Annonce
Sønderborg

18-årig dømt for at have tvunget retarderet 72-årig mand til sex

Arkivfoto: Claus Thorsted/Scanpix
En domsmandsret i Sønderborg har idømt en 18-årig mand fra Sønderborg fængsel i et år og ni måneder for at have udnyttet en 72-årig mentalt retarderet mand til andet seksuelt forhold end samleje.

Sønderborg: Der blev grædt højlydt af familie og veninder på tilhørerpladserne, da en usædvanlig og bizar sag om en sex-anklage mod en 18-årig mand fra Sønderborg sluttede torsdag eftermiddag i retten i Sønderborg.

En domsmandsret kom til den konklusion, at den tiltalte skal straffes med en dom på et år og ni måneders fængsel for at have forgrebet sig seksuelt på en mentalt retarderet 72-årig mand. Desuden skal den unge mand betale 60.000 kroner i erstatning. Der er navneforbud i sagen, og det ophæves først ved endelig dom. Den unge mand har i samråd med sin forsvarer, advokat Carsten Højer, udbedt sig 14 dages betænkningstid i forhold til at anke sagen til Vestre Landsret.

Anklager Stinne Ørving Jensen havde ellers i sin procedure lagt op til, at den 18-årige skulle straffes med fængsel i tre år og ni måneder for voldtægt og tiltvingelse af andet seksuelt forhold end samleje og til dels forsøg herpå, mens forsvarer Carsten Højer fandt det fuldstændig absurd og bizart, at en 17-årig - det var han på det tidspunkt - skulle voldtage en 72-årig mentalt retarderet mand, der jævnligt fik besøg af escortpiger.

Annonce

Sagen kort

  • Den 29. juni 2019 blev der kl. 7.26 ringet 112 af en medarbejder fra et botilbud på Dybbøl-siden.
  • En 72-årig mentalt retarderet mand - der har et sprog som et barn - var blevet overfaldet og seksuelt misbrugt.
  • En 18-årig mand blev senere anholdt og har siddet varetægtsfængslet siden 2. august 2019.
  • Han havde natten til den 29. juni været på værtshuse i Sønderborgs midtby. Han gik lige hjem og var på sin bopæl 300 meter fra botilbuddet ved 6.00-tiden.
  • Den 18-årig nægter overfaldet og sexmisbruget. Han har aldrig set manden før.
  • Der er fundet et DNA-match i form af sædvæske ved ballerne og endetarmen på den 72-årige.

Øjensygdom

Forsvareren gjorde også opmærksom på, at den 72-årige havde en øjensygdom. Manden var så dårligt seende, at han var medlem af Dansk Blindesamfund. Den 72-årige kunne til politiet ikke give en detaljeret beskrivelse af den høje unge mand. Til gengæld beskrev han gerningsmanden som en mand i 70'erne, lidt buttet, mørk i huden og næsten sort.

- Han kom i en video-afhøring med knivskarpe iagttagelser, og så er signalementet helt hen i vejret i forhold til min klient, understregede Carsten Højer.

Ikke desto mindre blev der fundet sædvæske fra den nu 18-årige ved ballerne og endetarmen på den 72-årige. Det samme gælder ved linningen på den ældre mands underbukser. Det viser et DNA-match.

Det forholdt domsmandsretten sig til, men mente ikke, at der var tale om fuldbyrdet analt samleje.

Den 18-årige blev også dømt for legesangreb af særlig rå, brutal og farlig karakter, da han tidligt om morgenen den 29. juni 2019 på et botilbud på Dybbøl-siden vendte tilbage til den 72-årige og gav ham seks-syv stiksår på højre side af halsen og skulderen med en tøjklemme eller en lignende spids genstand.

Endelig blev den 18-årige dømt for trusler mod en jævnaldrende mand, der mødte op på den 18-åriges bopæl. Her hyggede han sig med nogle venner. Det er helt tilbage til den 21. december 2018.

- Hvis du ikke går inden fem minutter, så kommer jeg ned og skyder dig, pegede han med en luftbøsse mod den anden mands hoved.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klima

Sorte næsehorn på vej tilbage

Danmark

Live: Mette F. - Gradvis åbning af Danmark efter påske er sandsynlig men der går tid før samfundet er normalt igen

Annonce