Lørdag dystede Danmarks bedste klatrere i Kolding ved DM i bouldering, klatring uden reb og sele. Her fortæller en af deltagerne, 28-årige Mai-Britt Vestergaard fra Århus Klatreklub, hvorfor det er så fedt at klatre op ad en væg.
Kolding: Mai-Britt, hvorfor klatrer du?
- Jeg tror ikke, jeg kan lade være. Der er bare så mange ting i den her sport. Det er aldrig sådan, at man skal hive sig selv op til at komme af sted til træning. Det er så nemt at være sammen med andre i den her sport. Der er altid nogle at sparre med eller drikke kaffe med.
- Jeg synes, det er helt vildt rart, at der til for eksempel DM i dag ikke er konkurrencestemning, men at der er god atmosfære og god stemning blandt folk. De fleste af os kender hinanden på kryds og tværs, og det gør det helt vildt rart.
Man kan også være social mange andre steder. Hvad er det ved lige præcis at klatre op ad en væg, der er fedt?
- Der er både det udendørs aspekt, at man kan tage på tur sammen og klatre på klipper. Det er helt vildt sjovt og hyggeligt. Og så er der selve klatringen. Det er både styrke, udholdenhed, balance og koordination. Der er flere aspekter end bare at træne nede i Fitness World.
- Jeg kan godt lide, at man bruger sin krop, og at man kan bruge træningen til noget.
Hvor tit klatrer du ude i naturen?
- Jeg er nok på fem-seks ture om året. Jeg har været i Sverige og i Frankrig, og jeg skal til Sydafrika til sommer. Det er bare klippeblokken, som den er, man klatrer på. Der er lavet guidebøger til forskellige områder, hvor man kan klatre.
DM i bouldering
Kolding Klatreklub var lørdag vært for DM i bouldering. I bouldering klatrer man på vægge i op til fem meters højde med tykke madrasser nedenunder uden reb, sele eller andet udstyr.Deltagerne skal løse forskellige "problemer". I kvalifikationen skulle deltagerne løse seks problemer, altså klatre på seks forskellige vægge med forskellige greb.
Deltagerne har i kvalifikationen fem minutter til at komme op ad væggen og få kontrolleret fat i det øverste greb. I finalen har de fire minutter.
45 klatrere deltog i DM, 12 kvinder og 33 mænd.
Konkurrencen blev afgjort efter redaktionens slutning.
Ikke bare slavetræning
Hvor tit klatrer du?
- Fire-fem gange om ugen, og så jeg har ikke hud til mere, fordi man slider fingrene på grebene. På en træning en hverdagsaften er jeg i gang et sted mellem to og tre timer med opvarmning, klatring og lidt styrke- og smidighedstræning. Jeg bruger rigtig mange timer på det.
Hvornår begyndte du at klatre?
- Det er syv år siden efterhånden. Jeg havde skinnebensbetændelse og kunne ikke løbe. Så måtte jeg finde en sport, hvor man skal bruge armene. Klatring viste sig at være godt til det.
Hvorfor bed klatring på dig?
- Det er den der måde, man lærer sin krop at kende på. Den måde, man bevæger sig på. Det, synes jeg, er jeg helt genialt. Man skal virkelig bruge hovedet også. Hvordan ser grebene ud, hvordan skal man komme op til dem, hvordan skal man forlade dem. Det er ikke bare slavetræning.
Når du hænger på væggen, hvordan har du det så?
- Inden vi begyndte i dag, var jeg virkelig nervøs, men når man begynder at klatre, glemmer man menneskerne, og man er lidt inde i sin egen osteklokke.
Nogle gange kaster du dig ud efter et greb på væggen. Er du aldrig bange?
- Det synes jeg ikke. Der er bare så meget fokus på, man skal have fat i grebene, og hvordan man skal koordinere øvelsen. Jeg er ikke så bange for at falde. Har man taget et træls fald, kan det nok godt sidde i kroppen, men det har jeg heldigvis aldrig oplevet. Jeg har slået min hæl lidt på et tidspunkt, og så er der en af mine venner, der også har grebet mig engang, hvor... ja, det var meget godt, at han greb mig af.