Annonce
Esbjerg

Undersøgelse af gift-forurening i Esbjerg udvides: Kød, foder og mælk undersøges for sundhedsskadelige stoffer

Den gamle Esbjerg Brandskole, nu RelyOn Nutec, er lige nu centrum for kommunale undersøgelser af de giftige PFAS-stoffers udbredelse. Arkivfoto: Jesper Orry.
Efter at vandprøver fra Uglvig Bæk og Novrup Bæk alle viste væsentlige fund af de særdeles giftige og sundhedsskadelige PFAS-stoffer, har lodsejere med jord til bækkene holdt møde med en række politikere og Esbjerg Kommunes miljøchef. Både Fødevarestyrelsen og Odense Universitets Hospital kontaktes mandag.

Esbjerg Kommune: Efter at samtlige de prøver, som Esbjerg Kommune har taget i Uglvig Bæk og Novrup Bæk har vist "væsentlige fund" af af de kræftfremkaldende og hormonforstyrrende PFAS-stoffer, skal der hurtigst muligt udtages prøver af kød, foder og mælk hos de lodsejere, der har jord ned til de to vandløb.

Det fremgår af et referat fra et møde, der søndag blev holdt hos nogle af de lodsejere, som har jord ned til Uglvig Bæk og Novrup Bæk, der er forurenet af de giftige stoffer, som formentlig stammer fra den gamle brandskole på Uglviggårdsvej i Esbjerg. Fra Esbjerg Kommune deltog tre medlemmer af Plan & Miljøudvalget - Kurt Bjerrum (V), Karen Sandrini (S) og Henrik Andersen (V) - samt miljøchef Christina Egsvang Føns.

På mødet blev det desuden aftalt, at miljøchefen mandag kontakter Odense  Universitetshospital, hvor Arbejdsmiljø- og Miljømedicinsk afdeling hører under, og anmoder om et samarbejde, så lodsejerne herfra får information om, hvordan de kan forholde sig, herunder en eventuel fælles proces for de lodsejere, der ønsker en helbreds-undersøgelse.

Annonce

Ifølge referatet af mødet, som JydskeVestkysten er i besiddelse af, ønsker lodsejerne et tæt samarbejde med kommunen, og det blev i den forbindelse også aftalt, at Sydvestjysk Landboforening danner et lodsejerudvalg med henblik på samarbejde om det videre forløb.

Kontakt til Fødevarestyrelsen

Det fremgår videre af referatet, at miljøchefen også kontakter Fødevarestyrelsen mandag for at aftale, at der hurtigst muligt skal udtages prøver af kød, foder og mælk, ligesom rådgiver-virksomheden Niras skal foretage en forureningsundersøgelse. Når analyse-resultaterne foreligger, kan der tages stilling til oprensning, afværgetiltag og lignende, skriver miljøchefen i referatet fra mødet.

Forureningen af vandløbene er et problem, der ikke alene begrænser sig til fisk i vandløbet - og ikke mindst i Vadehavet, som vandløbene render til - men også til kreaturer og vildt, som har indtaget vand fra vandløbet. Dyrene vil derfor potentielt kunne indeholde rester af PFAS-forbindelser, ligesom afgrøder dyrket på arealer og vandet eller overrislet med vand fra vandløbet også vil kunne indeholdes PFAS-forbindelser.

Annonce

U-nedbrydelig gift

PFAS-stofferne er en u-nedbrydelig miljøgift, som kan ophobes igennem fødekæder til dyr og mennesker og er potentielt sundhedsskadeligt selv i lave koncentrationer. PFAS-forbindelser har været anvendt i mange produkter i mere end 60 år i for eksempel maling, imprægnering af tekstiler, tæpper, læder, overtøj, i almindelige husholdningsprodukter som bagepapir, madpapir, pizzabakker samt i brandsluknings-skum.

Netop sidstnævnte er årsag til, at den gamle brandskole på Uglviggårdsvej lige nu er et af fokuspunkterne i de kommunale undersøgelser og afdækning af forureningens udbredelse.

