Annonce
Haderslev

Ung mand får dagbøder for uagtsomt manddrab på cyklist

Den nu 22-årige mand så slet ikke cyklisten. Han opdagede først, at han havde ramt noget, da hans forrude blev smadret. Arkivfoto: Larz Grabau
22-årig bilist så slet ikke cyklisten, før han lå død i græsrabatten.
Annonce

Det var en ung mand på vej på arbejde på Als den 24. september sidste år, som kørte en 44-årig motionscyklist og triatlet ihjel på Marstrupvej syd for Haderslev.

Den 22-årige lokale mand erkendte under retsmødet i sagen, at det var ham, som havde ramt den 44-årige Jørgen Dau Nielsen bagfra med sin VW Golf 4 kort før klokken 6.30, hvor han ringede til alarmcentralen.


Jeg mærker først, om han er i live eller ved bevidsthed. Det er han ikke.

Bilisten


Han forklarede, at han havde været på vej fra sit hjem nær Haderslev til sit arbejde på Sydals, da han pludselig ramte noget på Marstrupvej, efter en modkørende bil havde passeret ham …

– … flækker min forrude bare i passagersiden. Der kommer glasskår ind til mig. Jeg er uforstående hvorfor. Jeg får et chok. Så bremser jeg stille og roligt ned, for jeg har ikke set, hvad der foregår. Det kunne også være en sten. Jeg vender og kører ind på en sidevej for ikke at genere trafikken. Så går jeg rundt og kikker og leder lidt. Der går ikke ret lang tid, før jeg finder en ødelagt cykel. Umiddelbart efter finder jeg manden.

Jørgen Dau Nielsen var svært tilredt og blødte fra flere steder i hovedet og på kroppen.

– Jeg mærker først, om han er i live eller ved bevidsthed. Det er han ikke. Så ringer jeg til alarmcentralen. Jeg har en del bøvl med at sige, hvor jeg er, selvom jeg siger, jeg kørte på Marstrupvej. Så løber jeg tilbage og giver aktiv førstehjælp.

Andre bilister stopperde op. En af dem overtog førstehjælpen og gav hjertemassage, andre dirigerede trafikken.

Annonce

Mørk, tåge og regn

Men den 22-årige nægtede uagtsomt manddrab. Der var mørkt, lettere tåget og småregnede.

Men han kunne ikke huske, om han havde blænde op igen for det lange lys, efter den modkørende havde passeret ham på den lange lige strækning.

Domsmandsretten afgjorde, at han var skyldig i det hele.

– Vi lægger til grund at du ikke har set cyklisten inden. Det er uagtsomhed på grund af manglende opmærksomhed. Det er tilsidesættelse af væsentlige hensyn til færdselssikkerheden, sagde dommer Susanne Beier Lorenzen.

Han blev dømt for både uagtsomt manddrab og overtrædelse af færdselsloven. Det koster 20 dagbøder af 500 kroner og en betinget frakendelse af kørekortet.

Bøden kan blive ændret til 20 dages fængsel, hvis han ikke betaler. Men han modtog dommen.

Sagen kort

Den 44-årige Jørgen Dau Nielsen blev ramt bagfra, da han cyklede ad Marstrupvej nær motorvejen ved Skovby syd for Haderslev om morgenen den 24. september sidste år. Han blev påkørt kort før klokken 6.30, hvor anmeldelsen kom på 112.

Der blev ydet førstehjælp. Politiet ankom klokken 6.45. Lægen klokken 7. Klokken 7.04 blev Jørgen Dau Nielsen erklæret død.

Solen stod op klokken 7.11. Klokken 7.19 ankom bilinspektøren.

Jørgen Dau Nielsen var iført sort cykeltøj, med refleksstriber på siden af lårene. Cyklen havde ingen reflekser. Der blev fundet en stadig lysende cykelbaglygte i græsset. Hans godkendte cykelhjelm var flækket.

Bilen havde ramt hans cykel med højre forlygte. Det lange lys var stadig virksomt efter sammenstødet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt For abonnenter

Advokatundersøgelse uddeler kraftige tæv til tidligere VUC Syd-ledelse: Dårlig ledelse, inhabilitet og dokumentsjusk

CORONAVIRUS

Liveblog: Stort flertal bag ny hjælpepakke - her er de vigtigste punkter

Danmark

Få overblikket: Må man ikke længere invitere 12 familiemedlemmer til 50-års fødselsdag?

Annonce