Annonce
Esbjerg

Udfordrede unge fejrede deres hjem på "mejeriet"

Kristine Sneum var en af dagens kagebagere, og en af dem, som viste sin lejlighed frem til de nysgerrige. - Vi holder sammen herude, fortæller hun glad.Foto: André Thorup

De kommer med en tung bagage og ofte en oplevelse af ikke at passe ind, men så lettes skuldrene på Det Gamle Mejeri. Igennem 30 år har Vester Nebels ungdomspension og værkstedsskole skabt en hel ny tilværelse for sine beboere og daglige STU-elever, og det blev i går fejret.

V. NEBEL: Lejlighederne er lyse og venlige og kun halvandet år gamle. Foran Marinas står en lille opsats med jordbærplanter og et dejligt havebord, hvor hun kan sidde og nyde solen. Foran Kristines står der fine krukker med forskellige planter i. Der er sommerligt og dejligt. Sådan et hjem, som man får lyst til at bo i.

Der var da heller ingen tvivl om, at beboerne var mere end godt tilfredse med deres tilværelse på Det Gamle Mejeri i Vester Nebel, da stedet i går fejrede 30 års jubilæum. Pigerne havde fundet kjolerne frem fra skabet og bagt kardemommeboller og kanelkage til den store guldmedalje. Drengene gik rundt og drak receptionssodavand og satte flag i jorden og hilste på. Stemningen var fuld af latter og tillykker.

- Den her er til dig. Du har jo også 30 års jubilæum i dag, sagde en kvindelig beboer, mens hun fnisende overrakte en gave til forstander Erik Nielsen.

Det der med at kunne lukke sin dør og sige "Her bor jeg", og så er der pænt omkring én. Det elsker jeg. Vi er også gode til at råbe hej ud ad vinduerne, så man bliver aldrig rigtig ensom, og vi laver jo også mange fælles ting.

Kristine Sneum, 20 år, beboer på Det Gamle Mejeri
Forstander Erik Nielsen fra Det Gamle Mejeri fik i går overrakt en sjov t-shirt af beboerne fra døgnpensionen. De lavede en del pjat med deres leder. Helt til venstre ses Kristine Sneum og dernæst Marina Marelja. Foto: André Thorup

Nye matrikler

Erik Nielsen pakkede nysgerrigt op, og bag papiret gemte der sig en herlig T-shirt med et billede af Erik som ung på maven og en lille tekst. Der udbrød jubel, da gæsterne fik den at se, og selvfølgelig havde eleverne selv fremstillet T-shirten i deres "avisværksted", hvor de kan ikke så lidt med medier og trykning og design.

Det Gamle Mejeri åbnede altså tilbage i 1988 og er et tilbud til unge mellem 15 og 30 år, der med det engelske udtryk er "slowlearners". Unge og unge voksne med indlæringsbesvær, sociale udfordringer og i nogle tilfælde adskillige diagnoser. I Vester Nebel kan de enten bo i en lejlighed i døgntilbuddet eller komme som dagskursister. Skolen tilbyder STU-uddannelsen med værkstedsundervisning inden for enten køkken, medier, fiskesø og natur eller træ, smed og montage.

Fra kun at ligge i hovedbygningen på Ølufgårdsvej 11, er Det Gamle Mejeri i dag spredt over tre matrikler. I løbet af de seneste par år er nye lokaler på Stokbrovej og Oksevænget nemlig kommet til. På Oksevænget bor de unge i nye fine lejligheder, og 26-årige Marina Marelja sætter ord på, hvorfor det er så godt: - Det er dejligt at have sin egen lejlighed, og at den er så flot. Jeg kan være alene, men samtidig har jeg hele tiden naboer omkring mig, som er søde, og som aldrig mobber. I hvert fald ikke alvorligt, smiler hun.

Marina Marelja blev mobbet på den efterskole, hun gik på, inden hun kom til Vester Nebel. I dag nyder hun livet blandt ligesindede og elsker ikke mindst, når hendes kæreste kommer på besøg, så de kan hygge sig med tv på hendes nye sofa. Foto: André Thorup
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Hård kritik af Fanøs Plejecenter: Vores demente far lå hjælpeløs på gulvet

Annonce
Annonce
Annonce
Varde For abonnenter

Enlig mor søger julehjælp, og det skammer hun sig ikke over: Bare drengene kommer godt i vej

Erhverv For abonnenter

Gigantisk byggeri har indhentet forsinkelse: Viking Link når milepæl med 15.000 m2 under tag

Tønder

Populære spisesteder melder om aflysninger til julefrokoster: Der kan komme flere til

Varde For abonnenter

Varde vil have del i nabokommunens vindmøllemillioner – og får det

Husk det nu - i dag vender mundbindet tilbage: Sådan er reglerne

Esbjerg For abonnenter

Legendarisk værtshus til salg: - Folk vil blive triste, men måske skal det være guldsmed eller bolig

Esbjerg

Efter fald fra skrænt: Ung mand kørt på hospitalet med ambulance

EfB

Dagens målmandshelt havde ondt af sine holdkammerater: Men jeg er klar til at stå igen, hvis træneren vil have det

Populært at pode: - Vi bliver lagt ned med ansøgninger

Esbjerg

Borgmester og byrådsmedlem vil have ringvejsbro op til fornyet overvejelse i 11. time: Vi ønsker renoveringen sat i bero

Haderslev For abonnenter

Kaptajn Haddock fra Haderslev: – Usandheder, smålig, skruppelløs, sjusk og slendrian!

Aabenraa

Rolig start for muslimsk gravplads: Blot fire begravelser på over to år

Annonce