerich er årgang 1959 og født og opvokset i det sydlige Tyskland. Fodbold VM i England i 1966 og siden i Mexico og Tyskland i 1970 og 1974 står derfor tydeligt i hans erindring. Spørger man ham til den tids største fodboldhelte lyder svaret hverken Pelé, Johan Gruyff eller Franz Beckenbauer. Michaels Longerichs store idol - dengang som nu - var portugisiske Eusébio. Både fodboldsstjernens sportslige bedrifter, hans personlige historie med store op- og nedture, samt hvad der fulgte efter fodboldkarrieren har altid optager Michael Longerich. Denne interesse er der nu kommet  en bog ud af.

"Marie und Eusébio" er titlen på Michael Longerichs roman nummer to. Den udkom i tirsdags, den 25. januar, og datoen var alt andet end tilfældigt valgt. Netop den 25. januar 2022 ville Eusébio da Silva Ferreira, som fodboldheltens fulde navn er, være fyldt 80 år.

Bogen og forfatteren

Michael Longerich, årgang 1959, er født og opvokset tæt på Freiburg i Tyskland.

Han er uddannet gymnasielærer med tysk, historie politikvidenskab som hovedfag.

Siden 1989 har han sammen med familien været bosat i Tønder.

I de sidste mange år har han fået offentliggjort kortere historier og noveller. I 2018 fulgte hans første roman, "Immer wieder". I 2021 kom bogen "Ich will raus! Einfach raus..." med gymnasieelevers tekster om coronatiden.

Romanen "Eusébio und Maria"er på 315 siden og udgivet i "Kid Verlag", Bonn. Den kan købes på nettet, hos forfatteren og formentlig også den lokale boghandel.

Eusébio spillede i alle sine aktive år for Benifica Lissabon, og netop den portugisiske hovedstad er Michael Longerichs og hustruen Ellas favoritby. Det er blevet til flere besøg gennem årene. Læg dertil historielærerens fascination for Pascal Merciers roman "Nattog til Lissabon", hans interesse for den nyere portugisiske historie, lidt fantasi og stor fortællelyst. Sammenlagt er det de afgørende ingredienser for en bog. Men noget manglede. En kvinde.

Annonce

- Hun dukkede pludselig op i mit hoved. Jeg kaldte hende Maria, husker Michael Longerich.

Det enkelte menneskers skæbner ligger mig meget på sinde. Deres historier skal fortælles.

Michael Longerich, gymnasielærer og forfatter, Tønder

Han har altid været glad for at skrive. Det er blevet til korte historier og noveller, og i 2018 udkom hans første roman, "Immer wieder". Den skrev han mere eller mindre i hemmelighed. Hustruen anede ikke, hvad ægtefællen foretog sig så mange timer foran computeren. Med den nu udkomne roman nummer to var det anderledes. Ella har været med på sidelinjen.

Michael Longerich med sin roman nummer to, "Maria und Eusébio", der udkom i tirsdags. Foto: André Thorup

Fiktion

Ligesom i "Immer wieder", der kan oversættes til "Igen og igen" er Michael Longerichs roman "Maria und Eusébio" ren fiktion, men baseret på virkelige hændelser og personer. Maria er forfatterens opfindelse, men fodboldstjernens og Portugals nyere historie med diktator Salazars i spidsen er reelle nok. Med forfatterens pen som drivkraft bringes Maria og Eusébio på forunderlig vis tæt på hinanden, og det på trods af, at de faktisk kun mødes en enkelt gang. Det var som ganske ung på flyveturen fra Mozambique til Lissabon.

Under corona-pandemien udgav Michael Longerich en bog med udvalgte tekster skrevet af gymnasie-eleverne med titlen "Ich will raus! Einfach nur raus", der bedst kan oversættes med "Jeg vil ud. Bare ud". Foto: André Thorup

Handlingen og især slutningen skal ikke røbes her. Hovedpersonerne oplever mange bump på vejen, men forfatteren holder fast sig sit udgangspunkt, nemlig at historien skal ende godt.

- Det enkelte menneskers skæbner ligger mig meget på sinde. Deres historier skal fortælles, siger han.

