Annonce
Rejser

Tværs over England på cykel

Får og kvæg græsser på de store vidder i det nordlige England.

På to hjul gennem smuk natur og hyggelige landsbyer ved Romerrigets grænse mod nord.

Gitterlågen mellem de to stensætninger er låst. Vi overvejer at løfte cyklerne over lågen, så vi kan fortsætte ad den smalle asfalterede vej, men får så øje på et lille skilt med teksten "Offentlig gangsti" på en anden låge. Bag den er en afgnavet græsmark med dybe traktorspor. Her kan vi umuligt cykle.

I stedet opsøger vi ejeren af gården, der fortæller, at vi langt fra er de eneste, der har kæmpet sig op ad den to kilometer lange vej i laveste gear for at få at vide, at skiltet nede ved jernbaneoverskæringen står lidt uheldigt.

I den kølige morgenluft triller vi tilbage langs markerne og gårdejerens nyklippede får og nyder udsigten over landskabet i det nordlige England og finder tilbage til Hadrian's Cycle Way.

Cykelruten langs Romerrigets nordlige grænse er 160 kilometer - uden afstikkere - som vi skal gennemføre på tre dage.

Turen går tværs over England på det smalleste sted og starter i Bowness-on-Solway ved Det Irske Hav og slutter ved Tynemouth øst for Newcastle.

Bowness-on-Solway ligger ved Eden-flodens udmunding, og vi kan se Skotland nord for floden, mens vi cykler gennem det flade landskab, der ofte oversvømmes ved højvande, og når det blæser fra vest.

I dag er vinden dog vores modstander, men tempoet og humøret er højt på vej mod Carlisle.

I Burgh by Sands passerer vi monumentet for King Edward I, der i 1307 døde her som 68-årig på vej til et opgør med den rebelske skotske adelsmand Robert the Bruce. Skotterne omtales ofte som stridbare og barbariske.

Populære udfordringer

Romerne havde for 1900 år siden erobret en del af Skotland, men da Hadrian blev kejser, valgte han at trække tropperne tilbage og bygge en seks meter høj forsvarsmur tværs over England for at holde de barbariske skotter på den nordlige side af muren og dens 22 forter. Byggeriet af fæstningsværket begyndte i år 122 og varede i seks år.

Rester af muren findes fortsat, og både vandreruten tæt på den oprindelige mur, og cykelruten, der mest følger ikke særligt befærdede landeveje, er populære udfordringer.

Gennem Carlisle ledes vi ad udfordrende, smalle, tilgroede stier med trapper og brændenælder - og dårlig skiltning, så vores gennemsnitsfart falder til under ti kilometer i timen.

I den hyggelige landsby Brampton hilser vi på en statue af Hadrian, der selv om han repræsenterede en besættelsesmagt, er en populær herre i regionen.

Efter cirka 50 kilometer på to hjul holder vi et lille hvil på det tidligere munkekloster Lanercost (fra det 12. århundrede), inden vi kort efter rammer muren - ikke som udmattede cykelryttere, men i form af velbevarede rester af det næsten 1900 år gamle bygningsværk, som 18.000 soldater og håndværkere opførte.

Vi tror, det er dagens højdepunkt, at vi langt om længe ser et stykke af den mur, der har lokket os til England, men otte kilometer senere på det imponerende romerske fort Birdoswald overaskes vi, da en kæmpe romersk centurion går tværs over gården. Han følges af en stor flok børn udklædt som romerske soldater, legionærer, der får en lektion i romersk eksercits af den frygtindgydende officer.

Aftenen og natten tilbringes på Brookside Villa hos Denise Collins, der ikke blot driver dette Bed & Breakfast-sted, men også er en dygtig gourmet i sit køkken.

Midtpunkt og højdepunkt

Turens mellem-etape begynder med den forgæves tur op til græsmarken, som ikke bliver dagens eneste irritationsmoment. Vi har ikke noget imod strabadserne på de kuperede veje gennem de smukke landskaber, men vi havde forventet at se meget mere af minderne efter romerne i naturen.

Første by, der passeres på dagens etape er Haltwhistle, der betegnes som Englands midtpunkt. Kort efter er der en stigning på 130 højdemeter fordelt på en tre kilometer strækning. Dagens stejleste stigninger er 14 procent.

Vi drejer ind på Stanegate, der er den oprindelige romerske vej fra kyst til kyst for at besøge Vindolanda, der var et ekstra romersk fort lige syd for Hadrians mur - tæt ved den moderne landsby Bardon Mill.

På Vindolanda er et stort hold arkæologer i gang med at blotlægge det kolossale anlæg, hvor der er fundet masser af trætavler med såvel militær som privat korrespondance mellem hovedkvarteret i Rom og rigets nordlige grænse.

