Annonce
Danmark

Myndigheder mørklægger corona-tal af frygt for vildledning af befolkningen

Foruden avisen Danmark har Ekstra Bladet også fået afslag på aktindsigt hos Sundhedsstyrelsen. I et skriftligt svar til Ekstra Bladet skriver sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at:- Dette er en principiel og vigtig diskussion, som du rejser. Jeg har derfor bedt mine embedsmænd i ministeriet vurdere sagen nærmere, fordi Sundheds- og Ældreministeriet vil være klageinstans, hvis en sådan bliver anlagt. Arkivfoto: Ida Marie Odgaard/Scanpix
Sundhedsstyrelsen og Region Syddanmark har afvist at udlevere oplysninger om blandt andet antallet af respiratorer, sengepladser og beredskabsplaner af frygt for, at det ville skabe vildledning og misinformation i corona-krisen. Mediejurister er splittede om mørklægningens gyldighed. Ekspert mener, det vidner om mistillid til borgere og medier.

Coronavirus: Det kan være vildledende og er ikke retvisende, hvis danskerne bliver præsenteret for oplysninger om blandt andet antallet af respiratorer og sengepladser i sygehusvæsenet under coronakrisen. I hvert fald hvis man spøger de danske sundhedsmyndigheder.

På grund af den ekstraordinære situation grundet coronaudbruddet er det nemlig ifølge to sundhedsmyndigheder nødvendigt at mørklægge oplysninger om sundhedsvæsenets kapacitet og beredskabsplaner. Region Syddanmark og Sundhedsstyrelsen har begge afvist at give avisen Danmark aktindsigt i oplysninger om blandt andet antallet af respiratorer, intensive sengepladser og beredskabsplaner i forbindelse med coronaepidemien.

Regionen må stå til ansvar for en plan, den selv har lavet

Oluf Jørgensen, forskningschef emeritus med speciale i offentlighedsloven ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Frygt for vildledning

Region Syddanmark afviste i fredags at udlevere oplysningerne med begrundelsen, at der på grund af coronakrisen er "nærliggende fare for, at offentlige interesser vil lide skade af stor betydning", og da offentliggørelse af oplysningerne vil "medvirke til at skabe vildledning i befolkningen".

Det var også fredag, at Sundhedsstyrelsen afviste at udlevere informationerne om blandt andet antallet af respiratorer og sengepladser på sygehusene, som de havde indsamlet hos regionerne, da "oplysninger fra regionerne i denne ekstraordinære situation ikke giver et retvisende billede, før der er udarbejdet en samlet sundhedsfaglig vurdering af disse".

I stedet henviste Sundhedsstyrelsen til en rapport om håndteringen af coronaepidemien, som blev offentliggjort mandag - tre dage efter afslaget - og som indeholder oplysningerne om det samlede antal respiratorer og intensive sengepladser.

Annonce

Eksperter undrer sig

Men kan det virkelig være misvisende at afgive faktuelle oplysninger om vores sundhedsvæsen, og kan det være i skik med reglerne at mørklægge oplysningerne på grund af coronaudbruddet?

Avisen Danmark har forelagt myndighedernes vurderinger for flere eksperter i offentlighedsloven. Og de er splittede.

Både Oluf Jørgensen, forskningschef emeritus med speciale i offentlighedsloven ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, og Sten Schaumburg-Müller, juraprofessor ved Syddansk Universitet, undrer sig over Region Syddanmarks afslag.

- Regionen må stå til ansvar for en plan, den selv har lavet, siger Oluf Jørgensen, som finder argumentet om vildledning for ”meget besynderlig”.

Derfor er corona-tal blevet mørklagt

1. Både Region Syddanmark og Sundhedsstyrelsen har afvist avisen Danmarks anmodning om aktindsigt i oplysninger om sundhedsvæsenets kapacitet i forbindelse med corona-epidemien. Det er sket med henvisning til offentlighedslovens § 33, nr. 5, der kan sige, at myndigheder kan afvise at udlevere dokumenter ”i det omfang det er nødvendigt til beskyttelse af væsentlige hensyn til private og offentlige interesser, hvor hemmeligholdelse efter forholdets særlige karakter er påkrævet”.

