Annonce
Haderslev

Louiseskolen har rykket læringen ud i ny have

Læringhaven har mange forskellige funktioner. Der er både en samlingsplads i solen og en stor terrasse, der kan inddrages i undervisningen. Alle steder er der flader, som der kan skrives på. Foto: Jacob Schultz

Specialskolen Louiseskolen har ved hovedafdelingen på Louisevej samt ved afdelingen i Vonsbæk fået etableret særlige læringshaver, der gør det muligt at rykke timerne ud i det fri - og motiverer børn med udfordringer til at lære.

Haderslev: Ian på snart 11 år og Mark, der allerede er 11, står og kigger på et hologram af vilde dyr. Når de flytter sig ganske lidt til den ene eller den anden side dukker et nyt dyr op.

Lærer Kristina Wive trækker et kort:

- Kan I finde alle dyr med F?

- Flodhest, fugl, fisk, lyder det skiftevis fra drengene, der flytter sig fra side til side for at finde alle.

Tæt på staver lærer Mikkel Frederiksen sammen med Nikolaj og Jonas, der også er 11. De to drenge lærer ord fra 120 ords-tæppet.

120 ords-tæppet indeholder nogle af de mest brugte ord i en tekst - når man kan se disse ord som billeder, kan man læse mindst halvdelen af en tekst. Det går rigtig godt. Også med at skrive dem ned, selv om nogle af bogstaverne af og til vender på hovedet. Men det bliver rettet op - for hele alfabetet står på tavlen - og her kan børnene se, hvordan bogstaverne skal vende rigtigt.

Skolen

Louiseskolener en specialskole med 4 afdelinger:C-afdelingen: Først og fremmest for børn og unge, der er diagnosticeret inden for autismespektret,afdelingen har til huse på Christiansfeldvej. På grund af mangel på plads er 28 børn fra afdelingens ældste klasser efter sommerferien flyttet til Marstrup.

V-afdelingen: Først og fremmest for børn og unge, der er diagnosticeret inden for ADHD spektret,afdelingen har til huse i Vonsbæk.

L-afdelingen: Først og fremmest for børn og unge med generelle indlæringsvanskeligheder,afdelingen har til huse på Louisevej.

Stevelt-afdelingen: For børn og unge med omfattende følelsesmæssige og sociale vanskeligheder.

Der er 177 elever på skolen og 133 ansatte.

En lille ubrugt bygning på Louiseskolen er blevet inddraget i læringshaven. Her glæder souschef Bente Kjærulf samt skoleleder Tine Charlotte Poulsen sig over, at børnene nu kan gå ind og både skrive og reagere. Foto: Jacob Schultz

Motiverende

Ian, Mark, Nikolaj og Jonas går i Louiseskolens afdeling for børn, der er diagnosticeret inden for autismespekteret. Da de kom tilbage fra sommerferie, kom de tilbage til et nyt tilbud. Louiseskolen har nemlig fået en læringshave ved afdelingen på Louisevej og i Vonsbæk. Med farvede fliser, postkasser i rødt, blåt og grønt til bøjninger af udsagsord, tillægsord og navneord, store kridttavler, og en boldkasse med bogstaver, børnene kan skyde en bold igennem, kan undervisningen nu foregå i det fri - og det er slet ikke så ringe.

- Det er meget godt, lyder det fra drengene - og også deres lærere er godt tilfredse efter de første dage:

- Tirsdag, på vores første dag, sagde børnene, at haven var det sjoveste, siger Krisina Wive.

Læringshaven skal motivere Louiseskolens elever til at lære med hele kroppen - og i det fri. På en tryg og samtidig udfordrende måde, der river dem ud af deres egen verden - og ind i en verden med lærdom - og samvær med andre på børnenes egne betingelser.

Lærer Kristina Wive har allerede høstet gode erfaringer med den nye læringshave. Det er Palle Wøllekær fra firmaer Copla, der har stået for den praktiske udformning af haven, hvor børnene bevæger sig samtidig med, at de lærer. Foto: Jacob Schultz
Annonce

Begyndelsen

Haven er designet af Pernille Brinch fra firmaet Time2Learn, og Palle Wøllekær fra Copla har lavet den - samt læringshaven i Vonsbæk.

