Annonce
Kolding

Ups: Kommune slettede ved en fejl tinglyste servitutter på 214 ejendomme  - nu kan husejerne bygge helt tæt på hinanden og holde høns i haverne

Hvis kommunen ikke havde slettet de gamle servitutter, så skulle der have været mindst 2,5 meter mellem Eigil Thomassens grå carport til venstre og naboens nye sorte værkstedsbygning. Værkstedet skulle også have været trukket fem meter tilbage på grunden. Foto: Søren Gylling
Lige pludselig kan 214 husejere i Seest bygge skure, udhuse og hønsehuse helt op til naboens skel og helt ud til vejen. Det måtte de ellers ikke ifølge de servitutter, som blev tinglyst på deres skøder i 1960'erne og gjaldt indtil marts 2015, da de blev slettet. Ved en fejl.

Kolding: Uden at ane det har ejerne af 214 parcelhuse i Seest ved en hidtil hemmeligholdt kommunal brøler fået mulighed for at bygge helt tæt på hinanden, hvilket slet ikke var hensigten, da deres grunde i sin tid blev udstykket.

Og hvis nogle har fået lyst til at holde høns og kaniner i baghaven, så er der nu også på grund af samme fejl fri bane til det.

Det er Kolding Kommune, der er kommet til at slække på tøjlerne for de mange ejendomme, som indtil 5. marts 2015 var omfattet af to tinglyste og nogenlunde enslydende servitutter fra 1960'erne.

Annonce

Men den dag i marts for seks år siden forsvandt de som dug for solen fra alle ejendommenes skøder, kan JydskeVestkysten i dag fortælle.

Kolding Kommunes byggesagschef Ingelise Jellesen bekræfter fejlen og forklarer, at det var en sagsbehandler ved kommunen, der kom til at slette de tinglyste servitutter for de 214 ejendomme på Højbjergvej, Sandbjergvej, Skovlundvej og Løvbjergvej.

- Det skete, da servitutterne skulle slettes på to ejendomme i forbindelse med, at der skulle laves en lokalplan for de nye boligbyggerier på fyrværkerigrunden. Det gør man ved at gå ind i den digitale tinglysning og vinge af, men sagsbehandleren kom til at vinge af for en hel masse ejendomme i Seest-området og ikke kun de to, forklarer Ingelise Jellesen.

De omtalte to boligbyggerier er nu opført af Pierre Ejendomme og Alfabo.

Opdaget i efteråret

Den kommunale brøler blev ifølge byggesagschefen først opdaget i efteråret 2020, da en beboer på Højbjergvej henvendte sig til kommunen med sin store undren over et værkstedsbyggeri, som hans nye nabo var i færd med at opføre.

Beboeren, Eigil Thomassen, var sikker på, at værkstedet er i strid med den gamle og særlige tinglyste servitut, der var lyst på hans og alle de andre ejendomme i 1960'erne, og som ikke tillader udhuse opført i skel og helt ud til vejen, sådan som det er tilfældet med naboens byggeri.

Det har han helt i. Der er der bare ikke noget at gøre ved det.

Og årsagen er altså, at servitutten - ved den kommunale fejl - ikke findes længere. Så nu er det bygningsreglementet, der gælder i kvarteret - og det reglement tillader byggeri af småbygninger i op til to en halv meters højde og 12 meters længde i skel og helt ud til vejen.

 Hvorfor har I ikke sørget for at rette fejlen?

- Da vi fandt ud af, hvad der var sket, ringede vi til tinglysningen for at høre, om det kunne lade sig gøre at genoprette servitutterne, men det kan man ikke sådan lige. Det kræver, at ejerne af hver eneste af de 214 ejendomme skal acceptere det, fordi servitutterne er en byrde på ejendommene, svarer Ingelise Jellesen.

Men vil I så ikke spørge husejerne ad, om de vil have genoprettet servitutterne?

- Det har vi valgt ikke at gøre, fordi vi over tid har fået mange henvendelser fra husejere, som spørger, om vi ikke nok kan bløde lidt op på servitutterne.

- Folk vil nemlig gerne bygge mere tidssvarende, end servitutterne gav mulighed for. Vi har også i løbet af årene givet flere dispensationer fra de gamle servitutter, siger Ingelise Jellesen.

Annonce

Ærgerlig

De gamle, nu slettede servitutter foreskrev, at bygninger og garager skulle holdes mindst fem meter fra skellinjen mod vej - og at alle andre bygninger end lige garager også skal holde en afstand til skellinjen ind mod naboen på mindst 2,5 meter.

