Annonce
Kolding

3F kritiserer fastholdelsesbonus på Danfoss-fabrik under lukning: Medarbejdere forskelsbehandles

3F Kolding kritiserer Danfoss for at gøre forskel på de ansatte i den aftale, der er indgået med medarbejdere om at blive på fabrikken, til den lukker. Nøglemedarbejdere kan få seks måneder fastholdelsesbonus, mens andre får én ekstra månedsløn, hvis de bliver til fabrikken lukker i 2022. Arkivfoto: Søren Gylling
Danfoss burde skele til, hvor lang tid de ansatte har været på Danfoss-fabrikken i Kolding, lyder det fra 3F Kolding i forbindelse med fastholdelsesbonussen, de ansatte kan få, hvis de bliver indtil, at fabrikken lukker i 2022.

Kolding: Nøglemedarbejdere, der bliver hængende til det sidste, når Danfoss lukker fabrikken i Kolding, kan få seks måneders fastholdelsesbonus. Andre medarbejdere får én måneds ekstra løn for at blive hængende til maskinerne står stille. Det får 3F Kolding til at rette kritik mod Danfoss.

- Vi havde foretrukket, at Danfoss havde set på anciennitet og kvalifikationer. Nu bliver det i stedet værkførerne, der udpeger dem, de betragter som nøglemedarbejdere, siger Peter Andersen, der er formand for den lokale afdeling i Kolding.

Danfoss besluttede i januar at lukke fabrikken i Kolding, og i stedet bygger Danfoss en ny fabrik i Polen, der står klar, når fabrikken i Kolding lukker ned i 2022.

Beslutningen betyder, at cirka 335 stillinger forsvinder frem mod 2022, og det er her, at fastholdelsesbonussen kan komme i spil for dem, som bliver på fabrikken, indtil den lukker. Men allerede nu påvirker ordningen arbejdsmiljøet negativt, lyder det fra Peter Andersen.

- Den ene medarbejder har udsigt til en måned og den anden seks måneder. Det giver en dårlig stemning. Særligt hvis medarbejderen, der har været der i 20-30 år, får en måneds fastholdelsesbonus, mens andre, der været der i et par år, får seks måneder, siger Peter Andersen.

Annonce

Gør forskel på folk

Formanden håber fortsat, at der kan forhandles mere hjem til de ansatte, når de første massefyringer skal effektueres.

- Når der skal ske afskedigelser, vil vi stille krav om en mere ensartet model. Her gør du forskel på folk. Ikke ud fra kvalifikationer eller anciennitet, men ud fra hvem værkføreren lige synes er en nøglemedarbejder, siger Peter Andersen.


- Når der skal ske afskedigelser, vil vi stille krav om en mere ensartet model. Her gør du forskel på folk. Ikke ud fra kvalifikationer eller anciennitet, men ud fra hvem værkføreren lige synes er en nøglemedarbejder.

Peter Andersen, formand 3F Kolding


Men giver det ikke god mening, at virksomheden gerne vil beholde dem, som den mener er nøglemedarbejdere?

- Det kan du sige, hvis du ser det fra virksomhedens side. Men vi er fortsat nødt til gå efter, at alle tilgodeses i forbindelse med, at de fratræder, siger Peter Andersen.

Kan du forestille dig, at den her ordning bliver ændret?

- Det er svært at forestille sig. Men når de større afskedigelsesrunder rammer, så vil vi fortsat forsøge at trække så meget hjem som muligt, så dem, der får mindst får lidt mere, hvis de bliver, til fabrikken lukker, siger Peter Andersen.

JydskeVestkysten har været kontakt med en af tillidsmændene. Han ønsker dog ikke at udtale sig.

Annonce

Det er vores valg

Danfoss forklarer, at ordningen med fastholdelsesbonussen er indgået for at opretholde produktionen længst muligt.

- Man har lavet den her aftale for at fastholde nogle nøglemedarbejdere, så man kan opretholde produktionen og fastholde så mange arbejdspladser som muligt, indtil fabrikken lukker. Det er derfor, at der er forskel, siger Mikkel Thrane, der er pressechef i Danfoss.

Det er netop forskelsbehandlingen, der får 3F Kolding til at kritisere ordningen. De siger, at der kan stå to medarbejdere og lave det samme, men bonussen er meget forskellig? Hvad tænker du om det?

- Det, jeg har fået oplyst, er, at det handler om nogle centrale kompetencer. Men præcis hvordan det rammer, det ved jeg ikke. Man har sagt, at der nogle nøglepersoner, og de skal blive så længe som muligt, siger Mikkel Thrane.

3F Kolding mener, at der er tale om forskelsbehandling af medarbejdere. Der er nogle, der har været der i mange år, som får en måned i fastholdelsesbonus. Andre, der har været der i kort tid, får seks måneders bonus?

- Det har jeg ikke nogen kommentar til, siger Mikkel Thrane

3F Kolding synes, at der nogle af de ansatte, der bliver forfordelt. Hvad tænker du om det?

- Det er et valg, vi har truffet, så der er produktion og arbejdspladser så længe som muligt, siger Mikkel Thrane.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Tre smittede familier tæt på at lukke Esbjerg Gymnasium: Borgmester kræver anden model for nedlukning

Annonce