Annonce
Tønder

Brygmesteren: Tre ting der gør en øl god

Det er vigtigt med nogle gode glas, når man drikker øl, mener Hans Lautrup Nørgaard Foto: André Thorup

Der er flere forskellige ting, der gør en øl god. Her kommer Hans Lautrup Nørgaard, der er manden bag Vestslesvigsk Bryghus, med sine tre bud på, hvad der har betydning for smagen på en øl.

1 Øllens fylde

En øl kan både smage og fylde forskelligt. Tager man eksempelvis en mørk stout, kan man sidde med en følelse af, at den skal spises med en ske, fordi den har en kraftig fylde. Det påvirker måden, som vi smager på øllen på. Derudover har både duft og bitterhed indflydelse på smagen, ligesom syrlighed kontra sødme er også noget, der spiller ind særligt i spontangærede øl, siger Hans Lautrup Nørgaard

2 Et ordenligt glas

Måden man drikker sin øl på har også stor betydning for, hvordan den smager. 

- Jeg bliver altid irriteret over at få en øl serveret i et tandglas. Et ølglas behøver ikke være noget helt vildt. Det kan sagtens være et stort rødvinsglas, som er glimrende. Et godt glas frigiver duftene i øllen, og det er altafgørende for smagen. Halvdelen af det man kan smage kommer fra næsen, derfor er det fuldstændig åndsvagt at drikke en dyr øl af flasken eller i et dårligt glas. Det er fint nok, hvis det er en tynd pilsner, men hvis du vil have noget for de penge, du har betalt for en dyr øl, kræver det et nogenlunde glas, siger han.

3 Æstetikken spiller ind

De omgivelser, som du drikker en øl i, har også stor betydning for smagen, ifølge Hans Lautrup Nørgaard.

- Der er forskel på måden, som man smager på en hurtig øl efter arbejde i forhold til, hvis man sidder ned og nyder livet. Stemningen betyder noget. Vi kender alle sammen det, at man er på Mallorca, og har bestilt et glas vin, der smager fantastisk. Når man så kommer hjem til Danmark, smager det bare ikke på samme måde, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce