Annonce
EfB

Til pokalkamp mod AB med optimisme: EfB har gode minder fra Gladsaxe

Martin Heinze og Fredrik Berglund var blandt målscorerne, da EfB senest mødte AB i superligaen. Det er over 15 år siden, og siden da er akademikerne faldet drastisk i niveau. Foto: Scanpix
EfB har kun tabt én gang i Gladsaxe Idrætspark i nyere tid til en klub, der slet ikke spiller den rolle i dansk topfodbold, som den gjorde engang. Tidligere EfB-træner ser naturligvis sin tidligere klub som klar favorit, mens Lars Olsen vil bruge kampen til at øve lidt mere på sit nye system.

EfB: Hvis man ikke udelukkende vil holde sig til nutidens styrkeforhold for at gøre EfB til solid favorit i onsdagens pokalkamp på udebane mod 2. divisionsholdet fra AB, kan statistikken også give en hjælpende hånd.

EfB har således kun tabt én gang i nyere tid i Gladsaxe Idrætspark, og nyere tid skal i den forbindelse endda tages med et vist forbehold – det var 30. september 2001.

I superliga-regi har EfB mødt AB på udebane syv gange, vundet fem, tabt en og spillet en uafgjort. Seneste møde på den store scene var 25. april 2004, da Fredrik Berglund (2), Martin Heinze, Jan Kristiansen og Jess Thorup scorede målene i en 5-2-sejr til EfB.

Godt syv år senere finder vi så det seneste møde i Gladsaxe mellem de to hold, denne gang i 1. division, og dengang vandt EfB 2-0 på mål af Jesper Lange og Søren Rieks.

Annonce

Optakt

Fodbold

Pokalturneringen

18.00

AB-EfB

EfB's hold (4-4-2)

Mathias Rosenørn - Daniel Anyembe, Rodolph Austin, Jeppe Brinch, Jesper Lauridsen - Mathias Kristensen, Lasha Parunashvili, Jacob "Lungi" Sørensen, Joni Kauko - Mohammed Dauda, Adrian Petre.

JV tipper

0-2

Kampen bliver ikke vist på tv.

Storhedstid med Lundberg

Nu kan den slags graven i fortiden jo ikke bruges til alverden i dagens Danmark, men fortid og historik er bare nøgleord i fortællingen om AB, Akademisk Boldklub.

For det er i allerhøjeste grad en klub, der – i hvert fald indtil videre – har den bedste tid bag sig. Ni danske mesterskaber vidner om en vis storhed, men det seneste erobrede klubben i 1967, og den virkelige storhedstid var i 1940’erne, da en vis Knud Lundberg, landsholdsspiller i både fodbold, håndbold og basketball, styrede løjerne og blandt meget andet var en af seks AB’ere på bronzeholdet ved OL i London i 1948.

I sæsonen 2003-2004 – den sæson, da EfB ikke vandt guld, men måtte nøjes med bronze – rykkede AB senest ud af superligaen og er siden ikke vendt tilbage.

Få år forinden havde klubben satset voldsomt med en introduktion på Københavns Fondsbørs, der gav 93 millioner aktiekroner – de blev formøblet i løbet af ingen tid af direktør Per Frimann og resten af ledelsen. Holdet blev ledet af en vis Christian Andersen og bestod i den periode af højt profilerede spillere som Claus Thomsen, Brian Steen Nielsen og Chris Hermansen.

EfB bør vinde

Det hold smuldrede sammen med økonomien, og i de seneste 15 år har AB levet en skyggetilværelse i dansk fodbold. I dag spiller klubbens bedste hold sig i 2. division – lige nu som nummer tre efter Aarhus Fremad og Middelfart.

Og netop Middelfart var modstanderen i AB’s seneste divisionskamp. Fynboerne vandt 3-2 i Gladsaxe Idrætspark, og træner Jens Letort – tidligere assistenttræner i EfB – har naturligvis sin tidligere klub som klar favorit onsdag aften.

- AB er et godt spillende hold med mange unge spillere, hvoraf nogle af dem har fået deres fodboldopdragelse i klubber som Lyngby, Brøndby og FC Nordsjælland, men altså ikke var gode nok til superligaen, fortæller Jens Letort, der ser både styrker og svagheder hos AB.

