Annonce
Sydjylland

Udsætning af 300.000 gråænder blev ikke registreret som det skulle: Nu vil organisationer helt have stop for udsætning af det populære jagtmål

Selv med et forbud mod at udsætte gråænder i Danmark vil det fortsat være muligt at jage de naturlige bestande af fuglen. Men ifølge jægerne vil det begrænse jagten. Arkivfoto: Jørgen Kirk
I 2019 blev der officielt udsat 60.000 gråænder til jagt i Danmark. Men en undersøgelse har vist, at flere end 300.000 gråænder blev sat ud i naturen samme år, uden det blev registreret, som det skulle. Nu vil flere organisationer have stop for udsætningen af det populære jagtmål.

Jagt: Hvert år opdrættes flere tusinde gråænder i Danmark, fordi de skal udsættes i naturen som jagtmål. Og når de bliver udsat, er der krav om, at det skal indberettes og registreres.

Men det viser sig, at det langt fra bliver gjort, hver gang der udsættes ænder.

Ifølge de officielle statistikker blev der i 2018 udsat 51.538 gråænder til jagt i Danmark, mens tallet i 2019 var steget til godt 60.000. Men det tal kunne Dansk Ornitologisk Forening (DOF) ikke få til at passe, så efter en henvendelse herfra satte DCE, Nationalt center for miljø og energi ved Aarhus Universitet, sig for at undersøge det nærmere.

Annonce

DCE kontaktede de danske producenter af gråænder, og på baggrund af dette nåede centret tidligere på året frem til, at produktionen af udsætningsklare ællinger er mellem 334.000 og 386.000 hvert år. Dermed er der altså stor forskel på, hvor mange ænder der officielt indberettes til udsætning - 60.000 - og det reelle antal gråænder, der udsættes med henblik på jagt.

- Det er fuldstændig vanvittigt, at der er fem til seks gange så mange, der bliver sat ud, end det der bliver indberettet. Det har stået på i over tre år, siden det blev vedtaget, at det skulle registreres, så det gør, at antallet af udsatte gråænder og dermed belastningen af vores vådområder er langt, langt større, end det vi har diskuteret, siger Egon Østergaard, formand i DOF.

Kender ikke årsagen

Den seneste udvikling i sagen er, at blandt andre Danmarks Jægerforbund er uenige med en række grønne organisationer - heriblandt netop DOF - om, hvad der skal gøres ved problemet.

Jægerforbundet erkender nemlig, at det er problematisk.

- Jeg har ikke talt med de mennesker, som ikke registrerer udsætninger, så jeg ved ikke, hvad forklaringen er. Jeg ved, at det er uacceptabelt, men jeg vil ikke spekulere i, hvad årsagerne kan være, siger Claus Lind Christensen, formand i forbundet.

Gråanden

Gråanden er den mest talrige andeart i Danmark, og den ses ofte i stort antal i parksøer og lignende. Den er en stor svømmeand, med en længde 55-65 centimeter og et vingefang på 80-90 centimeter.

Hannen kendes nemmest på dens hoved, som er grønt metalskinnende og med en hvid halsring samt gult næb.

Gråanden er en populær fugl for jægere, og det er en af de arter, som der årligt skydes flest af. I Danmark udsættes en del gråænder i søer.

Der er jagttid for gråænder i Danmark fra 1. september til udgangen af året.

Kilde: Miljøstyrelsen

De 60.000 officielt udsatte gråænder i 2019 gav mulighed for at kortlægge udsætningerne for første gang, og denne viste, at rigtig mange ænder bliver udsat på Fyn og Sjælland. Men jægerformanden mener ikke, at det er et tegn på, at syd- og sønderjyske jægere for eksempel derfor er dårligere til at indberette.

- Jeg er ret overbevist om, at det er en udfordring, vi har i hele landet. Der er ikke nogen landsdele, som skiller sig særligt ud mængdemæssigt, siger Claus Lind Christensen.

Annonce

Skal lande ny aftale

De uenige parter i sagen er henholdsvis Landbrug & Fødevarer, Dansk Skovforening og Danmarks Jægerforbund i det ene ringhjørne, som fortsat ønsker, at det skal være tilladt at udsætte ænder, mens Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Ornitologisk Forening, Dyrenes Beskyttelse og Friluftsrådet i det andet hjørne ønsker et totalt stop for ordningen.

De syv organisationer er alle medlemmer af Vildtforvaltningsrådet, som er et udvalg sammensat af repræsentanter fra interesseorganisationer og forskningsinstitutioner for at rådgive miljøministeren om jagt og vildtforvaltning i Danmark.

