Specialskolen Louiseskolen har ved hovedafdelingen på Louisevej samt ved afdelingen i Vonsbæk fået etableret særlige læringshaver, der gør det muligt at rykke timerne ud i det fri - og motiverer børn med udfordringer til at lære.
Haderslev: Ian på snart 11 år og Mark, der allerede er 11, står og kigger på et hologram af vilde dyr. Når de flytter sig ganske lidt til den ene eller den anden side dukker et nyt dyr op.
Lærer Kristina Wive trækker et kort:
- Kan I finde alle dyr med F?
- Flodhest, fugl, fisk, lyder det skiftevis fra drengene, der flytter sig fra side til side for at finde alle.
Tæt på staver lærer Mikkel Frederiksen sammen med Nikolaj og Jonas, der også er 11. De to drenge lærer ord fra 120 ords-tæppet.
120 ords-tæppet indeholder nogle af de mest brugte ord i en tekst - når man kan se disse ord som billeder, kan man læse mindst halvdelen af en tekst. Det går rigtig godt. Også med at skrive dem ned, selv om nogle af bogstaverne af og til vender på hovedet. Men det bliver rettet op - for hele alfabetet står på tavlen - og her kan børnene se, hvordan bogstaverne skal vende rigtigt.
Skolen
Louiseskolener en specialskole med 4 afdelinger:C-afdelingen: Først og fremmest for børn og unge, der er diagnosticeret inden for autismespektret,afdelingen har til huse på Christiansfeldvej. På grund af mangel på plads er 28 børn fra afdelingens ældste klasser efter sommerferien flyttet til Marstrup.
V-afdelingen: Først og fremmest for børn og unge, der er diagnosticeret inden for ADHD spektret,afdelingen har til huse i Vonsbæk.
L-afdelingen: Først og fremmest for børn og unge med generelle indlæringsvanskeligheder,afdelingen har til huse på Louisevej.
Stevelt-afdelingen: For børn og unge med omfattende følelsesmæssige og sociale vanskeligheder.
Der er 177 elever på skolen og 133 ansatte.
Motiverende
Ian, Mark, Nikolaj og Jonas går i Louiseskolens afdeling for børn, der er diagnosticeret inden for autismespekteret. Da de kom tilbage fra sommerferie, kom de tilbage til et nyt tilbud. Louiseskolen har nemlig fået en læringshave ved afdelingen på Louisevej og i Vonsbæk. Med farvede fliser, postkasser i rødt, blåt og grønt til bøjninger af udsagsord, tillægsord og navneord, store kridttavler, og en boldkasse med bogstaver, børnene kan skyde en bold igennem, kan undervisningen nu foregå i det fri - og det er slet ikke så ringe.
- Det er meget godt, lyder det fra drengene - og også deres lærere er godt tilfredse efter de første dage:
- Tirsdag, på vores første dag, sagde børnene, at haven var det sjoveste, siger Krisina Wive.
Læringshaven skal motivere Louiseskolens elever til at lære med hele kroppen - og i det fri. På en tryg og samtidig udfordrende måde, der river dem ud af deres egen verden - og ind i en verden med lærdom - og samvær med andre på børnenes egne betingelser.
Begyndelsen
Haven er designet af Pernille Brinch fra firmaet Time2Learn, og Palle Wøllekær fra Copla har lavet den - samt læringshaven i Vonsbæk.
For ti år siden havde den læreruddannede Pernille Brinch et ordblindt barn i sin klasse. Det satte hende i gang med at udvikle læringsværktøjer, der på en god og motiverende måde skulle give det ordblinde barn værktøjer til at lære. Projektet førte til grundlæggelsen af Time2Learn - og nu altså læringshaven ved Louiseskolen, efter at to af skolens lærere havde været på kursus hos Pernille Brinch.
- De kom tilbage og var meget begejstrede, fortæller skoleleder Tine Charlotte Poulsen.
Siden gik det slag i slag, og haven ved Louiseskolen blev etableret - lige som også afdelingen ved skolen i Vonsbæk fik en læringshave:
- Bare i større format, fordi haven her er gammel, siger afdelingsleder Bente Kjærulf.
Nye muligheder
Tine Charlotte Poulsen glæder sig over de nye haver, der giver Louiseskolen helt nye muligheder:
- Der tales jo rigtig meget om bevægelse i undervisningen. Her har vi fået skabt en ramme, der gør det lettere - her har vi fået et klasseværelse udenfor, hvor alle vores elevgrupper kan udfordres, og hvor der er plads til alle på tværs af alder og afdelinger, siger hun.
- Desuden kan vi udvikle undervisningsmateriale, fordi vi har noget at gå i gang med - som vi kan bruge direkte, tilføjer Kristina Wive.
Hun glæder sig allerede til næste time i det fri.