Annonce
Sønderborg

Tre studerende vil hjælpe i kampen mod corona

Jacob Lykke Lyngbo Caspers vil egentligt bare gerne hjælpe med at producere værnemidler, fordi han har en 3D printer, som kan klare opgaven. Foto: Kim Holm
Tre studerende fra SDU er begyndt at printe visirer på deres 3D printere. De håber ikke, at de nogensinde skal bruges, men de vil gerne hjælpe, når de kan.
Annonce

SØNDERBORG: Det er ikke, fordi han kan producere flere 100.000 visirer, som sundhedspersonalet kan bruge som værnemidler i kampen mod coronavirus, men han vil gerne hjælpe. Og det samme vil flere af hans medstuderende.

- Jeg tog fat i Lægemiddelstyrelsen i sidste uge, hvor de vendte tilbage i mandags. Siden har jeg dog ikke hørt noget, og det forstår jeg godt, fordi de må have vanvittigt travlt, siger han.

Han er derhjemme begyndt at printe værnemidler på sin 3D. Helt bestemt har han fundet en opskrift på et visir, som kan bruges af sundhedspersonalet.

- Det kan godt være, at der er nogle steder i sundhedssystemet, hvor man kan bruge dem, hvis det bliver nødvendigt. Men det er da klart, at myndighederne skal gå efter at lave en aftale med dem, som kan lave 100.000 visirer fremfor en aftale med mig, der kan printe tre om dagen, siger han.

Siden tirsdag har hans 3D printer kørt i døgndrift, og han ved, at flere af hans medstuderende er begyndt at gøre det samme, da de gerne vil hjælpe i kampen mod corona.

- For mig gør det ikke den store forskel, hvis de aldrig bliver brugt. Så kan det godt være, at jeg har brugt for 200 kroner af det materiale, som bruges til printeren, men det er ikke det, som vælter mit budget, fortsætter han.

Visiret er lavet på den måde, at man sætter et stykke plastik på en printe bøjle, som skal bæres om hovedet.

- Jeg ved ikke, hvor godt de virker, men jeg tænker, at de er bedre end ingenting, siger han.

Den tjekkiske prusa printer har siden tirsdag kørt nærmest i døgndrift. Det er kun, når Jacob Lykke Lyngbo Caspers sover, at printeren ikke kører. Foto: Kim Holm
Annonce

Nørder med printer

Han fortæller, at han er en del af en Facebook-gruppe, hvor: ”Nørder med en 3D printer” deler viden, erfaringer og ideer.

- Der er mange nørder, som har en 3D printer stående derhjemme, og som gerne vil hjælpe, når vi nu kan. 3D printeren er godt nok lavet til, at man laver en prototype ikke, at man masseproducerer, men når det nu er en særlig situation, så kan man godt bruge 3D printeren til det, siger han.

I gruppen er han også blevet gjort opmærksom på, at Region Hovedstaden formentlig gerne vil aftage værnemidlerne.

- Jeg har ikke haft fat i Region Syddanmark, fordi jeg egentligt synes, at de skal bruge tiden på at få nogle aftaler med nogle større leverandører, og jeg vil ikke forstyrre dem i det arbejde. Jeg har det også sådan, at hvis de mangler, så er der ingen grund til, at jeg sender mine produkter til Hovedstaden, siger den studerende.

Annonce

Forventer intet

Han forventer ikke, at han skal tjene penge på at give sine prototyper fra 3D printeren videre. Opskriften er også noget, som han har fået fra den fabrik, hvor han købte sin 3D printer.

- Det er en tjekkisk fabrik, som så at sige 3D printer flere 3D printere. De har nu omlagt deres produktion, så de nu laver værnemidler fremfor at printe printere, siger han.

Han forventer ikke, at han kan:"producere til hele hjemmeplejen", men han håber, at nogle af dem, som ikke står først i køen for adgang til værnemidler kan få gavn af hans produkter.

- Hvis der nu er en hjemmehjælper i Nordborg, som kan få gavn af det, så er det da bedre, at hun får det, end at hun slet ikke har nogle værnemidler, tænker jeg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Gratis julekoncert i Folding Kirke

Annonce