Annonce
Erhverv

Efterskole vinder iværksætterpris: De har skabt noget unikt i kommunen

Initiativtageren bag og næstformand i bestyrelsen for Kvie Sø Efterskole samt forstander på efterskolen Lars Lærkesen Holm fik overrakt iværksætterprisen af direktør hos ProVarde, Finn Erik Kristiansen. Foto: Line Guldager Hansen
Erhvervsforeningen ProVarde overrakte årets iværksætterpris til Kvie Sø Efterskole, der foruden jobskabelse har givet unge med særlige læringsforudsætninger en unik mulighed. Nobia får - trods meldingen om at flytte arbejdspladser fra Ølgod til Aarhus - årets erhvervspris.

Varde Kommune: ProVardes erhvervspris og ProVardes iværksætterpris blev torsdag aften overrakt til to lokale virksomheder, der på hver sin måde er med til at skabe vækst i Varde Kommune.

Medlemmer af ProVarde var budt ind til generalforsamling på Arnbjerg Pavillonen i Varde, hvor prismodtagerne blev udnævnt og hyldet.

- I år har vi valgt at give erhvervsprisen til Nobia Danmark, og Kvie Sø Efterskole får iværksætterprisen, fortæller direktør hos ProVarde, Finn Erik Kristiansen.

Annonce

Om prisuddelingen

Erhvervslivet i Varde Kommune, som er medlem af ProVarde, skulle traditionen tro have fejret nytårskur i begyndelsen af året. På grund af corona blev nytårskuren aflyst, og derfor blev erhvervs- og iværksætterprisen overrakt ved en generalforsamling på Arnbjerg Pavillonen.

Tre virksomheder var nomineret til erhvervsprisen. Foruden Nobia var det Varde Laks og Kvist Industries.

Ligeledes var tre virksomheder nomineret til iværksætterprisen. Foruden Kvie Sø Efterskole var det Dyrehaven Engholm og DanCann Pharma.

Udover erhvervs- og iværksætterprisen hædrede ProVarde også de virksomheder i Varde Kommune, som sidste år levede op til de skarpe vækstkrav for Gazeller.

ProVarde er en medlemsbaseret erhvervsforening med knap 600 virksomheder i alle størrelser og brancher primært fra Varde Kommune.

Medarbejderne hos ProVarde er til for erhvervsdrivende, der ønsker en fortrolig samarbejdspartner om udvikling af deres virksomhed, målrettet markedsføring, sidste nyt om job og uddannelse, økonomi og regnskab, nye markeder, medlemskab af stærke og givtige erhvervsrelevante netværk – eller anden faglig vejledning.

Kvie Sø Efterskole er for unge med særlige læringsforudsætninger såsom udviklingshæmmede unge og unge med blandt andet Downs syndrom og autisme.

Efterskolen er udvalgt til ProVardes iværksætterpris, fordi skolen - foruden at bidrage med 32 faste stillinger og en del timelønnede medarbejdere - har skabt noget unikt i Varde Kommune, som kun findes ét andet sted i landet.

- Det unikke er, at så snart du gør noget, som ikke tilbydes mange andre steder, giver det en særlig opmærksomhed. Derfor giver Kvie Sø Efterskole en synlighed i hele landet, da de unge skal søge til Varde Kommune for det her tilbud, siger han.

Stor lokal opbakning

For at nå dertil, hvor Kvie Sø Efterskole er i dag, har iværksætterne bag skolen været igennem en lang proces. Lige fra den første ide til at finde et egnet sted, skabe en forening, finde egnede rådgivere, sammensætte en bestyrelse samt sikre lokal opbakning.

Netop lokal opbakning har dog aldrig manglet. Efterskolen skulle nemlig på et tidspunkt skaffe en million kroner og otte elever mere på blot 14 dage. Det lykkedes med bidrag fra forældre og lokale donationer, så i løbet af de første ti dage fik skolen samlet millionen, og efter fjorten dage rundede de faktisk to millioner kroner.

- Jeg kan kun tage en lille del af æren for, at vi kan stå her i dag. Jeg er glad og stolt, men ikke på vores isolerede vegne, for vi ville ikke være blevet til noget uden den lokale opbakning. Så jeg er stolt på hele lokalsamfundets vegne, siger Lars Lærkesen Holm.

Godt 120 gæster deltog ved ProVardes generalforsamling på Arnbjerg Pavillionen, hvor årets erhvervs- og iværksætterpris blev overrakt. Foto: ProVarde

Sidste år startede skolen med 37 elever, hvoraf 30 fortsatte i år. Årets elevhold er på 61, og næste år stiger det til 67. Det er fuldt hus, og der er endda venteliste.

Annonce

Nobia får erhvervspris

Årets erhvervspris blev overrakt til Nobia Danmark, og Finn Erik Kristiansen fortæller, at der trods Nobias beslutningen om at nedlægge Nobia Danmark stadig er et stærkt team i Ølgod med gode muligheder for fortsat at udvikle HTH, Invita og uno form.

