Annonce
Regionalt

Tysk momsnedsættelse presser de syd- og sønderjyske hoteller: - Uden hjælp bliver der kø på jobcentrene

Tyskland indførte den 1. juli momsnedsættelser på landets hoteller som en del af en hjælpepakke efter coronakrisen. Det mener Horesta kommer til at presse de syd- og sønderjyske hoteller. Arkivfoto: Timo Battefeld
Brancheorganisationen Horesta kommer nu med opråb til regeringen om hjælp, efter den tyske moms på hoteller blev sat ned til fem procent som en hjælp efter coronakrisen. Horesta mener, at det skævvrider konkurrencen for de syd- og sønderjyske hoteller, og det kan få store økonomiske konsekvenser.
Annonce

Sag: - Vi styrtbløder jo i forvejen.

Sådan lyder det fra brancheorganisationen Horesta, efter hotelbranchen i Syd- og Sønderjylland endnu engang er blevet sat på prøve af coronavirussen. Det sker, efter at Tyskland har indført en hjælpepakke på 130 milliarder euro, hvoraf en del af pakken er gået til at sænke momsen for at hjælpe hårdt ramte virksomheder efter coronakrisen.

Det betyder, at tyske hoteller har fået sænket momsen fra syv til fem procent. Det kommer ifølge Horesta til at have store konsekvenser for den danske hotelbranche i grænseregionen, hvis regeringen ikke skrider ind.

- Branchen frygter, at der kommer konkurser, når hjælpepakkerne ophører. Hotellerne blev presset af seks dages-reglen, men nu bliver de yderligere presset af momsnedsættelsen, siger Sten Slot, der er formand for Horesta Syddanmark, og tilføjer:

- Vores moms på hoteller ligger fortsat på 25 procent. Tyskland har historisk haft en moms på 19 procent, den blev sat ned til syv i januar i 2010, og nu er den yderligere blevet sat ned. Det presser os jo.

Ifølge Sten Slot kan momsnedsættelsen i Tyskland betyde, at de tyske hoteller sænker priserne på hotellerne. Det, mener han, kan give større forskel på priserne på danske og tyske hoteller i grænseregionen, hvorfor det kan have stor betydning for, hvor mange gæster, der booker ophold i Syd- og Sønderjylland.

- Incitamentet til at tage til Danmark er blevet mindre efter momsnedsættelsen. Og incitamentet for at tage til udlandet er blevet større for syd- og sønderjyderne. I en grænseregion kan sådan nogle ting mærkes. For står valget mellem et weekendophold eller en konference på Vestkysten eller i Husum, så er forskellen jo markant. Man er nødt til at gøre noget ved det, påpeger Sten Slot.

Annonce

Kø på jobcentrene

Men for regionsformanden for Horesta er det som at prædike for døve ører. Han mener nemlig ikke, at politikerne tør gå ind i problemstillingen.

- Der er ikke nogen politikere, der vil røre ved momsen. Men vi har i forvejen differentieret moms. Vi har for eksempel ikke moms på sommerhusudlejning. Men den her branche er import af valuta, hvis vi kan få folk til at komme til Danmark eller blive i Danmark og bruge deres penge her i stedet for i udlandet, siger Sten Slot.

I hans optik ser fremtiden for de syd- og sønderjyske hoteller derfor usikker ud, da han mener, at politikerne lader branchen tilbage. Det skyldes ifølge regionsformanden for Horesta, at det forbliver usikkert, hvorvidt branchen kan få yderligere økonomisk støtte, når hjælpepakkerne udløber.

- Regeringen vil først tage stilling til seks dages-reglen til august, og vi kan heller ikke få noget at vide om, hvorvidt der er hjælp at hente efter hjælpepakkerne, siger Sten Slot og tilføjer:

- Det er ikke kun detailhandlen, der er et konkurrenceudsat erhverv. Hvis man ikke gør noget for at hjælpe hotelbranchen yderligere, så bliver der kø på jobcentrene.

Annonce

En klods om benet

Sten Slot frygter, at den manglende, danske hjælp efter seks dages-reglens indførelse og den tyske momsnedsættelse kommer til at koste arbejdspladser i den syd- og sønderjyske hotelbranche.

- I Danmark kan vi tilbyde et turismeprodukt af en høj kvalitet og en mindeværdig service, men pris er og bliver det vigtigste parameter for mange rejsende og forbrugere. Lige nu har virksomhederne i nabolande fået hjælp fra deres politikere fremadrettet. Skal vi i Danmark løbe om kap med dem med en gigantisk klods om benet? spørger Sten Slot.

Hans opfordring til regeringen er derfor tydelig.

- Regeringen bør gå ind og se på momsnedsættelsen. Man bør kigge på nabolandene og se, hvorfor de har gjort det. Der må være en grund til, at man bruger så mange penge på det. Og så bør de kigge på vores forslag om et oplevelsesfradrag, som minder om et håndværkerfradrag. Familierne kan bruge det på oplevelser i Danmark. Måske kan man endda koble det sammen med frigivelsen af feriepenge her i oktober, afslutter Sten Slot.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Liveblog: Stort flertal bag ny hjælpepakke - her er de vigtigste punkter

Danmark

Få overblikket: Må man ikke længere invitere 12 familiemedlemmer til 50-års fødselsdag?

Annonce