For ti år siden havde den læreruddannede Pernille Brinch et ordblindt barn i sin klasse. Det satte hende i gang med at udvikle læringsværktøjer, der på en god og motiverende måde skulle give det ordblinde barn værktøjer til at lære. Projektet førte til grundlæggelsen af Time2Learn - og nu altså læringshaven ved Louiseskolen, efter at to af skolens lærere havde været på kursus hos Pernille Brinch.

- De kom tilbage og var meget begejstrede, fortæller skoleleder Tine Charlotte Poulsen.

Siden gik det slag i slag, og haven ved Louiseskolen blev etableret - lige som også afdelingen ved skolen i Vonsbæk fik en læringshave:

- Bare i større format, fordi haven her er gammel, siger afdelingsleder Bente Kjærulf.

Lærer Mikkel Frederiksen har fået helt nye redskaber til at Nikolaj og Jonas at læse og skrive. Drengene har taget godt imod det. De kan godt lide at være ude i det fri. Foto: Jacob Schultz
Annonce

Nye muligheder

Tine Charlotte Poulsen glæder sig over de nye haver, der giver Louiseskolen helt nye muligheder:

- Der tales jo rigtig meget om bevægelse i undervisningen. Her har vi fået skabt en ramme, der gør det lettere - her har vi fået et klasseværelse udenfor, hvor alle vores elevgrupper kan udfordres, og hvor der er plads til alle på tværs af alder og afdelinger, siger hun.

- Desuden kan vi udvikle undervisningsmateriale, fordi vi har noget at gå i gang med - som vi kan bruge direkte, tilføjer Kristina Wive.

Hun glæder sig allerede til næste time i det fri.

Kristina Wive fortæller, at den nye læringshave inspirerer hende til at udvikle nye læringsmetoder til glæde for børnene. Foto: Jacob Schultz
Louiseskolen har fået anlagt læringshaver ved afdelingerne på Louisevej og i Vonsbæk. Skoleleder Tine Charlotte Poulsen glæder sig over haverne, der er designet af Pernille Brinch fra firmaet Time2Learn. Foto: Jacob Schultz
Man kan også lære at stave ved hjælp af et hologram af vilde dyr. Hologrammets billeder skifter, når man bevæger sig. Umiddelbart er det derfor flere dyr, der begynder med f end børnene først antager. Foto: Jacob Schultz
Louiseskolens udeanlæg er ved at tage form for alvor, efter at de gamle pavilloner blev pillet ned og der blev bygget nyt. Bente Kjærulf, Tine Charlotte Poulsen og Pernille Brinch får en snak om læringshaven. Foto: Jacob Schultz
Annonce
Haderslev For abonnenter

Landdistriktsudvalget har det højeste fravær i Haderslev Kommune: Men udvalgene har generelt et højt fremmøde

Danmark

Torsdagens coronatal: Syv færre indlagt det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Ejere af brændt familievirksomhed: - Vi er fuldstændig i chok

EfB For abonnenter

Peter Hyballa: Jeg må vide, hvem der er med mig, og hvem der er imod mig

EfB

Kommentar: Spillerne tabte - træneren vandt

Billund

Bredsten Landevej spærret af alvorlig ulykke

Vejen For abonnenter

Piben har fået en ny lyd: 36-årige Anne-Kathrine står bag orgelbrus og kormusik i Hovborg og Lindknud

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Haderslev

Ny præsident i Haderslev Rotary Klub

Indland

Sønderborg indfører badeforbud efter fabriksbrand

Sport

Mens du sov: Misser dansk OL-medalje med 15 hundrededele

Kolding

Nedlukningen af nattelivet har betydet markant færre voldsepisoder i Kolding

Sønderjylland For abonnenter

Ægtepar dyster om de bedste skud: Lone går Hans Christian i bedene

Sønderborg

Storbrand fører til fiskedød i sø: Fjord er stadig i forureningsfare

Annonce