- Nobia er meget aktiv i samarbejde med skoler og uddannelsesinstitutioner og med skole- og erhvervsforløb via ProVardes erhvervsplaymaker, siger Finn Erik Kristiansen og fremhæver Nobia som en rigtig god samarbejdspartner for både ProVarde og Varde Kommune.


Jeg forventer, at vi i det næste år får lige så travlt som nu. Derfor er vi også i gang med diverse investeringer i fabrikken med henblik på arbejdsmiljø og ekstra volumen, og det kommer til at stå på de kommende år.

Michael Rosendahl, direktør for den danske supply-chain hos Nobia i Ølgod


I maj præsenterede de i Ølgod en historisk stor omsætning og overskud, og Michael Rosendahl, som er direktør for den danske supply-chain i Ølgod, tvivler ikke et øjeblik på, at virksomhedens store vækst skyldes et hold af yderst engagerede medarbejdere.

- På trods af at have eksisteret i mange år er der god aktivitet i alle vores markeder, så vi har voldsomt travlt, men vi kunne ikke gøre det uden de engagerede medarbejdere, der virkelig bakker op om os og giver en ekstra indsats, siger han og henviser til den travle tid under corona.

Annonce

Væksten fortsætter

Køkkenfabrikken producerer kun efter ordre og har ikke fået et eneste afbud endnu på grund af coronakrisen. De har indført forholdsregler for at hindre, at de godt 650 medarbejdere, heraf over 400 er i produktionen, bliver smittet.

Nobia benyttede sig af lønkompensation i en kort periode, men kaldte hurtigt medarbejderne tilbage på arbejde og sendte kompensationen retur.

Michael Rosendahl, som er direktør for den danske supply-chain hos Nobia i Ølgod modtog ProVardes erhvervspris på vegne af Nobia Danmark. Foto: Line Guldager Hansen


Motivation for at vælge Nobia til erhvervsprisen er ifølge Finn Erik Kristiansen det gode samarbejde og de flotte resultater. Det er desuden også antallet af arbejdspladser - inklusiv underleverandører med alt fra service til transport - som virksomheder bidrager med til kommunen, til trods for at Nobia tidligere på ugen meddelte, at de flytter alle medarbejdere i det kommercielle hovedkontor fra Ølgod til Tilst ved Aarhus.

- Vi er kede af timingen, men det har ikke ændret noget på vores beslutning, siger Finn Erik Kristiansen og fortsætter:

- Vi er ærgerlige over, at de fjerner netop den type arbejdspladser fra kommunen, for vi kæmper for at få nogle højtuddannede, og når de jobs forsvinder, så bliver de nok ikke besat af lokale. Det er vi selvfølgelig ærgerlige over, men det er desværre vilkårene.

Michael Rosendahl understreger, at Nobia i det seneste år har ansat flere nye medarbejdere i produktionen i Ølgod, og at der med væksten lige nu er stor sandsynlighed for, at der skal ansættes flere.

- Vi ser jo en voldsom aktivitet i markedet, så jeg forventer, at vi i det næste år får lige så travlt som nu. Derfor er vi også i gang med diverse investeringer i fabrikken med henblik på arbejdsmiljø og ekstra volumen, og det kommer til at stå på de kommende år, fortæller han.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Flere hjemmekontorer gav omsætning på 1,3 mia. kroner hos  it-grossist i Kolding

Danmark

Søndagens coronatal: 591 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Amerikanske ejere i gang med rettelak: Stort Esbjerg-firma får slettet sit historiske efternavn

Billund For abonnenter

Patrick er én af dem, der ikke passer ind i en kasse: Han flyder mellem det feminine og maskuline - og stiller nu op til kommunalvalget for Venstre

Kultur For abonnenter

Han ejer både nazi-julekugler og effekter fra KZ-lejre: Franks nyeste køb er et tysk fotoalbum fra besættelsen af Kolding

Sønderjyske Fodbold

SønderjyskE-målscorer: Vi kan bruge præstationen til en hel masse

Kultur

Anne var ved at give op: Hun drømmer om at byen bliver lige så levende, som da hun var barn

Sydjylland For abonnenter

54-årige Per fik aldrig nok af fest og selskab: Han døde alene - lige så hurtigt, som hvis man slukker for en stikkontakt

Erhverv

Hvad er værst - laks eller ost? Forbrugerne behøver hjælp til at handle klimavenligt

Erhverv For abonnenter

Grundfos-topchef er træt af at blive kaldt 'arvingen': - Jeg slider og slæber

Rejser For abonnenter

Rejsekunde ville ikke betale et restbeløb for 'corona-dødsdømt' krydstogt: Det endte med at blive en dyr beslutning

Danmark For abonnenter

Kommunalvalg på vej: De nære ting, der fylder vores hverdag, bestemmer, hvor vi sætter krydset

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Højdramatisk superligaaften i Haderslev: Det holdt hårdt for SønderjyskE, men det holdt

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

JV's videoanalyse: Derfor formåede SønderjyskE at hive et enkelt point i land mod FC København

Annonce