Annonce
Esbjerg

Video af hemmelig sprængning: Se skorsten styrte i grus

Din Forsyning og sprængningseksperter sendte med et gigantbrag og en grå sky af eksploderet krudt og betonstykker en 65 meter høj skorsten i knæ ved et nedlagt fjernvarmeværk.

Esbjerg: En kæmpe lagde sig majestætisk ned i Kvaglund klokken 14.05 mandag.

Der lød advarende sirener, politiet havde spærret af - og så lød braget.

Som det ses på videoen, lagde skorstenen sig laaaaang og laaangsomt ned, så de sidste spor af Hedelund Varmeværk forsvandt fra horisonten.

Betonbrokker, mursten og masser af jernnet og jernstivere lå tilbage i et kæmpebjerg på grunden nær Hedelund Plejehjem og de mange bilforhandlere i området.

Den kontrollerede sprængning af den 65 meter høje skorsten ved det nedlagte Hedelund Varmeværk forløb helt efter planen for øjnene af en snes folk fra fjernvarmeselskabet Din Forsyning, et tv-selskab på reality-reportage og eksperter fra Dansk Sprængnings Service.

Annonce
Så ligger den tonstunge skorsten vandret og ser lidt fortumlet ud. Den store liftkurv blev blandt andet brugt til at fjerne noget jernnet, der endte på toppen af Din Forsynnings nye pumpestation. Den nye bygning fik ikke den mindste skramme ved sprængningen få meter derfra. Foto: Lars Stokbro

Sprængning gik efter planen

Skorstenen var det sidste synlige bevis på Hedelund Varmeværk, og samtidig var sprængningen det første skridt mod fremtidens fjernvarme i Esbjerg og Varde.

Det skete i al hemmelighed og ved en kontrolleret sprængning ved Hedelund Varmeværk, der siden 1969 har fungeret som pumpestation samt reserve varmeværk, hvis Esbjergværket eller Affaldsforbrændingen Energnist har haft produktionsproblemer.

Sprængningen har været forberedt gennem et halvt år og var koordineret med politi og beredskab, hvilket betød en kortvarig afspærring for biler og mennesker på cirka en kvarter.

- Det har krævet omfattende forberedelser og beregninger for at være sikker på, at skorstenen væltede i den ønskede retning og dermed ikke skadede bygninger i nærheden. Heldigvis gik alt efter planen, siger Søren Kaffka, ingeniør i Projekt Vand og Varme hos Din Forsyning og leder af projektet.

Hvorfor et farvel til værket?

Hedelund Varmeværk var nedslidt både udvendigt og indvendigt og stod foran en omfattende renovering. - For at kompensere for den manglende reserve er der blevet installeret en 50 megawatt gaskedel på Citycentralen. Den nye gaskedel har en renere forbrænding og belaster dermed miljøet mindre, fortæller Søren Kaffka.

Din Forsyning kan ikke undvære pumpning, der sender varmt vand med tilstrækkeligt tryk og rette temperatur til kunderne i blandt andet Kvaglund, Kjersing og Gjesing. Derfor er opført en ny bygning med moderne pumper.

Din Forsyning ønsker at omlægge produktionen fra traditionel kedelbaseret varme til blandt andet store havvandvarmepumper og elkedler til glæde for klima og miljø. Nedrivning af Hedelund Varmeværk er det første skridt af den transformation af fjernvarmen i Esbjerg og Varde, der vil ske over de næste omkring fem år. - Vi er hos Din Forsyning i fuld gang med at virkeliggøre fremtidens fjernvarmeproduktion, siger Christian Udby Olesen, administrerende direktør hos Din Forsyning.

Her bliver et stort beskyttelsesnet, som sprængningseksperterne havde spændt om skorstenen, pillet ned. Nettet forhindrede betonkloder mod at flyve til alle sider ved eksplosionen. Foto: Lars Stokbro
Sådan ser 65 meter skorsten ud, når den har fået en stang dynamit eller to placeret de helt rigtige steder. . Foto: Lars Stokbro
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Uvenlig behandling af tyskere skal stoppe

Det er en gevinst for den danske del af grænselandet, når tyskere og andre EU-borgere beslutter sig for at købe et hus i Sønderjylland. Sidste år solgte EDC i Rødekro og Nybolig i Padborg i alt 55 huse til udenlandske EU-borgere, hvoraf langt de fleste var tyskere. Det er med til at skabe udvikling i en landsdel, der ellers i mange områder kæmper med faldende befolkningstal. Derfor er det meget bekymrende, at både advokater og ejendomsmæglere i Sønderjylland oplever, at servicen over for de udenlandske huskøbere er blevet forringet i en grad, så det kan risikere at få mulige tilflyttere til at opgive deres forehavende. Den oplevede forringelse er sket i forbindelse med, at den statslige Styrelse for International Rekruttering og Integration siden 1. april har overtaget opgaven med at udstede EU-opholdsbevis til de udlændinge, som vil flytte til Danmark, fordi de er ved at købe et hus i Danmark. Forinden var det Statsforvaltningen, der stod for opgaven. Dengang var oplevelsen hos advokater og mæglere, at udlændingene fra andre EU-lande, inden de flyttede hertil, kunne få det opholdsbevis, der er betingelsen for at kunne gennemføre huskøbet. Men det er ulovligt at gøre det på den måde, mener den statslige styrelse. Den kræver, at udlændingene har bopæl her i landet først, og dermed skal de leje en bolig, før de kan købe én. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) bør i en fart finde ud af, om det virkelig kan passe, at det pludselig skal være så besværligt for en EU-borger at købe et dansk hus. Selv om hans styrelse benægter, at der er lavet om på praksis, er der en række kilder, som har fortalt JydskeVestkysten, at behandlingen af sagerne foregik meget smidigere, da det var Statsforvaltningens opgave. Det må kunne lade sig gøre at genskabe den situation, så Danmark igen kan blive opfattet som et venligt værtsland for EU-medborgere, som kan forsørge sig selv og som har lyst til at købe et hus i vores land.

Nordtyskland

Turistbranche har fremgang

Annonce