Esbjerg Kommune har først inden for den seneste uges tid slået fast, at der igennem tiden været adgang til vandet fra Novrup Bæk og Uglvig Bæk via mulepumper og lignende for kødgræssende kvæg, ligesom arealer i området til tider har været under vand fra Novrup Bæk og Uglvig Bæk, hvormed der også er risiko for forurening af marker og kødkvæg. Selve grundvandsforureningen har kommunen i princippet kendt, men ikke ageret på, selv om Region Syddanmark gjorde opmærksom på forureningen i 2014.

Forleden frarådede Esbjerg Kommune de lodsejere, som har jord ned til de to vandløb Uglvig Bæk og Novrup Bæk, al fiskeri nedstrøms den tidligere brandskole på Uglviggårdsvej, hvor der i årevis er håndteret de stærkt sundhedsskadelige og giftige PFAS-stoffer.

Kommunens henstilling, der også gælder eventuelt fiskeri efter signalkrebs, kom i kølvandet på, at Miljøstyrelsen meddelte, at man agter at undersøge vævsprøver fra fisk i vandløb ved brandøvelsespladser for de kræftfremkaldende PFAS-stoffer.

Giftige stoffer fra deponi

Fra 2013 til 2019 har Deponi Syd modtaget 302 ton slam fra den gamle Esbjerg Brandskole, og i weekenden modtog Deponi Syd analyser af det perkolat, som tilgår Din Forsynings Rensningsanlæg Øst, der leder ud i Vadehavet. Analyserne viser tilstedeværelsen af de giftige PFAS-stoffer.

Perkolat opstår som funktion af, at regnvand siver ned gennem deponeret affald og en række miljøfremmede stoffer opløses i regnvandet, som kaldes perkolat. Perkolat er således spildevand, som udvaskes fra deponiet, og analyseresultaterne viser altså, at der er PFAS deri.

Som konsekvens lukkede deponiet lukkede derfor tilførelsen af perkolat i weekenden. Mandag tages der initiativ til et møde mellem Miljøstyrelsen, der er godkendelsesmyndighed for deponiet, Deponi Syd, Esbjerg Kommune (spildevandsmyndighed) og Din Forsyning i forhold til, hvad der videre skal ske.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Kæmpe skatte-rabat til Esbjergs ejendoms-matadorer: Politikere retter op på grim overraskelse ved ny lokalplan for midtbyen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Stor vognmand lander rekordregnskab på over 23 mio. kroner i kølvandet på politianmeldelse og sager om løndumping

Esbjerg For abonnenter

Vores madanmelder giver seks stjerner til klassisk badehotel: Maden er i top, betjeningen er i særklasse og indretningen er lige i øjet – det er rejsen værd

Haderslev/Tønder For abonnenter

Kørelærer snød køreskolen: Elever satte penge for køretimer direkte ind på lærerens eller hans kone konto

Billund For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for udlændinge at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Erhverv For abonnenter

Populær campingplads tjente millioner trods byggeprojekter: - Anne og Jonas har haft én uges ferie i fem år

Varde For abonnenter

Omstridt dyrepark kendt delvist skyldig i at overtræde lov om velfærd for dyr og i at ignorere myndighedernes krav om byggestop

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Varde For abonnenter

Chokeret Julie tog sig af dement kvinde, der gik forvirret rundt i midtbyen og ledte efter kørelejlighed til grænsen: - Jeg fik at vide, at jeg bare skulle lade hende gå

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Aabenraa For abonnenter

Steen fik den bedst tænkelige fødselsdagsgave: Efter tre års kamp med kommunen kan han nu få livet tilbage

Kultur For abonnenter

Duran Duran kæmpede forgæves mod festivalkulden: Simon Le Bon kunne tø sin stemme op men ikke publikum

Haderslev

Det kan blive svært at finde en seng i pinsen: Store begivenheder sætter pres på hotellerne

Annonce