Annonce
Esbjerg

To driftige kvinder genåbner lukket landevejskro

Bøf med bløde løg og brun sovs, rejecocktail og wienerschnitzler er noget af det man i fremtiden vil kunne spise på Hviding Kro, som Mette Lykke og Jeanett Ravn Schack nu genåbner. Foto: Ole Maass.
Hviding Kro har været lukket i over fem år. Senest har kroen være udlejet som selskabslokale, men nu genåbnes kroen som regulær landevejskro med gode gamle, danske retter på menukortet seks dage om ugen og med åbningstid i køkkenet fra klokken 11.30 til 20.

HVIDING: 45-årige Mette Lykke fra Hviding og 34-årige Jeanett Ravn Schack fra Tønder har givet sig selv en både gastronomisk og forretningsmæssig udfordring, når de den 1. november åbner dørene og genåbner den lukkede Hviding Kro, som ligger lige midt i Hviding på hovedvejen mellem Ribe og Tønder.

Det er over fem år siden Hviding Kro lukkede med krodrift. Siden har der i en kortere periode været et pizzaria i en del af bygningen, som ellers har været udlejet som selskabslokale til private selskaber. Men i de seneste halvandet år har bygningen stået tom.

Det slutter nu.

- Vi vil satse på et menukort med god gammeldags kromad, og vi vil holde åbnet i køkkenet dagligt fra klokken 11.30-20, fortæller Mette Lykke, som har 21 års erfaring som kok.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Annonce