Annonce
Aabenraa

Turismen i Sønderjylland styrtbløder: Trygler regeringen om dato for grænseåbning

Mange tyskere har indtil videre har valgt at fastholde deres bookinger. Men de kan falde fra, hvis en officiel dansk udmelding om en grænseåbning udebliver.Arkivfoto: Timo Battefeld
- Vi har brug for at vide, at der arbejdes på en grænseåbning, lyder det i et åbent brev til regeringen med underskrift fra tre borgmestre i Sønderjylland.

SØNDERJYLLAND: - Vi beder ikke om en straks-åbning af grænsen. Vi beder alene om en chance for at redde, hvad reddes kan. Giv os en dato og en mulighed for at forholde os til det scenarie, vi står i.

Sådan lyder det i et brev til regeringen fra turismesamarbejdet Destination Sønderjylland med underskrifter af borgmestrene i samarbejdets tre kommuner: Thomas Andresen (V) – Aabenraa, Erik Lauritzen (S) – Sønderborg og H.P. Geil (V) i Haderslev.

Turismen hører til de mest betydningsfulde erhverv i Sønderjylland. I 2019 var der 2,4 millioner udenlandske overnatninger – primært fra Tyskland - og deraf en omsætning på 2,1 milliarder kroner og 6000 årsværk i arbejdspladser. For 2020 er det ved at blive tabt på gulvet.

Vi har behov for at få lidt forudsigelighed ind, så vores turistaktører ved, hvordan de skal forholde sig. Man må kunne være pragmatisk og ikke skære alt over en kam. Der må være mulighed for at løsne op og gøre det til et anerkendelsesværdigt formål, hvis man har en lejekontrakt på et feriehus.

Thomas Andreasen (V), borgmester i Aabenraa

Borgmester: Brug for forudsigelighed

Det bringer lidt håb, at mange tyskere indtil videre har valgt at fastholde deres bookinger. Men håbet forsvinder, i takt med at sommeren rykker nærmere, og en officiel dansk udmelding om en grænseåbning udebliver.

- Vi har behov for at få lidt forudsigelighed ind, så vores turistaktører ved, hvordan de skal forholde sig. Man må kunne være pragmatisk og ikke skære alt over en kam. Der må være mulighed for at løsne op og gøre det til et anerkendelsesværdigt formål, hvis man har en lejekontrakt på et feriehus, siger Aabenraas borgmester, Thomas Andreasen.

Annonce

Turistdirektør: Tal med Tyskland

I Destination Sønderjylland forventes det ikke, at regeringen vil åbne grænsen allerede i næste fase fra 11. maj. Men direktøren, Karsten Justesen, gør opmærksom på, at man i Tyskland har godt styr på coronasituationen – ligesom i Danmark, og at Tyskland lægger op til en genåbning i midten af juni.

- Derfor opfordrer vi regeringen til at gå i dialog med Tyskland om en koordineret og sikker genåbning. Det vil hjælpe os, hvis regeringen siger, at den går i gang med drøftelserne for at melde hurtigst muligt ud, hvornår og hvordan grænsen kan åbnes, siger Karsten Justesen.

Turismeerhvervet alene i Sønderjylland forventes at tabe over 600 mio. kr. i marts, april og maj. Situationen i Sønderjylland forværres af, at så længe de tyske bookinger fastholdes, blokerer de for at husene i stedet kan blive udlejet til danskere.

Men selv hvis mange danskere vælger at holde ferie i Sønderjylland, vil det ikke kunne opveje tabet af de udenlandske turister, som normalt udgør en høj andel.

- Så hvis ikke der sker en udvikling i forhold til grænsen meget snart, får vi brug for at kigge endnu længere ned i vores krisehåndteringskasse, siger Karsten Justesen.

Borgmester i Aabenraa Kommune Thomas Andreasen (V) efterlyser, at det bliver muligt for tyskere at krydse grænsen, hvis de har lejet et feriehus. Arkivfoto: Foto: Jacob Schultz
Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Aabenraa For abonnenter

Padborg Park efter dødsulykke: - Vi er alle meget berørte

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

REGIONALVALG

Tag kandidattesten til regionalvalget her

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Ejer af ferieresort: Folks intelligens falder med 20 procent, når de kører i en autocamper

Billund For abonnenter

Forældre råber op efter skolehelvede for 10-årige Kristian: Er det sådan, børn med en diagnose skal behandles?

Sønderjyske Fodbold

SønderjyskE jagter kvartfinalen: AGF hurtigt bagud

Esbjerg

Facebook skal bygge: I ved selv, hvor mange lastbiler, der kommer

Erhverv

Kvalitet koster og holder længere: Anders har øje for det smukke i tilværelsen

Tønder For abonnenter

Ny plan om nærhospitaler bringer ikke meget nyt til Tønder: Ændringen er mest af alt et navneskift, mener regionsrådspolitiker

Aabenraa

De havde en fest: Sønderjysk købstad var med i Falch-video

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg

Dumpet: Eleverne på lokal skole er blandt Danmarks dårligste – nu griber staten ind

Danmark

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - det er helt misforstået

Haderslev

Lokal investor bygger 18 seniorvenlige lejeboliger i landsby

Erhverv For abonnenter

Se billeder før og efter: Sådan ser Orlas forureningsramte galleri ud efter fem måneders gravearbejde og renovering

Sydjylland

Blandt de nominerede: Koret der fik borgmester til at græde

Annonce