Esbjerg: Det er snart tre år siden, JydskeVestkysten første gang kunne fortælle, at projektudvikler Jan Lyskjær fra udviklingsselskabet JL4-Development, gik med planer om at etablere et stort transportcenter på 15 hektar jord øst for Tingvejen med restauranter, benzinstation, logistikselskaber samt overnatnings- og badefaciliteter.
I godt et år har der været stilhed om projektet i offentligheden, men nu er målet endelig i sigte.
Manden bag udviklingen af området ved Korskro melder således nu ud, at 2022 bliver året, hvor der kommer til at ske noget. Jan Lyskjær forventer, at der i år kan tages første spadestik på Korskroen Route 66, som transportcentret allerede er døbt.
- Der er indgået en betinget aftale med en aktør, som vil erhverve mellem 30.000 og 40.000 kvadratmeter til en servicedel, der kommer til at indeholde forskellige former for fastfood-kæder samt anlæg for benzin, diesel og el-ladere til såvel personbiler samt trucks. Det efterlader mellem 108.000 og 118.000 kvadratmeter til logistik-delen, og her står vi også med positive kontakter, siger Jan Lyskjær, der ikke vil nærmere ind på, hvem der er interesseret.
Han fortæller dog, at der er tale om en af de store inden for logistik branchen, som har vist interesse for en del af arealet, mens andre arbejder med og overvejer rest-arealet.
- Som nabo til Esbjerg Lufthavn, som kan tage store fragtfly, er det oplagt at placere lagerfaciliteter til eksempelvis internet-udbydere, og her er der også følere ude, fortæller Jan Lyskjær.
Politisk bifald
Forud er gået mange måneder, hvor en række forudsætninger har skullet falde på plads - blandt andet har Region Syddanmark formelt skulle opgive arealet, der egentlig var udlagt som indvindingsområde for råstoffer såsom sand, grus, sten, granit og kalk i Regionplan 2016.
Det er sket, oplyser Jan Lyskjær, og lige nu arbejder Esbjerg Kommune med et nyt plangrundlag for området. Plan & Miljøudvalget besluttede allerede i den nys overståede byrådsperiode, at arbejdet med kommune-planændring og lokal-planændring skulle sættes i gang, så der bør ikke være politiske forhindringer for et nyt transportcenter, som både borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) og hele det tidligere Plan & Miljøudvalg har set positivt på.
- Der er arbejdet med sagen siden 2018, og dialogen med kommunen har været positiv, men først har området jo skullet udtages af råstofplanen - noget, som regionen er myndighed på.
Det arbejde er heldigvis overstået og nu arbejdes der med lokalplan, og alt det, der skal til af diverse undersøgelser, har været pågående henover hele perioden. Jeg håber og forventer, at plangrundlaget kan vedtages først i efteråret, så vi kan tage første spadestik i indeværende år, siger Jan Lyskjær.
Nyt lyskryds
Det er Rambøll, der er hyret ind som rådgiver på projektet, og med tre års forudgående arbejde på projektet kan det ikke være småpenge, der er gået til rådgivningsarbejde. Jan Lyskjær vil ikke ud med, hvad han foreløbig har investeret i at gøre Route 66 til virkelighed, men han erkender, at der er tale om "betragtelige beløb".
- Det er selvfølgelig en omkostning, jeg håber, kommer ind igen - og gerne lidt til - når projektet er udviklet og solgt, konstaterer han.
Jorden til det nye transportcenter - 150.000 kvadratmeter - er på et tidligt tidspunkt sikret via betingede købsaftaler med to lodsejere langs Grimstrupvej. Der skal også indgås aftale om en såkaldt udbygningsaftale med kommunen omkring anlæggelse af vejføring - herunder et lyskryds ved Tingvejen/Grimstrupvej, som bliver en del af det samlede projekt.
Kort om Jan Lyskjær
Projektudvikler Jan Lyskjær ejer udviklingsselskabet JL4-Development Aps og er bosat i Kerteminde. Han er tidligere udviklingschef i Netto og har som projektudvikler været med til at åbne mellem 140 og 150 dagligvarebutikker i hele Danmark.
Lige nu opererer han to steder i det rent vestjyske, idet han foruden planerne med Korskroen Route 66 har gang i et projekt, som omfatter Vestre Landevj 82 i Varde.
Her har Jan Lyskjær oprindeligt forsøgt at få en dagligvarebutik placeret ved at udvide det aflastningsområde, som der arbejdes med på nabogrunden, hvor der i dag ligger en Rema1000 og en benzinstation, men det har Varde Kommune ikke ønsket. Derfor har Jan Lyskjær sadlet om, og i stedet arbejder han med at placere en fastfood restaurant samt et benzinanlæg på grunden.