Annonce
Sønderborg

Vanvidsbilist idømt halvandet års fængsel - men undgår udvisning

Den dømte islænding undlod den 4. juli flere gange at efterkomme politiets ordre om at standse og stige ud af sin stjålne bil, men udsatte i stedet otte betjente for fare og kørte vildt gennem Søndeborgs gader, inden han endte i en husmur i Arnkilgade. Arkivfoto

SØNDERBORG: 33-årige Almar Albertsson fra Aabenraa blev mandag ved retten i Sønderborg idømt halvandet års fængsel for kørsel til stor fare for sig selv og andre under påvirkning af euforiserende stoffer. Han undgår på grund af sit nære tilknytningsforhold til Danmark udvisning til Island, men får en advarsel, for som dommer Henriette Frölich sagde, må han regne med, at næste gang er det ud.

Islændingen er dømt for i en stjålen Hyundai Santa Fe 4. juli i år at have slæbt to politibetjente efter firehjulstrækkeren, da de havde stoppet hans vanvindskørsel i Skovby og forsøgte at få ham ud af bilen. Senere på dagen gjorde han vejene farlige i Sønderborg, da han under en biljagt kørte gennem en afspærring og ind i et grønt område, hvor han torpederede en husmur på Liljehaven, inden han påkørte to patruljebiler og fortsatte ind gennem byen. Her stoppede kørslen, da Almar Albertsson kørte gennem en hæk og ramte en husmur i Arnkilgade, hvorefter han blev kørt på sygehuset med en hjernerystelse.

Han er dømt for at have stjålet flere biler og påmonteret dem stjålne nummerplader fra andre køretøjer, kørsel under massiv påvirkning af euforiserende stoffer, biljagten og at udsætte betjentene for fare, da han slæbte dem efter den stjålne Hyundai foruden et par mindre tyverier. Den 33-årige blev ført til arresten til videre afsoning.

Han har en søn på ni år i Danmark. Han kom til landet fra Island sammen med sin familie som ni-årig i 1995. Han skal betale sagens omkostninger og erstatning på foreløbig 11.500 kroner. Han er fradømt kørekortet i ti år. En del erstatningskrav for husmure og bilskader er ikke gjort op endnu. Den dømte modtog dommen.

Annonce
Hestekræfterne i en Hyundai Santa Fe er ikke at spøge med - og den kan være farlig med en stofpåvirket mand bag rattet - som det var tilfældet i Sønderborg 4. juli. Modelfoto
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Billund

Ansættelsesstop i resten af 2019: Alle områder rammes i Billund Kommune

Annonce