Egon Østergaard, formand Dansk Ornitologisk Forening, mener, at jagt på gråænder kun skal bestå af de naturlige bestande af fuglen. Pressefoto: Dansk Ornitologisk Forening/Regnar Schultz

Det nuværende andeforlig udløber næste år, og dermed skal der en ny aftale på plads fra udgangen af 2022. I juni mødtes rådet senest for at diskutere, hvad det skulle indstille til ministeren. Men rådet var som nævnt splittet i to fraktioner, og det mundede derfor ud i to forskellige indstillinger.

Annonce

Imod udsætning til jagt

Ifølge Egon Østergaard fra DOF var det de manglende indberetning om udsætninger af gråænder, der var den udløsende faktor til, at de nu har indstillet til ministeren, at udsætning helt skal stoppes.

- Helt grundlæggende mener vi, at al jagt bør foregå på naturlige bestande. Vi er imod, at man sætter fugle ud til jagtformål, og når jægerne laver den slags ulovligheder - for det er jo reelt det, det er - må vi sige, at nu må jagt alene foregå på naturlige bestande, siger han.

Claus Lind Christensen, formand Danmarks Jægerforbund, er en af dem, som ønsker at komme udfordringen til livs med en opstramning af ordningen. Pressefoto: Danmarks Jægerforbund

Det er tre år siden, det blev indført, at jægere skulle begynde at indrapportere det, når gråænder blev sat ud, men Egon Østergaard mener ikke, at det er for tidligt nu helt at opgive ordningen.

- Det er heller ikke sådan med anden lovgivning, at man bare kan lave ulovligheder i tre år, efter det er vedtaget. Det går i hvert fald ikke at sige til færdselspolitiet, at man ikke lige var klar over reglerne, hvis man har kørt for stærkt, siger formanden.

Annonce

Foreslår ny model

Men fra Danmarks Jægerforbund, der altså er en af de organisationer, som ikke går ind for et forbud, ønsker man i stedet for et forbud at stramme op med mere kontrol, større bøder og en ændring af registreringssystemet.

- Vores vigtigste argument er, at vi skal have ændret registreringssystemet, så det bliver sælger, som bliver ansvarlig for at lave registreringen af anden, siger Claus Lind Christensen.

Den model tror DOF ikke på.

- Vi mener, at der er så meget fup og svindel i det her menageri, at vi ikke tror på det. Og vi tror heller ikke på, at myndighederne er indstillede på at lave yderligere kontrol - de har vist rigeligt at lave. Så vi tror simpelthen ikke på det scenarie, som modparten har stillet op, siger Egon Østergaard.

De to fraktioner i Vildtforvaltningsrådet har altså hver sendt en indstilling til miljøminister Lea Wermelin (S), og det er nu op til hende at træffe en afgørelse i sagen. Hvis det forbydes at udsætte ænder, som flere organisationer altså ønsker, vil det fortsat være muligt at jage den naturlige bestand af fuglen, men det vil ifølge jægerforbundets formand betyde, at der vil være langt færre fugle at jage.

Annonce
Sydjylland For abonnenter

Frygtet svinesygdom rykker nærmere og nærmere Danmark: Rigtig mange bønder er her ikke i morgen, hvis den krydser grænsen

Annonce
Annonce
Annonce
Vejen

Rotterne kommer på uønsket visit i private boliger: Anmeldelser fra borgerne steget voldsomt

Esbjerg For abonnenter

Strid om vandboring på vej i ekspropriation: Landmand vil have flere penge, end vandværket kan give

Kolding For abonnenter

Anettes far tabte guldtand ud af munden kort inden han døde: I dag er den endt som hendes højtelskede smykke

Esbjerg

Troede invitation var spam: Nu er lille køkkenfirma blevet gazellevirksomhed

Medie: Vaccineskeptikere opsøger coronasmitte

Varde For abonnenter

Se billederne: Julelys er vokset familiefar over hovedet – næste år er der dømt pause

Billund

Indbrud i speedwayklub: To mini-speedwaymotorcykler med logo er stjålet

Esbjerg

Corona-status i Esbjerg: Smitten stiger i to nye bydele og mistanke om frygtet variant hos en person

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Navne

Mindeord over stifter af stort transportfirma: 'Betal kontant og hold lidt i reserve' blev Bents slogan

Sønderborg For abonnenter

Aldi vil investere millioner i to byer: Her vil kæden bygge nye butikker

Haderslev

Bedste skruer op for julehyggen: Spis en hotdog med mundbind og den er gratis

Annonce