De foreskrev for eksempel også, at husdyrhold ikke er tilladt bortset fra hund og kat, men efter den kommunale bommert er der som udgangspunkt ikke længere noget i vejen for, at man kan holde både høns og kaniner og måske have en ged i baghaven.

Ingelise Jellesen fastslår, at kommunen er rigtig ærgerlig over, at fejlen er sket. Hun mener dog ikke, at der er sket den store skade ved at slette servitutterne.

- Nej, for vi har jo allerede gennem nogle år slået hul på dem ved for eksempel at tillade carporte helt ud til vejen. Men vi vil selvfølgelig fremover foretage helhedsvurderinger, når borgerne kommer med deres ønsker, siger hun og oplyser, at værkstedsbygningen på Højbjergvej dog ikke har været genstand for en sådan helhedsvurdering, før den blev bygget.

- Vi er ikke blevet spurgt, men vi havde nok sagt ja, hvis vi var blevet spurgt, siger hun.

Annonce

116 ejendomme

Udover de 214 ejendomme i kvarteret er der 116 ejendomme i området, som stadig er omfattede af de gamle servitutter.

Kolding Kommune overvejer lige nu, hvordan problematikken skal løses, og om en løsning kan være, at alle stilles lige ved at aflyse servitutterne også for de sidste 116 ejendomme. Denne gang dog med vilje.

- Jeg kan forestille mig, at 80 procent vil sige ja tak, slet dem, mens resten vil sige aldrig i livet. Det her er ikke noget ønskescenarie, og vi vil meget gerne høre, hvad borgerne synes, siger byggesagschefen.

Hvorfor har I ikke informeret de 214 husejere om, at I har slettet de gamle servitutter fra deres skøder?

-  Det er lidt vanskeligt, fordi der ikke er en grundejerforening. Og vi vil også gerne vente med at informere, indtil vi ved, hvad vi gør med det hele og har en samlet plan, siger Ingelise Jellesen.

Hun forventer, at Kolding Kommune har fundet en løsning efter sommerferien.

Det er ejendommene indenfor den gule stiplede linje, der fortsat er omfattet af tinglyste servitutter, der begrænser deres udfoldelsesmuligheder. Kort: Kolding Kommune

Servitutterne

I de gamle servitutter, som er blevet slettet ved en fejl på skøderne for 214 ejendomme, står der blandt andet:

  • Bygninger skal holdes mindst fem meter fra skellinien mod vej og mindst 2,5 meter fra naboskel. Samme afstand skal overholdes for garager, for så vidt angår afstand til vej.
  • Der må ikke på parcellerne holdes husdyr - herunder kaniner og fjerkræ - dog er det tilladt at holde hunde og katten.
  • Bygninger skal indhegnes med et pynteligt hegn mod såvel vej som nabogrund, dog skal det være tilladt i stedet for hegn ud mod vejen at opsætte stensætning.

Nu gælder i stedet det almindelige og mere lempelige bygningsreglement for ejendommene. 

Annonce
Kolding For abonnenter

Endelig færdigvaccineret og klar til charterferie uden børn: Det er første gang, jeg skal være væk fra dem i mere end to dage i træk

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Fem børn mistede deres mor: 35-årige Nanna døde på sin søns fødselsdag

Vejen For abonnenter

20-årige Mathilde var halvanden time fra at dø: Nu er hun tjener med en halv arm

Tyskland

Tyskland går til valg: De unge må vente på den store omvæltning

Aabenraa

Bil bragede ind i traktor: Promillen var over det tilladte

Danmark

Gigantisk donation: Lego Fonden giver en milliard kroner til covid-19-ramte børn

Vejen For abonnenter

Nadja vejede 186 kilo og fandt trøst i mad: - Folk så overhovedet ikke mig, de så bare min krop som et problem, der skulle ordnes

KIF Kolding

Der er masser at arbejde med: KIF Kolding skal i den grad have strammet op

Danmark

Dall: Pludselig er de socialdemokratiske ministre blevet meget bevidste om at tale om 'skatteydernes kroner'

Danmark

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Team Esbjerg

Tidligere Team Esbjerg-målvogter er ikke i tvivl: De skal kunne vinde over Buducnost

Haderslev For abonnenter

Mor og datter stiller op til valget som debutanter: - Vi er rå og nye

Billund

Sjællandsk tophold snuppede to point i Grindsted: - Vi tabte til et smartere hold

Annonce