Annonce
Indland

Topdiplomat har svært ved at forklare mail i Tibetsagen

Dansk træskovals og kinesisk statsballet. Departementschef afhøres for anden gang af Tibetkommissionen.

Udenrigsministeriet slap stort set uden pletter, da en kommission oprindeligt undersøgte, hvorfor politiet hindrede borgere i at demonstrere og ytre sig ved kinesiske officielle besøg.

Ministeriet havde ikke opfordret politiet til ulovlighederne, mente Tibetkommissionen i 2017.

Men kommissionen blev nedsat igen, og torsdag tages tråden op under en afhøring af ministeriets tidligere departementschef Claus Grube. Han får kritiske spørgsmål fra både udspørgeren og medlemmerne af kommissionen.

Der er noget, de ikke kan få til at stemme i sagen om præsident Hu Jintaos statsbesøg i 2012.

Hvorfor gav departementschefen sine underordnede besked om at tale med såvel PET som Københavns Politi bare to døgn før besøget? Hvad mente han med, at politiet skulle forstå sine "vigtige roller"? Hvad var det, som politiet ikke fattede?

Mailen var en reaktion på, at den kinesiske ambassade igen havde indskærpet overfor Danmark, at man ikke ønskede demonstranter ved præsidentens besøg.

"Kære venner, der er ingen tvivl om, at det bliver en kunst at forene dansk træskovals med kinesisk statsballet - og en prøvelse for os alle. Håber meget I kan bibringe især PET og Reimann i Københavns Politi den nødvendige forståelse for deres vigtige roller. Ingen ansigtstab. Mvh Claus".

Johan Reimann var dengang politidirektør i Københavns Politi, og kort efter blev han faktisk kontaktet af Udenrigsministeriet.

Claus Grube forklarer torsdag, at han med mailen mente, at politiet skulle forstå, at det ikke skulle tage kinesernes ønsker om lovbrud bogstaveligt.

- Det var vigtigt for mig at sige, at jeg syntes, at kineserne var nået til grænsen af, hvad de kunne tillade sig, siger Claus Grube.

Udspørgeren, advokat Jakob Lund Poulsen, bemærker, at han kan ikke se spor af et sådant budskab i mailen. Også vendingen "ingen ansigtstab" giver anledning til spørgsmål.

Det udtryk har embedsmænd især brugt om kinesiske ønsker og krav, men i denne sammenhæng er betydningen en anden, lyder forklaringen.

- Det er jo Danmarks ansigt. For kineserne bliver jo ved med at rejse tvivl om vores evne til at håndtere besøget. De ved udmærket godt, at demonstranter ikke kan afskærmes, siger Claus Grube.

Torsdag afhøres også Jette Nordam, der er hofdame for dronningen, og som tidligere var chef for protokollen i Udenrigsministeriet. Brugen af ordet "ansigtstab" i Grubes mail forstår hun umiddelbart som kinesernes, forklarer hun.

Under afhøringen konfronteres Claus Grube i øvrigt med et besøg af den kinesiske udenrigsminister i 2011. SF'eren Villy Søvndal var lige blevet udnævnt til minister i S-SF-regeringen.

Tilsyneladende sørgede politiet også dengang for at gøre demonstranter usynlige for de følsomme gæster. Ifølge en meldeblanket fra Københavns Politi står, at der skulle køres en stor bil ind foran de få demonstranter under delegationens passage. Dette kendte Claus Grube ikke til, oplyser han.

/ritzau/

Annonce
Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Bekymret nabomor efter gårsdagens dødsulykke: Folk kører for stærkt her

Sydjylland For abonnenter

Køreskole-elever har ventet i måneder på at komme til prøve, og kørelærere har holdt krisemøde: - Vi har undervurderet situationen, erkender Færdselsstyrelsen

Sydjylland

Slut med samfundskritisk sygdom og restriktioner - vi gør status: Sådan ramte covid-19 Syddanmark

Kolding

Forpagterpar stopper efter seks år: Hvem vil overtage restaurant ved stranden?

Esbjerg

Efter voldsomt overfald på gruppe: Mistænkte blev fundet med næsen i kokain

Tønder For abonnenter

En kendt far og onkel: Nu er Andreas selv på vej frem på håndboldbanen

Danmark For abonnenter

Engfugle er udfordrede og rovfugle i bedring

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sydjylland

Podere lurede kvindes oplysninger ved coronatest og tilføjede hende som ven på Facebook

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

VEJLE For abonnenter

Trængslen på Vejlefjordbroen runder vildt tal oven på coronaen: Vejdirektoratet kan ikke skrue på flere håndtag - løsningen kan få vejlensere til at se dobbelt

Erhverv For abonnenter

Mens andre får store ekstraregninger: Trefor-kunder kan forvente stabile priser på fjernvarmen

Vejen

Diskussionen om børnecenter løb løbsk: Winnie endte med at melde sig ud af skolebestyrelse i ren frustration

Annonce