Annonce
Aabenraa

Turismen i Sønderjylland styrtbløder: Trygler regeringen om dato for grænseåbning

Mange tyskere har indtil videre har valgt at fastholde deres bookinger. Men de kan falde fra, hvis en officiel dansk udmelding om en grænseåbning udebliver.Arkivfoto: Timo Battefeld
- Vi har brug for at vide, at der arbejdes på en grænseåbning, lyder det i et åbent brev til regeringen med underskrift fra tre borgmestre i Sønderjylland.

SØNDERJYLLAND: - Vi beder ikke om en straks-åbning af grænsen. Vi beder alene om en chance for at redde, hvad reddes kan. Giv os en dato og en mulighed for at forholde os til det scenarie, vi står i.

Sådan lyder det i et brev til regeringen fra turismesamarbejdet Destination Sønderjylland med underskrifter af borgmestrene i samarbejdets tre kommuner: Thomas Andresen (V) – Aabenraa, Erik Lauritzen (S) – Sønderborg og H.P. Geil (V) i Haderslev.

Turismen hører til de mest betydningsfulde erhverv i Sønderjylland. I 2019 var der 2,4 millioner udenlandske overnatninger – primært fra Tyskland - og deraf en omsætning på 2,1 milliarder kroner og 6000 årsværk i arbejdspladser. For 2020 er det ved at blive tabt på gulvet.

Vi har behov for at få lidt forudsigelighed ind, så vores turistaktører ved, hvordan de skal forholde sig. Man må kunne være pragmatisk og ikke skære alt over en kam. Der må være mulighed for at løsne op og gøre det til et anerkendelsesværdigt formål, hvis man har en lejekontrakt på et feriehus.

Thomas Andreasen (V), borgmester i Aabenraa

Borgmester: Brug for forudsigelighed

Det bringer lidt håb, at mange tyskere indtil videre har valgt at fastholde deres bookinger. Men håbet forsvinder, i takt med at sommeren rykker nærmere, og en officiel dansk udmelding om en grænseåbning udebliver.

- Vi har behov for at få lidt forudsigelighed ind, så vores turistaktører ved, hvordan de skal forholde sig. Man må kunne være pragmatisk og ikke skære alt over en kam. Der må være mulighed for at løsne op og gøre det til et anerkendelsesværdigt formål, hvis man har en lejekontrakt på et feriehus, siger Aabenraas borgmester, Thomas Andreasen.

Annonce

Turistdirektør: Tal med Tyskland

I Destination Sønderjylland forventes det ikke, at regeringen vil åbne grænsen allerede i næste fase fra 11. maj. Men direktøren, Karsten Justesen, gør opmærksom på, at man i Tyskland har godt styr på coronasituationen – ligesom i Danmark, og at Tyskland lægger op til en genåbning i midten af juni.

- Derfor opfordrer vi regeringen til at gå i dialog med Tyskland om en koordineret og sikker genåbning. Det vil hjælpe os, hvis regeringen siger, at den går i gang med drøftelserne for at melde hurtigst muligt ud, hvornår og hvordan grænsen kan åbnes, siger Karsten Justesen.

Turismeerhvervet alene i Sønderjylland forventes at tabe over 600 mio. kr. i marts, april og maj. Situationen i Sønderjylland forværres af, at så længe de tyske bookinger fastholdes, blokerer de for at husene i stedet kan blive udlejet til danskere.

Men selv hvis mange danskere vælger at holde ferie i Sønderjylland, vil det ikke kunne opveje tabet af de udenlandske turister, som normalt udgør en høj andel.

- Så hvis ikke der sker en udvikling i forhold til grænsen meget snart, får vi brug for at kigge endnu længere ned i vores krisehåndteringskasse, siger Karsten Justesen.

Borgmester i Aabenraa Kommune Thomas Andreasen (V) efterlyser, at det bliver muligt for tyskere at krydse grænsen, hvis de har lejet et feriehus. Arkivfoto: Foto: Jacob Schultz
Annonce
Aabenraa For abonnenter

37-årig fængslet: Mistænkes for at true kvinde på livet under bevæbnet voldtægtsforsøg

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Sidste skoledag kørte helt af sporet: Fire elever overfaldt 15-årig kammerat med knytnæveslag og skole advarer om nåle i karameller

Sønderborg For abonnenter

Arkæologer har gjort fund i superliga-klassen: Stormandshus fra bronzealderen er dukket op på Als

Sydjylland

Rovfuglene kommer: Kvinde hakket i hovedet

Esbjerg

Mand slog 18-årig i hovedet med baseballbat midt på gågaden: Politiet indledte intensiv jagt

Mød statsministeren: Hun vil have dig til at stemme ja - men hvorfor?

Sønderborg

Stort drama ved gylletank: Mand var kortvarigt bevidstløs

Sønderborg For abonnenter

Politibetjent tiltalt for at misbruge sin stilling: - Han ville ikke lade mig slippe, før jeg ændrede min forklaring

Sif og Andreas vil give mere til jorden end de tager: Sådan kom de i gang uden at stifte stor gæld

Erhverv

Stor virksomhed med 130 medarbejdere i Kolding er solgt til rival for milliarder

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

EfB

EfB siger farvel til otte spillere

Navne For abonnenter

I mange år mærkede tidligere folketingsmedlem ikke efter, når kroppen sagde fra: Nu har Marlene og familien sat forbruget kraftigt ned og taget en stor beslutning

Esbjerg

Alt var tilladt - se vild billedserie og video fra folkeskolernes sidste skoledag: De unge gav den gas i Gryden

Annonce