Annonce
Esbjerg

Tre røde partier gør fælles sag til kommunalvalget: De Radikale er ude

De tre står sammen - SFs spidskandidat, Diana Mose Olsen (øverst t.v.), Enhedslistens spidskandidat, Sarah Nørris, og Socialdemokratiets anfører, Jakob Lykke. Collage: Heidi Bjerre-Christensen.
Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten vil indgå aftale om valgteknisk samarbejde forud for kommunalvalget til november. De tre røde partier ønsker ikke De Radikale med.

De Radikale bliver ikke en del af det røde valgforbund ved det kommende kommunalvalg.

Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten har netop aftalt at indgå i et såkaldt valgteknisk samarbejde for at minimere stemmespild og maksimere antallet af mandater på valgnatten til november, og De Radikale er specifikt ikke indbudt.

Aftalen om valgsamarbejdet er således en amputeret udgave i forhold til kommunalvalget i 2017, hvor både Alternativet, De Radikale, Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten gik sammen i et rødt valgforbund.

Annonce

Alternativet kom som bekendt ikke i byrådet - og har i øvrigt i mellem tiden nedlagt sig selv - og den igangværende byrådsperiode har ind i mellem været præget af en dårlig kemi mellem de resterende partier i det tidligere valgforbund. Det til tider anstrengte forhold blev for alvor synligt for alverden, da de fire partier kun ni måneder inde i denne byrådsperiodes begyndelse gensidigt opsagde samarbejdet fra de glade valgkampsdage.

De Radikales enlige byrådsmedlem, Anne Marie Geisler Andersen, erklærede sig i samme forbindelse for en uafhængig spiller uden for byrådets to blokke, og det er netop denne politiske uafhængigheds-erklæring, der nu slår igennem i S, SF og Enhedslistens manglende lyst til at indgå i et valgforbund med De Radikale.

Et valgforbund er en teknisk, men vigtig konstruktion, der betyder, at de partier, der indgår i valgforbundet, tildeles mandater, som om de er et samlet parti. Først derefter fordeles så det antal mandater, valgforbundet har opnået, forholdsmæssigt og efter en matematisk metode på de enkelte partier. Et stort valgforbund kan udmønte sig i en mandat-gevinst sammenlignet med, hvad partierne ellers ville kunne hente af mandater hver for sig. Firkantet sagt skyldes det, at et parti, der måske står og mangler nogle få stemmer for at sikre sig en plads i byrådet, kan få suppleret op med overskydende stemmer fra et af de andre partier i et fælles valgforbund.

Rød eller blå?

Ifølge SFs gruppeformand og spidskandidat, Diana Mose Olsen, er det netop med den politiske kalkule i baghovedet, at SF har været kritisk over for et muligt valgsamarbejde med De Radikale.

- Vi er rent ud sagt bekymrede for, om vi kan ende med at komme til at lægge stemmer til en blå borgmester eller til blå politik i det hele taget. Den forløbne byrådsperiode har været noget omskiftelig i den retning. Anne Marie (Geisler Andersen, red.) har gentagne gange har givet udtryk for, at hun hverken er rød eller blå, og det er jo helt fint – den holdning må man gerne have. Men det betyder samtidig, at vi ikke kan løbe den risiko, at SF-vælgere ender med at lægge stemmer til en fremtidig, borgerlig retning for kommunen. Til gengæld ønsker vi stadig et samarbejde med De Radikale, hvor det kan lade sig gøre, siger Diana Mose Olsen.

Annonce

Fortsat samarbejde

Samme overvejelser ligger bag beslutningen fra Enhedslisten, oplyser partiets byrådsmedlem, Sarah Nørris, der supplerer:

- Vi har fuld respekt for, at De Radikale er et parti, som ikke ønsker at binde sig entydigt til den ene eller den anden blok - det er de i deres gode ret til, og så er det også bedre for dem at stå frit. Så kan vi udmærket fra gang til gang samarbejde om det, vi nu engang kan samarbejde om, siger Sarah Nørris og uddyber:

- En ting er jo, at De Radikale måske nok vil forpligte sig til at pege på en rød borgmester på valgnatten, men hvis en rød borgmester skal regere på et snævert flertal i form af ét mandat, så nytter det ikke noget i de sager, hvor byrådet er delt, og hvor det handler om rød bloks absolutte mærkesager, at De Radikale stemmer sammen med den borgerlige fløj. Så får vi jo ikke kommunen i den venstreorienterede retning, vi ønsker.

Valgforbund

Et valgforbund er en teknisk størrelse, der betyder, at de partier, der indgår i valgforbundet, tildeles mandater, som om de er et samlet parti. Først derefter fordeles så det antal mandater, valgforbundet har opnået, forholdsmæssigt og efter en matematisk metode på de enkelte partier.

Et stort valgforbund i eksempelvis rød blok kan udmønte sig i en mandatgevinst sammenlignet med, hvad partierne ellers ville kunne hente af mandater uden indgåelse af valgforbund.

Mest illustrativt er det seneste eksempel fra kommunalvalget i 2017, hvor der var to borgerlige valgforbund – Venstre, DF, Borgerlisten og Liberal Alliance i det ene og De Konservative og Nye Borgerlige i det andet. Her blev samtlige mandater i blå blok dyrere i kraft af opsplitningen. En plads i byrådet kostede på blå side således 2.057 stemmer, mens en plads i rød blok kostede 1.907 stemmer – en forskel på 150 stemmer per mandat.

Blå blok tabte således i omegnen af et mandat på, at der var to valgforbund i blokken frem for ét stort.

Ved det seneste kommunalvalg var der på rød side valgforbund mellem Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Alternativet og Radikale Venstre.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Efter møde: Ingen udsigt til vagtlægebesøg i mindre byer foreløbig

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Halvdelen af Esbjergs ambulancer er flyttet til Fyn i to uger: Udmattede ambulancereddere er bange for at lade borgere i stikken

Sønderborg For abonnenter

Politimand frygtede for sit liv: Bosnisk pistolmand kan vende retur til Danmark om seks år

Varde

Krav om at ældremad skal produceres i Varde holder ikke i retten : Forventer at flytte 2-3 medarbejdere til Vejle

Esbjerg

Efter kritik og kampvalg: Danmarks Naturfredningsforening Esbjerg skal have ny formand

Vejen

Kommunen hyldede sine helte: Jernmanden Frank gjorde det umulige trods hård diagnose

Varde For abonnenter

80-årige Flemming mister stort beløb på, at hotellet i hjembyen overlever: - Jeg låner stadig penge ud til gode projekter

Esbjerg For abonnenter

Kartoffelpizza-spøgelser, nougat-gravsteder og flagermusbrød: Louise bestod med sjælden topkarakter

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Billund

Davidsen i Billund lukker: Vi har ikke udsigt til at skabe en lønsom forretning i Billund

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

Haderslev For abonnenter

Ildspåsættelse gav forløsning: 24-årig brandstifter begyndte karrieren allerede som 16-årig

Aabenraa For abonnenter

Sønderjyde blev dømt for at drage i krig i Syrien: Nu skal EU-domstol afgøre, om Danmark har brudt hans menneskerettigheder

Nordtyskland

Vælg den rette tv-station: Her kan du følge det historiske valg, hvor tyskerne kan stemme dansk

Annonce