KØBENHAVN: Et dramatisk internt oprør er brudt ud i Den Danske Frimurerorden mod den enevældige stormester Walter Schwartz, der kritiseres for diktatorisk ledelse.
Det skriver dagbladet Politiken i søndagsudgaven.
Johnnie La Fontaine, nu fhv. ordførende mester for frimurerordenens provinsiallogen i Odense til dagbladet PolitikenDet er forkert, at han får den stilling, fordi det er ham, der skal kigge efter, at brødrene gør tingene rigtigt i forhold til frimurerordenens ritualer, og så har han selv fået en påtale fra Finanstilsynet. Det er ikke et godt signal at sende.
Ifølge avisen har ordenens stormester reageret ved at ekskludere to højtstående medlemmer af ordenen, hvilket anses for uhørt.
Et af stridspunkterne i de øverste ordens-rækker er udnævnelsen af tidligere Tønder Bank-direktør Mogens Mortensen til ordenens tilsynsmester, hvilket er lig med stormesterens stedfortræder.
Enevældig
Den mest prominente ekskluderede er ifølge Politiken Johnnie La Fontaine, som var ridder og kommandør i ordenen med den højeste 11. grad og havde sæde i ordenens Højeste Råd. Han var ordførende mester for provinsiallogen i Odense, den øverste loge på Fyn og i Syd- og Sønderjylland, men opgav sit embede i protest og stormesteren Walter Schwartz.
- Nu har jeg selv været direktør i flere år i Mærsk-koncernen, så jeg kender godt lidt til ledelsesprincipper og den måde, man skal lede folk på. Men stormesteren er enevældig og fortæller hele tiden, at det er ham, der bestemmer. Så jeg skrev til ham, at den form for "management by fear" hører fortiden til. Han ødelægger ordenen mere, end han samler den, siger Johnnie La Fontaine til Politiken.
Mod værdierne
Han har den opfattelse, at udnævnelsen af Mogens Mortensen til tilsynsmester strider mod frimurerordenens værdier om at opføre sig anstændigt og respektere andre.
Mogens Mortensen stod i spidsen for Tønder Bank i november 2012, da banken gik ned og 9300 aktionærer mistede deres penge. I 2015 blev Mogens Mortensen idømt en bøde på 25.000 kroner for at have indberettet utilstrækkelige oplysninger til Finanstilsynet om bankens økonomi. Mogens Mortensen ankede dommen, men da sagen blev berammet ved landsretten knap et år senere, trak han anken og accepterede dommen.
Forlig
Mogens Morgensen var efterfølgende også del af et søgsmål på 180 millioner kroner, som kurator, kammeradvokat Boris Frederiksen, havde rejst mod bankens ledelse. Sagen blev senere forliget med et beløb på 40 millioner kroner - og partnerne aftalte gensidig tavshedspligt.
Den nu forhenværende ordførende mester for provinsiallogen i Odense, Johnnie La Fontaine, er lodret uenig i udnævnelsen af Mogens Mortensen som tilsynsmester.
- Det er forkert, at han får den stilling, fordi det er ham, der skal kigge efter, at brødrene gør tingene rigtigt i forhold til frimurerordenens ritualer, og så har han selv fået en påtale fra Finanstilsynet. Det er ikke et godt signal at sende, siger han til Politiken.
Splid i Tønder
Johnnie La Fontaine står helt aktuelt ikke alene med denne holdning.
Allerede tilbage i 2012 var der også i frimurerlogen i Tønder delte meninger om Mogens Mortensen. I kølvandet på Tønder Banks krak, som man gav den dominerende direktør og en svag bestyrelse ansvaret for, krævede flere medlemmer af logen "De to guldhorn", at Mogens Mortensen skulle opgive sin ledende position som ordførende mester. Da han afviste dette, flyttede flere lokale logebrødre til nabologen i Aabenraa. De vendte først tilbage, da Mogens Mortensen i december 2014, efter at være flyttet var byen, blev afløst af den lokale automobilforhandler Jan Feifer.
Ingen kommentar
I det aktuelle opgør i Frimurer-toppen er det ikke lykkes Politiken at få en kommentar af de involverede personer. Walter Schwartz er blevet skriftligt orienteret om forløbet og kritikpunkterne af ham. Men han ønsker ikke at kommentere dem.
Frimurerordenens pressetalsmand, Jon Bloch Skipper, skriver i et svar til avisen:
- De personsager, du omtaler, kan og vil Ordenen ikke udtale sig om. Det samme gælder selvsagt eventuelle personrelaterede juridiske spørgsmål, der typisk løses bedst imellem de involverede parter og ikke i en bred kreds endsige i dagspressen.