Annonce
Sønderborg

Tysk, maskinmester og tjener: 900 nye studiepladser er ambitionen hos Venstre

Venstre vil have flere studiepladser til Sønderborg Kommune. Borgmesterkandidat Ellen Trane Nørby mener at der er et behov for flere forskellige uddannelser, som understøtter det område vi er i. Arkivfoto: Timo Battefeld
Venstre vil have 900 nye studiepladser til Sønderborg. Det betyder flere uddannelsesmuligheder, hvor man før skulle flytte eller pendle til en anden by. Selv kalder de planen ambitiøs men bestemt opnåelig.

Sønderborg: 900 nye studiepladser og flere nye uddannelsesmuligheder frem mod 2025. Det er hovedpunkterne i Venstres uddannelsesudspil i Sønderborg Kommune. Under sloganet 'Sønderborg: Fremtidens uddannelsesby' er ambitionerne at Sønderborg skal gå fra den hemmelige uddannelsesby til fremtidens uddannelsesby.

- Sønderborg har ikke haft en strategi for, hvad de vil have af uddannelser til byen. Derfor kommer vi med det her udspil, fordi Sønderborg skal have ambitioner på uddannelsesområdet, siger Ellen Trane Nørby (V), medlem af folketinget og borgmesterkandidat for Venstre i Sønderborg Kommune.

Den nye tilførelse af uddannelser vil skulle ske i samarbejde med de allerede eksisterende, herunder Syddansk Universitet i Alsion.

Annonce

Maskinmester, tjener og tysk

Står det til Venstre skal der fra 2025 være langt flere uddannelsesmuligheder, indenfor en lang række forskellige fag.

Blandt andet står der i udspillet, at tyskstudiet skal etableres som en bachelor- og kandidatuddannelse på Alsion ligesom tjeneruddannelsen skal oprettes på EUC Syd. Begge er uddannelser som giver rigtig god mening at få til Sønderborg, lyder det fra Ellen Trane Nørby.

- At få en tyskuddannelse til området vil give rigtig god mening, og den vil have en stærk profil. Vi skal også sørge for, at der er hænder nok til de erhverv vi har i området, herunder turistbranchen, hvor tjenere og  serviceøkonomier indgår, siger hun.

900 flere studiepladser

Inden 2025 er det ambitionen fra Venstre, at der skal være oprettet 900 flere studiepladser i Sønderborg Kommune. Herunder ses hvilke uddannelser, der er tale om.

  • Tyskstudie på bachelor og kandidatnivau
  • Tjeneruddannelse på EUC Syd
  • Serviceøkonomuddannelsen og lignende turismeuddannelser
  • Maskinmester
  • En uddannelsessattelit for professionsuddannelser
  • Flere kandidat-tilbud
  • Finansbachelor
  • Flere optages på datamatikeruddannelsen
  • En ny integreret software design-uddannelse skal udvikles
  • Flere grønne uddannelser

Mange af de uddannelser, som bliver nævnt i Venstres udspil, findes ikke i nærområdet. Vil de unge læse til maskinmester, skal de i dag til Fredericia, og mange studerende er derfor enten nødt til at pendle eller helt flytte væk fra Sønderborg.

Det skal udspillet være med til at ændre. Ellen Trane Nørby fremhæver også, at der i mange år er blevet fjernet mange uddannelsesmuligheder fra Sønderborg blandt andet med sygeplejeskolen, som blev flyttet til Aabenraa.

- Vi vil have gang i en genopbygning og få Sønderborg tilbage som uddannelsesby. Vi ved også, at der er et behov, siger Ellen Trane Nørby

Annonce

Affolkningen skal stoppes

Uddannelsesudspillet kommer også i kølvandet på en affolkning af Sønderborg kommune. På seks år er 1.044 borgere flyttet, og særligt de unge og uddannelsesparate er flyttet væk. 300 unge har fundet sig til rette andre steder i landet og står det til Venstre, så skal den udvikling vendes.

- Vi har en ambition i Venstre om, at flere unge skal tage en uddannelse og flere unge skal tage en uddannelse uden for de store byer. Det er der også mange, der efterspørger. Der har været meget snak og ingen handling. Der skal virkelig meget handling til, for at ændre befolkningstallene, og fortsætter vi i samme retning som nu, så har vi ikke råd til den nære, god pleje, siger Ellen Trane Nørby.

Venstre arbejder nu videre for at finde løsninger på de udfordringer, som uddannelsesinstitutionerne står over for. Taxameterordningen, som er den, der styrer, hvor mange penge uddannelserne får, er lige nu til debat i folketinget.

Annonce
Sønderborg For abonnenter

Vandaliserede færge og kørte uden kørekort 11 gange: 20-årig mand mister kørekortet i 10 år og skal betale stor erstatning

Annonce
Annonce
Annonce
Haderslev For abonnenter

Byrådsmedlem dømt for at forfølge og chikanere fem kommunalt ansatte

Varde For abonnenter

Se billederne: Julelys er vokset familiefar over hovedet – næste år er der dømt pause

Aabenraa For abonnenter

Serietyv afsløret af DNA-spor: Har været i gang i otte år - nu anklages han for 29 nye forbrydelser

Sport

Danmark storsejrede, men alligevel blev det en trist VM-indledning: Mia Rej blev båret ud med en alvorlig skade

Store mængder ulovligt fyrværkeri smugles til Danmark i posten: I år ser ud til at blive et rekordår

Esbjerg For abonnenter

Katrine flyttede fra København og hjem til 'ghettoen': - Selvfølgelig er her mennesker, der ryger tjald og kører hurtigt på knallert, men her er også mange gode hjerter

Sønderborg

Se videoen: Rekordmange elever dystede i faldskærmsbyggeri

Kolding

Coronasmitte i Kolding er nu over kritisk grænse: Se hvilke tiltag der bliver sat i værk

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

EfB For abonnenter

EfB-karakterer: Wolfe var bedst uden at være god

EfB For abonnenter

EfB brændte straffe efter to minutter og tabte 2-0 i Hvidovre: Elendig afslutning på elendigt efterår

Kultur

Så er stor lysfestival åbnet: Se de spektakulære billeder

Annonce