Moderne kommunikation på stedet er desværre ikke af samme kvalitet. Vi beder om at få anvist vejen til det nærliggende Houseteads-fort ved selve muren, men personalet på Vindolanda kender åbenbart ikke vejen, så vi går glip af et af de planlagte kulturelle og historiske højdepunkter, fordi vi stoler på vejvisningen.

Et mere fysisk højdepunkt er ved Crinkledykes, 262 meter over havet, turens top med flot udsigt over kilometervis af grønne marker med græssende får.

Chester-fortet, der også ligger ved meget velbevarede murrester, misser vi også på grund af manglende skilte og elendig beskrivelse i den skriftlige vejledning.

Langs floden

Efter overnatning i Corbridge mangler vi 51 planlagte kilometer til Tynemouth via storbyen Newcastle. Også på denne sidste etape mister vi tid på grund af dårlig vejledning, men humøret holdes oppe af smukke landskaber og livet på og langs Tyne-floden.

I Ovingham passerer vi floden ad verdens måske smalleste bilbro. På floden trækker roere fra Tyne Rowing Club flittigt i årerne. Ved siden af deres klubhus i Wylam ligger pubben The Boathouse tæt ved ingeniøren og jernbanepioneren George Stephensons fødehjem. Han konstruerede blandt andet det dampdrevne lokomotiv The Rocket i 1829. Markeringer på The Boathouse viser, hvor høj vandstanden har været ved oversvømmelser. Den værste - i november 1771 - kostede 25 mennesker livet og ødelagde broer og adskillige huse, da vandet steg 8,42 meter.

Vi cykler langs floden ved lavvande til Newcastle-on-Tyne og dens naboby syd for Tyne, Gateshead. Dobbeltbyen er et arkitektonisk rod. Især ved den nordlige flodbred burde mange huse være revet ned, og et par kvarterer er så plagede af lort fra duer og måger, at bygningerne tager skade. På den sydlige bred dominerer koncerthuset Sage, tegnet af Norman Foster, og den gamle melmølle, Baltic Flour Mills, der nu huser moderne kunstudstillinger.

Den nyeste og smukkeste af broerne, der forbinder de to bydele, er den 126 meter lange bueformede Millennium-cykel- og gangbro, der hver dag klokken 12 i løbet af fire og halvt minut vippes, så både og skibe kan passere under buerne.

I Wallsend mellem Newcastle og Tynemouth slutter Hadrians Mur ved resterne af fortet Segedunum, der er det bedst udgravede af de 22 forter langs muren.

De sidste kilometer ud til Nordsøen/Vesterhavet cykles på en nedlagt jernbanestrækning og er en ren fornøjelsestur gennem parker og boligkvarterer, der er mere spændende end de ofte ensartede huse, gader og kvarterer, vi har passeret undervejs.

Den sidste bakke op til Tynemouth minder os om, at England langt fra er et fladt land. For første gang denne dag er cyklens laveste gear i brug.

Nyt og gammelt i Newcastle

Efter en fortjent forfriskning er det på tide at se nærmere på den gamle industriby Newcastle, hvor kvarteret Quayside hører til byens hyggeligste.

Broerne mellem bydelene er imponerende, men det er trist at se mindestederne for de mange, der har valgt at afslutte deres liv fra broerne. Andre døde mindes i Cathedral Church of St. Nicholas. Her findes et mindevindue og en -væg for danske søfolk, der omkom i britisk tjeneste under anden verdenskrig.

Blandt Newcastles attraktioner for alle aldre er det Experimentarium-lignende Life Science Centre, der blandt andet har en imponerende udstilling om menneskets anatomi, Body World Vital, frem til 2. november.

Midt i byen står et monument for Charles Earl Grey, Storbritanniens statsminister 1830-34, der er bedst kendt for at lægge navn til en britisk blanding af kinesisk te. På Grey Street, der kaldes Storbritanniens bedste gade, ligger Grainger Market, der engang var Europas største overdækkede marked. Desuden findes en smuk, klassisk butiksarkade tæt ved Grey-obelisken.

På tredages turen har vi valgt at spise de fleste måltider på traditionelle pubber, for eksempel på Newcastles ældste pub, The Old George, fra 1582, der serverer traditionelle egnsretter. Den britiske pubkultur har udviklet sig både positivt og negativt. De fleste pubber er led i store kæder - til gavn for retterne på menukortet, men udbuddet af øl begrænser sig nu til få mærker.

Tre dage på to hjul giver helt klart flere hyggelige og minderige oplevelser end to-tre timer på fire hjul fra vest til øst tværs over England.

