Annonce
Esbjerg

Vil vi helst leve i en røverrede eller i et retssamfund?

Peter Lauritsen

Vil vi helst leve i en røverrede eller i et retssamfund? Umiddelbart skulle man tro, at det er et overflødigt spørgsmål, for selvfølgelig vil vi ikke ledes af røvere, der gør som det passer dem. Vi vil bo i et retssamfund, hvor alle er lige for loven, og hvor lovbrydere får en passende straf.

Men hvis vi virkelig elsker retssamfundet, hvorfor accepterer vi så, at Inger Støjberg, Venstres næstformand, fordrejer sandheden til ukendelighed, når hun fortæller om den kommission, der undersøger hendes virke som minister? Hvordan kan Pernille Vermund slippe afsted med åbenlyst at afmontere netop retssamfundet? Og hvordan i alverden kan det være, at 39 procent af vælgerne, ifølge en undersøgelse i Altinget, finder det i orden, at Støjbergs ministerium brød loven? Det er mildt sagt bekymrende.

Det var demokratiforkæmperen Viggo Hørup, der i 1895 erklærede, at det for ”mennesker er nødvendigt at leve i et retssamfund og ikke i en røverrede.” For i en røverrede er det den stærkeste, der bestemmer. Den magtfulde kan gøre, som han vil, og ingen – og da slet ikke de svage – kan føle sig sikre.

Annonce

I et retssamfund er det anderledes. Magten reguleres, og retfærdigheden sikres. Men det kræver, at der er respekt for loven. Folkevalgte, der ikke har forstået dette, overtræder demokratiets spilleregler, og de risikerer at fremkalde en situation, hvor almindelige mennesker ser stort på loven og opfinder deres egen justits. I et demokrati skal magthavere værne om retssamfundet for ellers bringer de røverreden tilbage.

Men er det ikke netop det, Støjberg gør? Arbejder hun ikke for fuld kraft for, at vi ender i røverreden? Og hvad foretrækker egentlig Penille Vermund og alle de andre politiske venner i den blå lejr – retssamfundet eller røverreden? Og ja, hvad med de 39 procent, der finder det helt i orden, at en minister handler ulovligt? Synes de, at der er hyggeligt blandt røverne?

Engang var jeg sikker på svaret, men i dag er jeg oprigtigt i tvivl. Er Danmark virkelig blevet et samfund, hvor mange politikere og en stor del af befolkningen af et ærligt hjerte mener, at røverreden er mere tiltrækkende end retssamfundet? Det ser desværre sådan ud, og det er absolut ikke en situation, man skal gøre sig lystig over.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Sidste skoledag kørte helt af sporet: Fire elever overfaldt 15-årig kammerat med knytnæveslag og skole advarer om nåle i karameller

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg For abonnenter

Arkæologer har gjort fund i superliga-klassen: Stormandshus fra bronzealderen er dukket op på Als

Sønderborg For abonnenter

Politibetjent tiltalt for at misbruge sin stilling: - Han ville ikke lade mig slippe, før jeg ændrede min forklaring

Sydjylland

Rovfuglene kommer: Kvinde hakket i hovedet

Esbjerg

Mand slog 18-årig i hovedet med baseballbat midt på gågaden: Politiet indledte intensiv jagt

Mød statsministeren: Hun vil have dig til at stemme ja - men hvorfor?

Sønderborg

Stort drama ved gylletank: Mand var kortvarigt bevidstløs

Kolding For abonnenter

Dagen efter at udviklingshæmmet dreng blev glemt og efterladt alene i SFO: Ni-årig infantil autist løb væk, uden at personalet opdagede det

Sif og Andreas vil give mere til jorden end de tager: Sådan kom de i gang uden at stifte stor gæld

Erhverv

Stor virksomhed med 130 medarbejdere i Kolding er solgt til rival for milliarder

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

EfB

EfB siger farvel til otte spillere

Navne For abonnenter

I mange år mærkede tidligere folketingsmedlem ikke efter, når kroppen sagde fra: Nu har Marlene og familien sat forbruget kraftigt ned og taget en stor beslutning

Esbjerg

Alt var tilladt - se vild billedserie og video fra folkeskolernes sidste skoledag: De unge gav den gas i Gryden

Annonce