Annonce
Esbjerg

Video af hemmelig sprængning: Se skorsten styrte i grus

Din Forsyning og sprængningseksperter sendte med et gigantbrag og en grå sky af eksploderet krudt og betonstykker en 65 meter høj skorsten i knæ ved et nedlagt fjernvarmeværk.
Annonce

Esbjerg: En kæmpe lagde sig majestætisk ned i Kvaglund klokken 14.05 mandag.

Der lød advarende sirener, politiet havde spærret af - og så lød braget.

Som det ses på videoen, lagde skorstenen sig laaaaang og laaangsomt ned, så de sidste spor af Hedelund Varmeværk forsvandt fra horisonten.

Betonbrokker, mursten og masser af jernnet og jernstivere lå tilbage i et kæmpebjerg på grunden nær Hedelund Plejehjem og de mange bilforhandlere i området.

Den kontrollerede sprængning af den 65 meter høje skorsten ved det nedlagte Hedelund Varmeværk forløb helt efter planen for øjnene af en snes folk fra fjernvarmeselskabet Din Forsyning, et tv-selskab på reality-reportage og eksperter fra Dansk Sprængnings Service.

Så ligger den tonstunge skorsten vandret og ser lidt fortumlet ud. Den store liftkurv blev blandt andet brugt til at fjerne noget jernnet, der endte på toppen af Din Forsynnings nye pumpestation. Den nye bygning fik ikke den mindste skramme ved sprængningen få meter derfra. Foto: Lars Stokbro
Annonce

Sprængning gik efter planen

Skorstenen var det sidste synlige bevis på Hedelund Varmeværk, og samtidig var sprængningen det første skridt mod fremtidens fjernvarme i Esbjerg og Varde.

Det skete i al hemmelighed og ved en kontrolleret sprængning ved Hedelund Varmeværk, der siden 1969 har fungeret som pumpestation samt reserve varmeværk, hvis Esbjergværket eller Affaldsforbrændingen Energnist har haft produktionsproblemer.

Sprængningen har været forberedt gennem et halvt år og var koordineret med politi og beredskab, hvilket betød en kortvarig afspærring for biler og mennesker på cirka en kvarter.

- Det har krævet omfattende forberedelser og beregninger for at være sikker på, at skorstenen væltede i den ønskede retning og dermed ikke skadede bygninger i nærheden. Heldigvis gik alt efter planen, siger Søren Kaffka, ingeniør i Projekt Vand og Varme hos Din Forsyning og leder af projektet.

Annonce

Hvorfor et farvel til værket?

Hedelund Varmeværk var nedslidt både udvendigt og indvendigt og stod foran en omfattende renovering. - For at kompensere for den manglende reserve er der blevet installeret en 50 megawatt gaskedel på Citycentralen. Den nye gaskedel har en renere forbrænding og belaster dermed miljøet mindre, fortæller Søren Kaffka.

Din Forsyning kan ikke undvære pumpning, der sender varmt vand med tilstrækkeligt tryk og rette temperatur til kunderne i blandt andet Kvaglund, Kjersing og Gjesing. Derfor er opført en ny bygning med moderne pumper.

Din Forsyning ønsker at omlægge produktionen fra traditionel kedelbaseret varme til blandt andet store havvandvarmepumper og elkedler til glæde for klima og miljø. Nedrivning af Hedelund Varmeværk er det første skridt af den transformation af fjernvarmen i Esbjerg og Varde, der vil ske over de næste omkring fem år. - Vi er hos Din Forsyning i fuld gang med at virkeliggøre fremtidens fjernvarmeproduktion, siger Christian Udby Olesen, administrerende direktør hos Din Forsyning.

Her bliver et stort beskyttelsesnet, som sprængningseksperterne havde spændt om skorstenen, pillet ned. Nettet forhindrede betonkloder mod at flyve til alle sider ved eksplosionen. Foto: Lars Stokbro
Sådan ser 65 meter skorsten ud, når den har fået en stang dynamit eller to placeret de helt rigtige steder. . Foto: Lars Stokbro
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Tre sure smileyer på under et år: Kiosk mærkede ikke fødevarer på dansk

Annonce