Man overser nemt skiltene - selv i moderat tempo.
Hadrians Mur var 180 centimeter bred og seks meter høj.
Hadrians Mur var 180 centimeter bred og seks meter høj.
Den klassiske milepæl står på rutens højeste punkt, 262 meter over havoverfladen.
Kejser Hadrian er æret med en statue i Brampton.
Skiltningen på Hadrian's Cykle Way er desværre ikke altid tydelig som her.
Skiltningen på Hadrian's Cykle Way er desværre ikke altid tydelig som her.
Hertil og ikke længere! Lågen er låst, og en lang, stejl bakke er forceret forgæves.
Får og kvæg græsser på de store vidder i det nordlige England.
Den skræmmende romerske centurion dukker pludseligt op i fortets gård.
Due- og mågelort ødelægger bygningerne bag Quayside i Newcastle.
Kejser Hadrian er æret med en statue i Brampton.
Mange har taget afsked med livet fra broerne over Tyne.
Landskabet og landevejen ved Bowness oversvømmes ofte.
Klar til tre dages ridt på to gange to hjul tværs over England.
Norman Fosters koncerthus i Gateshead er berømt for såvel akustik som udseende.
Millennium-broen over Tyne vipper hver dag klokken 12, så både og skibe kan passere.
Castle Keep er et af Newcastles velbevarede bygningsværker i havnekvarteret, der desværre er præget af uheldig arkitektur.
Store dele af Newcastle er præget af arkitektonisk rod.
Alle broer mellem Newcastle og Gateshead er imponerende bygningsværker.
Verdens måske smalleste bilbro forbinder Tyne-flodens bredder.
Millennium-broen med Baltic Flour Mills under den øverste bue.
Et stykke af Hadrians Mur er genopført ved Segdunum-fortet øst for Newcastle.
Birdoswall er et flot historisk dokument fra Romertiden.
En romersk centurion herser med meget unge soldater.
En romersk centurion herser med meget unge soldater.
Vandstanden var cirka ti meter over daglig vande ved Wylam i november 1771.
Tre dages tur ad Hadrian's Cycle Way er slut.
Alle musker og knogler er blotlagte på Life Science Centre i Newcastle.

Om turen

Turen var arrangeret af Saddle Skedadle, www.skedaddle.

co.uk. Vi blev hentet i Newcastle og kørt til Bowness-on-Solway og fik transporteret vores bagage mellem overnatningsstederne. I prisen på 3750 kroner var inkluderet cykelleje, hjelm og cykeltasker samt tre overnatninger.

Man kan flyve med Sun Air fra Billund til Manchester (fra 2800 kroner for en returbillet), og derefter tage toget fra Manchester til Newcastle. Der er op til 80 procent rabat ved at købe billetter tidligt via internettet.

Gode råd

Husk cykelbukser, vindtæt jakke og cykelhjelm. Pas på i trafikken. Man glemmer nemt, at man kører i venstre side.


  • Information: VisitBritain,

Tlf. 3375 5005. www.visit

britain.org

Hadrian

Aelius Traianus Hadrianus, kendt som Hadrian, var romersk kejser fra 117, til han døde som 62-årig i år 138.

Hadrians Mur er et 134 kilometer langt mur- og fæstningsværk af sten og tørv opført i årene 122-128 lidt syd for grænsen mellem England og Skotland.


  • Muren har været på Unescos Verdensarvsliste siden 1987.
Annonce
Danmark For abonnenter

Nu kan vi alligevel flyve med superjumbo efter coronaen

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa For abonnenter

Frustreret ægtepar kritiserer retten efter strid om bøde: - Vores sag var tabt på forhånd

Kolding For abonnenter

Penthouse-lejere har tabt tålmodigheden med PFA: Nu har de opsagt deres dyre lejemål i højhusene

Esbjerg

Pressenævnet kritiserer JydskeVestkysten

Esbjerg

Motorvej spærres helt: Politiet efterforsker mistanke om stenkast efter uhyggelig hændelse

Tønder

Anita sætter fokus på overset lidelse: Kunne falde i søvn, når hun mindst ventede det

Regionalt For abonnenter

Inkasso-firma er i hælene på udenlandske chauffører: Men der er fortsat tusindvis af ubetalte bøder

Rejser For abonnenter

Kalk Kaminoen: Prøv den nye midtjyske vandrerute

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aabenraa

Valgplakater skal følge stramme regler – men kæmpe borgmesterbanner er i orden

Bolig

Danmarks billigste 'herregård' til salg: Her har Christian IV overnattet

Navne For abonnenter

Kendt erhvervsmand runder skarpt hjørne: John Petersen sælger maskiner for millioner

Esbjerg For abonnenter

Eks-EfB’er fik en idé: Nu lancerer sønnen og hans ven satsning med rabatkuponer på telefonen

Vejen

En verdensstjerne kom forbi: Fodbold har rykket ledige unge i Vejen

Annonce