Michael Longerich præsenterer sin nye bog både i Berlin, i Sydtyskland og på fredag i Tønder. Foto: André Thorup

Michael Longerich bevæger sig som forfatter lidt ud i ukendt land. Han optræder som "jeg"-fortæller for Maria, og ser altså med kvindelige øjne og følelser på begivenhedernes og genvordighedernes gang.

- Om det er lykkes, det må kvinderne afgøre, siger Michael Longerich.

Annonce

På tysk

Hans debut-roman er på tysk, og det gælder også for "Maria und Eusébio", der ligeledes er skrevet på tysk. Det falder ham mere naturligt at skrive på sit modersmål, siger Michael Longerich. Selvom han taler flydende dansk, vil han ikke kaste sig ud i en oversættelse, men han står ikke i vejen for, hvis en anden vil påtage sig opgaven.

Selv om han har boet i Danmark i over 30 år og taler perfekt dansk, føler Michael Longerich sig ved tastaturet bedst tilpas på sit modersmål. Derfor er hans to romaner også skrevet og udgivet på tysk. Foto: André Thorup

At skrive og dermed forbinde fri fantasi med granskninger i historien er blevet en kærkommen bibeskæftigelse for Michael Longerich. Han har ingen ambitioner om at kunne leve af sit forfatterskab. "Immer wieder" har indtil videre solgt 500-600 eksemplarer. Bogen om Eusébio og Maria klarer sig måske bedre.

- 1000 ville være rigtig fint, siger Michael Longerich.

Annonce

Læsninger

Efter at bogen helt officielt altså udkom på Eusébios 80 års dag i tirsdags, præsenterede Michael Longerich sit nyeste "barn", som han kalder sine romaner, under en forfatter-læsning på det kendte "Litteraturhotel Friedemann" i Berlin. Det er startskuddet til bogpræsentationer, der også kommer til at foregå i fødebyen Emmendingen ved Freiburg og senere i det tyske bibliotek i Tønder. Flere steder kan og vil komme til.

På fredag bliver det så tøndringernes tur til at være med på en lytter. Forfatteren præsenterer "Maria und Eusébio" på hjemmebane, nemlig på Tønder Gymnasium med start klokken 15. Michael Longerichs tysk- og historieelever er ikke tvangsindlagt til at lytte med. Men de er i lighed med alle andre meget velkomne.


Annonce
Tønder For abonnenter

Narkopåvirket bilist trafikdræbte to kvinder: Efter mere end to og et halvt år har han nu fået sin dom

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Se billederne: Allans hus kostede 85.000 kroner - det er noget gammelt lort

Esbjerg For abonnenter

Thomas' fingre var smeltet ind til senerne, men nu har han sagt farvel til førtidspension: Jeg vil hellere arbejde i mit eget firma

Esbjerg

Drama om milliard-projekt på Esbjerg Havn: Din Forsyning har tabt tålmodigheden og er klar med erstatningskrav mod leverandør af gigantisk flis-keddel

Esbjerg For abonnenter

Esbjerg raser over fortsat benspænd: Ghetto-loven står stadig i vejen for integration af ukrainske flygtninge-familier

Han organiserede uroen og kastede brosten mod EU-forbeholdene og politiet: - Det var et snydevalg, og hadet var indædt

Kolding For abonnenter

Efter drabet på 22-årig kvinde: Nu vil Kate bare gerne væk fra stoffer og utryghed på Violvej

Esbjerg For abonnenter

Sidste skoledag kørte helt af sporet: Fire elever overfaldt 15-årig kammerat med knytnæveslag og skole advarer om nåle i karameller

Ny mærkeordning deler vandene: Statskontrolleret klimamærke skal hjælpe forbrugere til mere klimavenlige indkøb, men hvordan det skal udformes er stadig til debat

Sydjylland

Rovfuglene kommer: Kvinde hakket i hovedet

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Erhverv For abonnenter

Seneste regnskab viser et uventet underskud: Nu skærer dagligvarebutik en time af åbningstiden

Sønderborg For abonnenter

Anklaget for mishandling af sine seks børn: Familiefar frygter udvisning til Kosovo

Erhverv

Overvældende interesse for at købe nedlagt politistation: Kan ende i en budrunde

Annonce