Annonce
Tønder

Direktør mister bil og kørekort efter vanvidskørsel

Politiets fotovogn blitzede Skærbæk-bilisten med 114 km/t. i byzonen i Hobro, hvor hastighedsgrænsen var 50 km/t. Det skete i april to uger efter, at en lovstramning var trådt i kraft. Arkivfoto: Michael Nørgaard
60-årig mand fra Skærbæk-egnen er dømt efter de skærpede regler for vanvidskørsel. Han slipper dog for fængsel og skal i stedet udføre ulønnet samfundstjeneste i 40 timer.

SKÆRBÆK: Thi kendes for ret:

- Tiltalte frakendes førerretten i tre år, tiltalte idømmes 20 dages fængsel, der gøres betinget, hvis han udfører 40 timers ulønnet samfundstjeneste. Og hos tiltalte konfiskeres en varebil med indregistreringsnummer...

Sådan lyder ordene i den dom, som en 60-årig forretningsmand og direktør fra Skærbæk-egnen onsdag blev præsenteret for. Dommen er straffen for det, der i en nyformuleret og skærpet lovtekst betegnes som vanvidskørsel.

Annonce

Den 14. april i år, blot to uger efter at den nye lov var trådt i kraft, blev den 60-årige blitzet med en hastighed på 114 km/t. i timen. Det skete i et industrikvarter i Hobro inden for byzonen, hvor højest tilladte hastighed er 50 km/t.

- Jeg mener ikke selv, at jeg kørte så stærkt. Det havde jeg ikke opfattelse af. Jeg troede, at jeg var ude af byen. Området bar ikke præg af, at man var inde i en byzone. Der var hegn på den ene side, og industribygninger ipå den anden, forklarede forretningsmanden i retten, da hans sag blev behandlet i retten i sidste uge.


Henset til dette, og da tiltalte ikke tidligere er straffet, finder retten, at det undtagelsesvis er grundlag for at gøre frihedsstraffen betinget med vilkår om samfundstjeneste.

Uddrag af dommer Kristin Berghs skriftlige begrundelse


Ved den lejlighed mødte han uden forsvarer, men han havde tydeligvis selv nærlæst den nye lovtekst.

- Der var hverken børn eller en hund. Jeg har ikke kørt hensynsløst eller bragt andres liv i fare, forklarede han.

100 procents overtrædelse

Det er netop særligt hensynsløs kørsel, der er nævnt blandt de kriterier, der indgår i den skærpede lovtekst om vanvidskørsel.

Et andet kriterie er kørsel med hastighedsoverskridelse på mere end 100 procent ved kørsel over 100 km/t. Det er den bestemmelse, der fældede forretningsmanden.

Dermed stod han, udover frakendelse af kørekortet og konfiskationen af bilen, også til 20 dages ubetinget fængsel. Men efter at have studeret de nye retningslinjer en ekstra gang, kom dommer Kristin Bergh onsdag frem til et andet resultat.

Vanvidskørsel

Regeringen skærpede indsatsen mod vanvidskørsel med vedtagelse af et lovforslag om ændring af færdselsloven, der trådt i kraft 31. marts 2021 i år.

Stramningen betyder bl.a., at biler, der benyttes til vanvidskørsel, inkl. ulovlig kap- og væddekørsel, bliver konfiskeret af myndighederne og solgt på auktion. Dette gælder uanset, om man ejer, leaser, lejer eller låner den benyttede bil. Køres der vanvidskørsel i en erhvervsleaset firmabil, gælder de samme regler.

Vanvidskørsel defineres i to kategorier, hhv. hvor bilister rammer nogen, og hvor bilisten ikke rammer nogen.

I kategorien, hvor bilisten ikke rammer nogen, kategoriseres det som vanvidsbilisme i følgende tilfælde:

  • Hvis du kører særligt hensynsløst
  • Hvis du kører med en fart på mere end 100 procent af det tilladte i henhold til hastighedsgrænsen, og speedometeret kommer over 100 km/t. For eksempel hvis du kører mere end 100 km/t. hvor hastighedsgrænsen er 50 km/t
  • Hvis du kører med min. 200 km/t uanset hastighedsgrænsen
  • Hvis du kører med en promille på over 2,0

- Retten har lagt vægt på tiltaltes forklaring om områdets karakter og har lagt til grund, at overtrædelsen er sket et sted, hvor der ikke var tæt bymæssig bebyggelse. Retten har derfor fundet tiltalte skyldig ved uagtsomhed. Henset til dette, og da tiltalte ikke tidligere er straffet, finder retten, at det undtagelsesvis er grundlag for at gøre frihedsstraffen betinget med vilkår om samfundstjeneste, skriver dommeren i den skriftlige begrundelse.

Annonce

14 dages ankefrist

Selv om han altså slipper for fængsel, kan dommen, herunder ikke mindst frakendelsen af kørekortet, få ganske alvorlige konsekvenser for den dømte. I retten forklarede han, at han var selvstændig erhvervsdrivende med et årligt kørselsbehov på omkring 50.000 kilometer.

Efter domsafsigelsen har den 60-årige nu 14 dage tid til at overveje at anke dommen til landsretten. Samme mulighed har anklagemyndigheden, der under sagen nedlagde påstand om 20 dages ubetinget fængsel.

Annonce
Tønder For abonnenter

Markant tendens: Institutioner i Tønder Kommune får flere og flere tyske børn

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Gangene er proppet til med varer: Virksomhed er nødsaget til at udvide med to kæmpe lagerhaller for at følge med efterspørgslen

Varde For abonnenter

Københavnerdrengen bad selv om at komme på børnehjem og fandt livet, lyset og kærligheden i Vestjylland

Erhverv

Mange nye virksomheder søger sammen i lokalt netværk: - Vi sætter en ære i at være størst

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Vanvittige scener i tillægstiden: Sejren var både smuk, grim, vild, overbevisende og heldig

Sønderjyske Fodbold

SønderjyskE-cheftræner har fået et luksusproblem: - De ser ud, som om de har spillet sammen i et år

Sydjylland For abonnenter

Rikke er mor til et handicappet barn - og der er mange bekymringer: At søge hjælp kan være opslidende

Tønder

Fra å til hav: Tøndermarsken har fået sin første kunstbog

Sønderjyske Fodbold

Genlæs livebloggen: SønderjyskE snuppede sejren til sidst

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Aabenraa For abonnenter

770.000 kroner fra stor vækstpulje går til Aabenraa: Ni projekter får penge

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Karakterbogen: Et klippeforsvar og en offensiv åbenbaring

Livsstil

Vin fra Spaniens høje helvede: Kom med til masterclass med Jonas Tofterup fra Esbjerg, Danmarks eneste Master og Wine

Annonce