- Mod EfB vil de sikkert pakke sig lidt, stå forholdsvis langt tilbage og forsøge at erobre boldene i midten af banen, og så går det altså stærkt den anden vej. De har nogle lynende hurtige spillere oppe foran. Når de har bolden, har de en tendens til at spille en smule naivt, nogle gange meget naivt, og det kan EfB straffe. Jeg ved, at EfB tager kampen meget alvorligt, og uanset hvem de stiller med, bør det altså ikke blive et problem at gå videre, mener Jens Letort.

Vi skal lave flere mål

Så langt vil EfB-træner Lars Olsen naturligvis ikke gå i sin vurdering af onsdagens modstander. Den slags kan let blive forvekslet med arrogance.

Han påtager sig gerne favoritværdigheden, men han har også noteret sig, at AB i forrige runde af pokalen slog topholdet i 1. division, Viborg, ud efter forlænget spilletid. Det kan virke som en slags advarsel for et EfB-hold, der bedømt ud fra træningen tirsdag stiller i noget nær stærkeste opstilling, og som udover at kvalificere sig til en kvartfinale på hjemmebane mod AGF i marts skal bruge kampen til at øve sig på de ting, Lars Olsen gerne vil have indført – ikke mindst hans elskede 4-4-2-system.

- Ja, jeg vil gerne spille 4-4-2, fordi det efter min mening øger vores chancer for at lave flere mål, og det har vi brug for. Men det tager tid, spillerne skal vænne sig til det, og på den måde kommer pokalkampen jo meget belejligt, fordi det giver en mulighed for at øve de ting, vi træner, i en kampsituation. Jeg håber virkelig, at vi kan bruge kampen til det, men først og fremmest gælder det naturligvis om at vinde og komme videre, siger Lars Olsen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Udskriv en dosis sund fornuft i en fart

Udeblivelser er et regulært problem i sundsvæsenet. Fordi det er spild af de trængte velfærdsressourcer, når både højt specialiseret personale og dyrt udstyr må vente forgæves på en patient, der ikke dukker op på det afsatte tidspunkt. Derfor er det helt og aldeles håbløst, at et ufleksibelt system tidligere på året betød, at en succes på Kolding Sygehus måtte lægges i graven. Succesen var et forsøg, der gav patienter med en henvisning mulighed for selv at booke en tid til skanning fremfor blot at få stukket systemets tid ud. Forsøget fik antallet af udeblivelser til at falde fra i gennemsnit 14 om ugen til fire. Det viste sig nemlig, at fleksibiliteten betalte sig. At det for patienterne gjorde en forskel. Helt banalt i form af muligheden for at kunne booke en tid, som passede ind med øvrige gøremål. Og sikkert også i form af øget ansvarlighed. En tid, man selv har booket, er svær at udeblive fra. Et sådant forsøg skulle selvfølgelig ikke bare fortsætte, men bredes ud. Ikke bare til andre afdelinger på Kolding Sygehus, men på alle sygehuse. Skulle man tro. Men sundhedsloven er firkantet, og den foreskriver, at patienter skal have en konkret tid i hånden tre dage efter henvisningen. Altså levner loven ikke plads til patientens egen booking. Derfor døde forsøget. Trods et resultat, der uomtvisteligt var positivt for både patienter og sundhedsvæsen. Region Syddanmark skubber på for at få lov til at genoptage forsøget. Ros for det. Forsøget er i sin essens et eksempel på et sundhedsvæsen, der er til for borgerne og ikke det omvendte. Det bør derfor være en formsag for Sundheds- og Ældreministeriet at finde en gangbar vej gennem egne regler og bureaukrati, så patienterne igen kan tages med i planlægningen. Sundhedsloven sikrer vigtige patientrettigheder. Det er godt, og historien viser, at det er nødvendigt. Men det er et sygt sundhedsvæsen, der kvæler gode tiltag i et stift bureaukrati. Må sundhedsministeren reagere hurtigt: Der er brug for en dosis sund fornuft i en fart.

Esbjerg

Fødevarekontrol: For gammel frugt koster Brugsen i Bramming bøde på 30.000 kroner

Annonce