Annonce
Aabenraa

Turismen i Sønderjylland styrtbløder: Trygler regeringen om dato for grænseåbning

Mange tyskere har indtil videre har valgt at fastholde deres bookinger. Men de kan falde fra, hvis en officiel dansk udmelding om en grænseåbning udebliver.Arkivfoto: Timo Battefeld
- Vi har brug for at vide, at der arbejdes på en grænseåbning, lyder det i et åbent brev til regeringen med underskrift fra tre borgmestre i Sønderjylland.
Annonce

SØNDERJYLLAND: - Vi beder ikke om en straks-åbning af grænsen. Vi beder alene om en chance for at redde, hvad reddes kan. Giv os en dato og en mulighed for at forholde os til det scenarie, vi står i.

Sådan lyder det i et brev til regeringen fra turismesamarbejdet Destination Sønderjylland med underskrifter af borgmestrene i samarbejdets tre kommuner: Thomas Andresen (V) – Aabenraa, Erik Lauritzen (S) – Sønderborg og H.P. Geil (V) i Haderslev.

Turismen hører til de mest betydningsfulde erhverv i Sønderjylland. I 2019 var der 2,4 millioner udenlandske overnatninger – primært fra Tyskland - og deraf en omsætning på 2,1 milliarder kroner og 6000 årsværk i arbejdspladser. For 2020 er det ved at blive tabt på gulvet.

Vi har behov for at få lidt forudsigelighed ind, så vores turistaktører ved, hvordan de skal forholde sig. Man må kunne være pragmatisk og ikke skære alt over en kam. Der må være mulighed for at løsne op og gøre det til et anerkendelsesværdigt formål, hvis man har en lejekontrakt på et feriehus.

Thomas Andreasen (V), borgmester i Aabenraa

Annonce

Borgmester: Brug for forudsigelighed

Det bringer lidt håb, at mange tyskere indtil videre har valgt at fastholde deres bookinger. Men håbet forsvinder, i takt med at sommeren rykker nærmere, og en officiel dansk udmelding om en grænseåbning udebliver.

- Vi har behov for at få lidt forudsigelighed ind, så vores turistaktører ved, hvordan de skal forholde sig. Man må kunne være pragmatisk og ikke skære alt over en kam. Der må være mulighed for at løsne op og gøre det til et anerkendelsesværdigt formål, hvis man har en lejekontrakt på et feriehus, siger Aabenraas borgmester, Thomas Andreasen.

Annonce

Turistdirektør: Tal med Tyskland

I Destination Sønderjylland forventes det ikke, at regeringen vil åbne grænsen allerede i næste fase fra 11. maj. Men direktøren, Karsten Justesen, gør opmærksom på, at man i Tyskland har godt styr på coronasituationen – ligesom i Danmark, og at Tyskland lægger op til en genåbning i midten af juni.

- Derfor opfordrer vi regeringen til at gå i dialog med Tyskland om en koordineret og sikker genåbning. Det vil hjælpe os, hvis regeringen siger, at den går i gang med drøftelserne for at melde hurtigst muligt ud, hvornår og hvordan grænsen kan åbnes, siger Karsten Justesen.

Turismeerhvervet alene i Sønderjylland forventes at tabe over 600 mio. kr. i marts, april og maj. Situationen i Sønderjylland forværres af, at så længe de tyske bookinger fastholdes, blokerer de for at husene i stedet kan blive udlejet til danskere.

Men selv hvis mange danskere vælger at holde ferie i Sønderjylland, vil det ikke kunne opveje tabet af de udenlandske turister, som normalt udgør en høj andel.

- Så hvis ikke der sker en udvikling i forhold til grænsen meget snart, får vi brug for at kigge endnu længere ned i vores krisehåndteringskasse, siger Karsten Justesen.

Borgmester i Aabenraa Kommune Thomas Andreasen (V) efterlyser, at det bliver muligt for tyskere at krydse grænsen, hvis de har lejet et feriehus. Arkivfoto: Foto: Jacob Schultz
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa

Sønnen ramt af covid-19: Byrådsmedlem rasende over udelukkelse fra byrådsmøde

Vejen

Frisør låner for at overleve: Har endnu ikke fået penge fra hjælpepakker

Sønderborg For abonnenter

Mor dybt frustreret over fortsat nedlukning af skoler: - Min dreng har intet at se frem til

Vejen

Helle har mistet 90 procent af omsætningen under nedlukningen: - Jeg har haft ondt i maven over det her længe

Annonce