Annonce
Haderslev

Venstre er klar med sin borgmesterkandidat: Skau vandt nyt kampvalg

Det bliver den 53-årige landmand, Mads Skau fra Hammelev, der bliver Venstres nye borgmesterkandidat i Haderslev Kommune. Ved et  nyt kampvalg mod den et år ældre Holger Mikkelsen fra Simmersted vandt han snævert med 216 stemmer mod 200. Nu skal Mads Skau ud for at gøre sig kendt i Haderslev Kommune. Arkivfoto: Timo Battefeld
Det var snævert, men klart. Mads Skau vandt med 216 stemmer mod Holger Mikkelsens 200 kampen om at blive Venstres spidskandidat i Haderslev Kommune.

Holger Mikkelsen og Mads Skau var begge spændte onsdag aften. Efter en fire timer lang coronasikker afstemning om pladsen som Venstres borgmesterkandidat til næste års kommunalvalg var ventetiden, indtil stemmerne var talt op, næsten ikke til at bære.

Klokken lidt over 21 var ventetiden dog slut, og spændingen blev forløst. Det bliver den 53-årige Mads Skau fra Hammelev, der efter en meget tæt afgørelse i den anden afstemning vandt pladsen som Venstres spidskandidat. Det skete med 216 stemmer mod den 54-årige Holger Mikkelsens 200 stemmer.

Formanden for Venstres Kommuneforening er efter det andet kampvalg om pladsen som partiets spidskandidat glad.

Annonce

- Nu har vi endelig en afgørelse, og vi kan komme videre, siger Peter Lund Pedersen.

Vinderen er selvsagt også glad:


Det var tæt løb, også denne gang. Men der var ingen tvivl om resultatet.

Mads Skau, nykåret spidskandidat for Venstre i Haderslev


- Det har været et langt forløb, så det er godt, at vi har fået valget afklaret. Det var tæt løb, også denne gang. Men der var ingen tvivl om resultatet, siger Mads Skau, der i det nye år sammen med Venstre trækker i arbejdstøjet.

Kamp om kæden

Målet er klart. Venstre skal genvinde den borgmesterpost, som Venstres H. P. Geil i de seneste år har siddet tungt på. H. P. Geil meddelte den 24. september, at han ikke genopstiller til næste efterårs valg, og dermed var bolden til kampen som hans afløser givet op. På banen meldte ud over Mads Skau og Holger Mikkelsen sig også Signe Knappe fra Gram og Allan Emiliussen fra Haderslev.

Ved den første valghandling den 17. november fik Signe Knappe og Allan Emiliussen i første og anden valgrunde ikke nok stemmer til at gå videre, og da hverken Holger Mikkelsen eller Mads Skau fik 50 procent af stemmerne i den tredje runde, måtte der en ny valghandling til. Den fandt – lige som den første – sted på parkeringspladserne ved Gram Fritidscenter, Vojens Hallerne og Hertug Hans Plads i Haderslev, hvor Venstres medlemmer kom og stemte i bil – i coronasikker afstand.

Annonce

Skal ud for at gøre sig kendt

At genvinde borgmesterposten er ifølge Mads Skau ikke det letteste.

- Det bliver ikke let, og det kommer ikke til at ske uden hårdt arbejde. Jeg sidder jo ikke i byrådet endnu, siger Mads Skau, der var gruppeformand for Venstres gruppe i Haderslev Byråd, indtil han i januar 2009 meddelte, at han ikke genopstillede ved kommunalvalget samme efterår.

Mads Skau forlod derefter politik, indtil han i 2018 blev valgt ind i regionsrådet, hvor han er formand for præhospitaludvalget. På kommuneplan har han derfor ikke gjort sig bemærket i mange år.

- Så jeg skal ud at gøre mig kendt, og så skal vi have lagt en strategi og lavet en stærk liste. Heldigvis har vi mange gode folk, siger Mads Skau med henvisning til blandt andet de tre øvrige bejlere til spidskandidaturet.

Valghandlingen

Valghandlingen den 17. november og den 16. december foregik som en såkaldt drive-in-afstemning ved Gram Fritidscenter, Vojens Hallerne og Hertug Hans Plads i Haderslev.

Den 17. november mødte 503 medlemmer op.

I første runde fik Signe Knappe 105 stemmer, Allan Emiliussen 111 stemmer, Mads Skau 122 stemmer  og Holger Mikkelsen 164 stemmer. Det betød, at Signe Knappe gled ud.

I anden runde fik Allan Emiliussen 133 stemmer, Mads Skau 148 stemmer og Holger Mikkelsen 215 stemmer. Det betød, at Allan Emiliussen gled ud.

I tredje runde fik Mads Skau 211 stemmer og Holger Mikkelsen 243 stemmer.

Da der var 22 blanke stemmer - heraf nogle ugyldige - betød det, at Holger Mikkelsen ikke sidste sig halvdelen af stemmerne, som det kræves ifølge Venstres medlemmer. Det betød, at der måtte et nyt valg til.

I alt mødte 416 op til afstemningen på de tre mobile valgsteder. Det var lidt færre end 17. november, hvor der mødte 503 medlemmer op.

Det lykkedes desværre ikke at få en kommentar fra Holger Mikkelsen onsdag aften inden deadline. Han fik flest stemmer i alle tre runder ved den første valghandling, men måtte ved den nye afstemning onsdag mellem klokken 16 og 20 se sig slået af konkurrenten Mads Skau.

Annonce
Haderslev For abonnenter

Rystet vidne til vanvidskørsel: – Det overlever jeg ikke

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa

Landmænd udnytter ukrainske ansatte: Betal jeres løn tilbage eller forsvind

Varde For abonnenter

Omstridt praksis stopper øjeblikkeligt: Slut med private varekøb på fællesantennens regning

Kolding

Simonas bil blev brændt af: - Jeg kan ikke forstå, hvorfor man ikke kan lade andres ting være

Sport

Tordenguden Andreas Christensen: - Vi tager lyden fra Danmark med til Amsterdam

Sydjylland For abonnenter

Nu er leder fratrådt: Psykisk syg patient deltog i jobsamtaler i strid med reglerne

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Haderslev

Vinbonden på Årø drømmer om at udvide med besøgsdestilleri

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sønderborg

Se video og billeder: Dronning Margrethe er ankommet til Sønderborg

Sport

Udebanefans må tage på stadion i Superligaen fra 1. august

Kolding

Efter halvandet års forsinkelse: Nu fortsætter sag mod bisidder, der kaldte jobcenter-ansatte åndsboller og løgnere på YouTube

Billund For abonnenter

Lokale blev beroliget: Lufthavnsdirektør ønsker sig vækst og bedre infrastruktur - men ikke en ekstra landingsbane

Esbjerg

Rideklubben blev ikke hørt: Rockmusikken kan spille på Vesterlands nye hjemmebane i Rindby

Annonce