Annonce
Haderslev

Flyveleder på flybase havde en spirituspromille på næsten 3,0

Flyvelederen mødte stangberuset på arbejde den 2. april i år. Arkivfoto: Flyvevåbnet
I det militære system har man aldrig før haft en sag med en beruset flyveleder. Den 60-årige seniorsergent risikerer fængselsstraf.

SKRYDSTRUP: En flyveleder på Flyvestation Skrydstrup er tiltalt efter blandt andet den militære straffelov og luftfartsloven, for under tjeneste en formiddag i april i år at have været så beruset, at han var til fare for flysikkerheden.


Jeg kan ikke finde noget praksis i vores eget system på sådan noget her. Der findes lidt i det civile system, så det er usædvanligt.

Militær anklager Ida Kjærgaard Pedersen


Sagen er enestående herhjemme. Der findes kun eksempler fra den civile flytrafik med berusede flyveledere. Der er ingen fortilfælde fra militæret.

– Nej, det har vi ikke. Det er den første. Jeg kan ikke finde noget praksis i vores eget system på sådan noget her. Der findes lidt i det civile system, så det er usædvanligt, konstaterer militær anklager Ida Kjærgaard Pedersen.

Den nu 60-årige flyveleder troppede stærkt beruset op på sit arbejde den 2. april. Klokken 11.15 fik bevogtningstjenesten mistanke om, at han var beruset og tilbageholdt ham. Klokken 11.50 fik han taget en blodprøve, der viste en promille på 2,62 promille.

Annonce

Risikerer fængsel

Retssagen skal foregå ved Retten i Sønderborg fredag. Her vil anklageren gå efter en fængselsstraf. Alene tiltalen for overtrædelse af luftfartsloven har en strafferamme på op til to års fængsel.

Men hvor lang en straf Ida Kjærgaard Pedersen går efter, vil hun dog ikke afsløre før retssagen.

– Når vi skriver fængselsstraf, så er det jo fordi, vi bygger på noget praksis, som vi har fået særligt fra den civile anklagemyndighed. For vi har ikke noget selv på det her.

Den 60-årige seniorsergent er også tiltalt for spirituskørsel; ved samme dag at have kørt beruset fra sin bopæl i Haderslev til flybasen.

Udover en eventuel fængselsstraf risikerer han også en bøde, at miste kørekortet, samt sit job og retten til at gøre tjeneste som flyveleder og lignende jobs.

Flyvestation Skrydstrup huser Fighter Wing Skrydstrup og dermed blandt andet samtlige Danmarks kampfly og en af de store redningshelikoptere.

Flyvelederen i Skrydstrup har blandt andet ansvaret for kommunikationen med luftfartøjerne.

En alkoholpromille på 2-3 er en kraftig påvirkning. Ved 2,0 promille mister man selvkontrollen. Ved 3,0 promille opfatter man ikke, hvad der sker omkring en. Man mister ofte bevidstheden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

28-årige Linette er chef for område med 260 medarbejdere i Sydbank: - Jeg har flere gange oplevet, at folk tror, jeg er assistenten

Esbjerg For abonnenter

Bred opbakning til alternativ fritagelse for nationale test: - Det føles rent ud sagt som tidsspilde

Kolding

Fodboldformand jubler: - Vi gør klar til at få op mod 1500 tilskuere på Kolding Stadion

Annonce