Annonce
Esbjerg

Udlejningsfirmaer advarer: Tyskerne æder sig ind på de danske sommerhuse

Vi skal ikke sælge ud af arvesølvet - de danske sommerhuse, mener fra venstre Hanne Thyssen fra Danibo, Ulla Tørnæs (V), Anders Kronborg (S) og Kent Nymark fra Sol og Strand Fanø. De vil have strammet op på den danske EU-regel, som gør, at udlændinge ikke kan købe feriehuse i Danmark. Privatfoto
Tyskere har fået lettere ved at købe danske sommerhuse. Især Fanø og Rømø ved Vadehavet og nær grænsen kan mærke presset. Tyskerne bruger gentagne ferieophold og danske sprogkurser som argument for at få lov til at købe sommerhus trods den danske særregel.

Fanø: Flere og flere tyskere køber danske sommerhuse trods den danske særregel om EU-forbud mod at udlændinge køber danske ferieboliger.

- Det betyder, at flere sommerhuse ikke længere bliver lejet ud, men står tomme det meste af året, mens mange danske ejere lejer deres sommerhuse ud i 24-25 uger om året, fortæller indehaver af Danibo Fanø Sommerhusudlejning.

Udlejningen er til gavn for den damlede økonomi i udkantsområderne og på de små ferieøer, hvor butiksliv, restaurationer, cafeer og hele turistindustrien har millionindtægter på feriegæsterne, ligesom håndværkere har opgaver med vedligehold af udlejningshusene. Endelig er udlejningsbureauer med kontorfolk, rengøringsteam og booking en vigtig  spiller i ferieområderne.

Mange danske sommerhuse som dette i Sønderho lejes ud i mange måneder. Det giver ejerne gode lejeindtægter, udlejningsfirmaerne arbejde, og ferieområderne masser af omsætning. Men køber en tysk familie et dansk sommerhus, står det ofte tomt det meste af året, lyder anken. Pr-foto: Sønderho Sol og Strand Fanø

Problemet er, at tyskere og nordmænd i stigende grad får dispensation til at købe feriebolig, fordi de har tilknytning til Danmark.

I 2010 fik omkring 10 tyskere dispensation til at købe sommerhus i Danmark. I dag gives der 90 dispensationer årligt - heraf mange til sommerhuskøb på Rømø og Fanø.

Annonce

Sprogkurser

Feriehusudlejernes Brancheforening fortæller, at den danske ambassade i Tyskland ligefrem skulle rådgive tyskere til at tage danske sprogkurser og tage ferieophold i Danmark over længere årrækker, for at forbedre deres chance for at få dispensation til at købe deres eget sommerhus i Danmark.

- Udlejningen er en vigtig brik i et stort økonomisk spil i ferieområderne. Og jo mere det skrider med dispensationer, jo værre bliver det. Vi skal ikke sælge ud af arvesølvet - vores sommerhuse, siger Hanne Thyssen.

Hun forstår godt, at en tysker, der har arbejdet i for eksempel offshore-branchen i Danmark og boet her i lange perioder, kan få mulighed for at købe.

- Det er i disse tilfælde, at tilknytningsforholdet kan give en dispensation. Men hvor mange gange skal man holde ferie her, før man kan købe - 10, 20, 30 sommerferier? Vi skal kigge på tilknytningskravet, siger hun.

Hvis der blev åbnet op for dispensationer, eller sommerhusreglen forsvandt, så ville det store tyske marked opkøbe alle de danske sommerhuse på nul-komma-fem, mener bureauchefen.

- Vi skal holde fast i den danske særregel - de 240.000 sommerhuse er  vores eksistentsgrundlag. Interessen for at købe er størst her ved kysten, og det er ved at skride nu.

- Jeg vil passe på Fanø. Øen skal ikke komme til at ligne den tyske vadehavsø Sild, siger folketingsmedlem Anders Kronborg (DS). Han understreger, at der er bred politisk opbakning til sommerhusreglen i Danmmark.

- Den skal vi holde fast i, men det gør indtryk, at den er ved at skride.

Annonce

Til ministeren

Sammen med hans lokale folketings-kollega, Ulla Tørnæs fra Venstre, deltog han mandag i et møde med to udlejningsbureauer på Fanø. Efter mødet blev de enige om at gå til deres partiers retsordførere for at få sagen bragt til justitsminister Nick Hækkerup (S), så man kan sikre at arbejdspladser på Fanø og Rømø ikke udhules af, at tyskejede sommerhuse stå tomme store dele af året.

Ulla Tørnæs vil drøfte det stigende pres fra tyskere, der køber danske sommerhuse med sit partis retsordfører og med justitsministeren.

- Vi skal fastholde den danske særregel, og sikre, at at den ikke udhules med dispensationer, siger hun.

Også brancheforeningen oplever, at det er blevet lettere og lettere for tyskere at købe sommerhus i Danmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

40-årige sønderjyde sælger pisk og slag i fritiden: - Det får deres hjerner til at koble fra, når en anden bestemmer

Tønder For abonnenter

Overfaldt 16-årig med peberspray på banegården: Skærbæk-røver skal et år i fængsel

Annonce