x
Annonce
Sønderborg

Tre studerende vil hjælpe i kampen mod corona

Jacob Lykke Lyngbo Caspers vil egentligt bare gerne hjælpe med at producere værnemidler, fordi han har en 3D printer, som kan klare opgaven. Foto: Kim Holm
Tre studerende fra SDU er begyndt at printe visirer på deres 3D printere. De håber ikke, at de nogensinde skal bruges, men de vil gerne hjælpe, når de kan.

SØNDERBORG: Det er ikke, fordi han kan producere flere 100.000 visirer, som sundhedspersonalet kan bruge som værnemidler i kampen mod coronavirus, men han vil gerne hjælpe. Og det samme vil flere af hans medstuderende.

- Jeg tog fat i Lægemiddelstyrelsen i sidste uge, hvor de vendte tilbage i mandags. Siden har jeg dog ikke hørt noget, og det forstår jeg godt, fordi de må have vanvittigt travlt, siger han.

Han er derhjemme begyndt at printe værnemidler på sin 3D. Helt bestemt har han fundet en opskrift på et visir, som kan bruges af sundhedspersonalet.

- Det kan godt være, at der er nogle steder i sundhedssystemet, hvor man kan bruge dem, hvis det bliver nødvendigt. Men det er da klart, at myndighederne skal gå efter at lave en aftale med dem, som kan lave 100.000 visirer fremfor en aftale med mig, der kan printe tre om dagen, siger han.

Siden tirsdag har hans 3D printer kørt i døgndrift, og han ved, at flere af hans medstuderende er begyndt at gøre det samme, da de gerne vil hjælpe i kampen mod corona.

- For mig gør det ikke den store forskel, hvis de aldrig bliver brugt. Så kan det godt være, at jeg har brugt for 200 kroner af det materiale, som bruges til printeren, men det er ikke det, som vælter mit budget, fortsætter han.

Visiret er lavet på den måde, at man sætter et stykke plastik på en printe bøjle, som skal bæres om hovedet.

- Jeg ved ikke, hvor godt de virker, men jeg tænker, at de er bedre end ingenting, siger han.

Annonce
Den tjekkiske prusa printer har siden tirsdag kørt nærmest i døgndrift. Det er kun, når Jacob Lykke Lyngbo Caspers sover, at printeren ikke kører. Foto: Kim Holm

Nørder med printer

Han fortæller, at han er en del af en Facebook-gruppe, hvor: ”Nørder med en 3D printer” deler viden, erfaringer og ideer.

- Der er mange nørder, som har en 3D printer stående derhjemme, og som gerne vil hjælpe, når vi nu kan. 3D printeren er godt nok lavet til, at man laver en prototype ikke, at man masseproducerer, men når det nu er en særlig situation, så kan man godt bruge 3D printeren til det, siger han.

I gruppen er han også blevet gjort opmærksom på, at Region Hovedstaden formentlig gerne vil aftage værnemidlerne.

- Jeg har ikke haft fat i Region Syddanmark, fordi jeg egentligt synes, at de skal bruge tiden på at få nogle aftaler med nogle større leverandører, og jeg vil ikke forstyrre dem i det arbejde. Jeg har det også sådan, at hvis de mangler, så er der ingen grund til, at jeg sender mine produkter til Hovedstaden, siger den studerende.

Forventer intet

Han forventer ikke, at han skal tjene penge på at give sine prototyper fra 3D printeren videre. Opskriften er også noget, som han har fået fra den fabrik, hvor han købte sin 3D printer.

- Det er en tjekkisk fabrik, som så at sige 3D printer flere 3D printere. De har nu omlagt deres produktion, så de nu laver værnemidler fremfor at printe printere, siger han.

Han forventer ikke, at han kan:"producere til hele hjemmeplejen", men han håber, at nogle af dem, som ikke står først i køen for adgang til værnemidler kan få gavn af hans produkter.

- Hvis der nu er en hjemmehjælper i Nordborg, som kan få gavn af det, så er det da bedre, at hun får det, end at hun slet ikke har nogle værnemidler, tænker jeg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Annonce