Annonce
Tønder

Direktør mister bil og kørekort efter vanvidskørsel

Politiets fotovogn blitzede Skærbæk-bilisten med 114 km/t. i byzonen i Hobro, hvor hastighedsgrænsen var 50 km/t. Det skete i april to uger efter, at en lovstramning var trådt i kraft. Arkivfoto: Michael Nørgaard
60-årig mand fra Skærbæk-egnen er dømt efter de skærpede regler for vanvidskørsel. Han slipper dog for fængsel og skal i stedet udføre ulønnet samfundstjeneste i 40 timer.

SKÆRBÆK: Thi kendes for ret:

- Tiltalte frakendes førerretten i tre år, tiltalte idømmes 20 dages fængsel, der gøres betinget, hvis han udfører 40 timers ulønnet samfundstjeneste. Og hos tiltalte konfiskeres en varebil med indregistreringsnummer...

Sådan lyder ordene i den dom, som en 60-årig forretningsmand og direktør fra Skærbæk-egnen onsdag blev præsenteret for. Dommen er straffen for det, der i en nyformuleret og skærpet lovtekst betegnes som vanvidskørsel.

Annonce

Den 14. april i år, blot to uger efter at den nye lov var trådt i kraft, blev den 60-årige blitzet med en hastighed på 114 km/t. i timen. Det skete i et industrikvarter i Hobro inden for byzonen, hvor højest tilladte hastighed er 50 km/t.

- Jeg mener ikke selv, at jeg kørte så stærkt. Det havde jeg ikke opfattelse af. Jeg troede, at jeg var ude af byen. Området bar ikke præg af, at man var inde i en byzone. Der var hegn på den ene side, og industribygninger ipå den anden, forklarede forretningsmanden i retten, da hans sag blev behandlet i retten i sidste uge.


Henset til dette, og da tiltalte ikke tidligere er straffet, finder retten, at det undtagelsesvis er grundlag for at gøre frihedsstraffen betinget med vilkår om samfundstjeneste.

Uddrag af dommer Kristin Berghs skriftlige begrundelse


Ved den lejlighed mødte han uden forsvarer, men han havde tydeligvis selv nærlæst den nye lovtekst.

- Der var hverken børn eller en hund. Jeg har ikke kørt hensynsløst eller bragt andres liv i fare, forklarede han.

100 procents overtrædelse

Det er netop særligt hensynsløs kørsel, der er nævnt blandt de kriterier, der indgår i den skærpede lovtekst om vanvidskørsel.

Et andet kriterie er kørsel med hastighedsoverskridelse på mere end 100 procent ved kørsel over 100 km/t. Det er den bestemmelse, der fældede forretningsmanden.

Dermed stod han, udover frakendelse af kørekortet og konfiskationen af bilen, også til 20 dages ubetinget fængsel. Men efter at have studeret de nye retningslinjer en ekstra gang, kom dommer Kristin Bergh onsdag frem til et andet resultat.

Vanvidskørsel

Regeringen skærpede indsatsen mod vanvidskørsel med vedtagelse af et lovforslag om ændring af færdselsloven, der trådt i kraft 31. marts 2021 i år.

Stramningen betyder bl.a., at biler, der benyttes til vanvidskørsel, inkl. ulovlig kap- og væddekørsel, bliver konfiskeret af myndighederne og solgt på auktion. Dette gælder uanset, om man ejer, leaser, lejer eller låner den benyttede bil. Køres der vanvidskørsel i en erhvervsleaset firmabil, gælder de samme regler.

Vanvidskørsel defineres i to kategorier, hhv. hvor bilister rammer nogen, og hvor bilisten ikke rammer nogen.

I kategorien, hvor bilisten ikke rammer nogen, kategoriseres det som vanvidsbilisme i følgende tilfælde:

  • Hvis du kører særligt hensynsløst
  • Hvis du kører med en fart på mere end 100 procent af det tilladte i henhold til hastighedsgrænsen, og speedometeret kommer over 100 km/t. For eksempel hvis du kører mere end 100 km/t. hvor hastighedsgrænsen er 50 km/t
  • Hvis du kører med min. 200 km/t uanset hastighedsgrænsen
  • Hvis du kører med en promille på over 2,0

- Retten har lagt vægt på tiltaltes forklaring om områdets karakter og har lagt til grund, at overtrædelsen er sket et sted, hvor der ikke var tæt bymæssig bebyggelse. Retten har derfor fundet tiltalte skyldig ved uagtsomhed. Henset til dette, og da tiltalte ikke tidligere er straffet, finder retten, at det undtagelsesvis er grundlag for at gøre frihedsstraffen betinget med vilkår om samfundstjeneste, skriver dommeren i den skriftlige begrundelse.

Annonce

14 dages ankefrist

Selv om han altså slipper for fængsel, kan dommen, herunder ikke mindst frakendelsen af kørekortet, få ganske alvorlige konsekvenser for den dømte. I retten forklarede han, at han var selvstændig erhvervsdrivende med et årligt kørselsbehov på omkring 50.000 kilometer.

Efter domsafsigelsen har den 60-årige nu 14 dage tid til at overveje at anke dommen til landsretten. Samme mulighed har anklagemyndigheden, der under sagen nedlagde påstand om 20 dages ubetinget fængsel.

Annonce
Tønder For abonnenter

Opskriften på et langt og lykkeligt ægteskab: - Jeg har bare gjort det, som hun sagde

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Efter halvandet års forsinkelse: Nu fortsætter sag mod bisidder, der kaldte jobcenter-ansatte åndsboller og løgnere på YouTube

Varde For abonnenter

Omstridt praksis stopper øjeblikkeligt: Slut med private varekøb på fællesantennens regning

Vejen For abonnenter

Emma fra 9. klasse holdt årets tale: - Skolen har lært mig, at jeg hverken vil være prinsesse eller astronaut

Speedway For abonnenter

Ingen tvivl overhovedet: Ét finalehold var bare meget bedre end alle de andre

Sydjylland For abonnenter

Nu er leder fratrådt: Psykisk syg patient deltog i jobsamtaler i strid med reglerne

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Sydjylland

Ingen kommuner er over kritisk corona-grænse: Se her hvem der intet smittetryk har

Haderslev

Landsby skaber sin egen verdenspremiere: - Vi er blevet blæst bagover af opbakningen

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Aabenraa

Bar hud på vej: Nu kommer høring om byggeri på stranden

Billund For abonnenter

Lise siger nej tak til misbrugere på plejehjemmet: Er det ikke billigere at leje værelser i Grindsted?

Esbjerg

Efter kommunalt administrativt bøvl: Endelig kunne Endrup indvie ny storkerede med både storke, bål og babyer

Annonce