2. Ifølge Region Syddanmark vil der ved udlevering af beredskabsplaner være ”en nærliggende fare for, at offentlige interesser vil lide skade af stor betydning. Dette skyldes den helt ekstraordinære situation Danmark og dermed også Region Syddanmark i øjeblikket befinder sig i”.

- Såfremt Region Syddanmark giver aktindsigt i de nærmere beredskaber mv. kan det medvirke til at skabe vildledning i befolkningen. Dette vil have en væsentlig negativ effekt på beredskabet på sygehusene i Region Syddanmark, herunder muligheden for at give den livsnødvendige behandling til de borgere, der har aller mest brug for det. På den baggrund er det Region Syddanmarks vurdering, at regionens muligheder for at kunne hjælpe de borgere, der er kritisk syge enten af COVID-19 eller af andre årsager, bliver væsentlig forringet, såfremt der konkret meddeles aktindsigt i de ønskede oplysninger.

3. Sundhedsstyrelsen afviste i første omgang avisens anmodning med henvisning til, at der med coronavirus er tale om ”en ekstraordinær situation, hvor væsentlige hensyn og tungtvejende beskyttelsesinteresser gør sig gældende i forhold til at sikre, at kommunikation til befolkningen er mest mulig retvisende.”

- Sundhedsstyrelsen vurderer, at oplysninger fra regionerne i denne ekstraordinære situation ikke giver et retvisende billede, før der er udarbejdet en samlet sundhedsfaglig vurdering af disse.

Annonce

Som i Sovjet

Det samme gør Sten Schaumburg-Müller.

- Hvordan pokker kan det skabe vildledning at udlevere de her oplysninger? Det er jo nærmest som i Sovjet eller Kina, hvor staten ved, hvordan folket vil reagere på nogle informationer. Det er helt håbløst i mine øjne, siger juraprofessoren, som mener, at afslaget er i strid med loven.

Sten Schaumburg-Müller understreger, at der formentlig sagtens kan findes gyldige begrundelser for myndighederne til ikke at udlevere oplysninger om deres coronahandlingsplaner.

- Men det er i bedste fald ret uklart, hvordan det at udlevere oplysninger i sig selv kan være vildledende, mener han.

Juraprofessor Sten Schaumburg-Müller (t.v.) fra Syddansk Universitet kalder Region Syddanmarks afslag på aktindsigt i dets corona-beredskab for "helt håbløst". Arkivfoto: Nils Svalebøg
Annonce

Mangler begrundelse

Hvis regionen – i stil med Sundhedstyrelsen - havde begrundet med, at tallene på nuværende tidspunkt ikke er retvisende, havde sagen været en anden, mener Sten Schaumborg-Müller.

Han mener derfor, at styrelsens afslag umiddelbart er i orden. Det er Oluf Jørgensen uenig i.

Oluf Jørgensen henviser til, at oplysninger sendt fra den enkelte region til Sundhedsstyrelsen er autentisk dokumentation for, hvilke oplysninger om kapacitet den enkelte region har givet og derfor bør udleveres.

- Aktindsigt er særlig vigtig i en krisesituation for at undgå, at rygter og falske nyheder bliver tillagt betydning, siger han.

En tredje ekspert i mediejura - advokat Vibeke Borberg, der underviser i medieret - udelukker til gengæld ikke, at myndighederne i begge tilfælde har ret til at afvise at udlevere oplysningerne.

- I en samfundskrise som den foreliggende kan der være et større behov end normalt for at beskytte offentlige interesser. Dette kan udvide mulighederne for at anvende bestemmelsen og gøre det muligt for myndighederne at tage hensyn til særlige informationsrisici, herunder eksempelvis at oplysninger af den pågældende art måske vil kunne medvirke til at skabe vildledning i befolkningen med videre, skriver advokaten i et skriftligt svar til avisen.

Annonce

Udtryk for mistillid

Det er ikke muligt gennem eksperterne at give et entydigt svar på, om myndighederne er i deres gode juridiske ret til at afvise at udlevere oplysningerne. Men ifølge professor i statskundskab på Aarhus Universitet Michael Bang Petersen har myndighederne slet ikke grund til at mørklægge oplysningerne.

Han forsker i psykologi bag smitte og konspirationsteorier og mener, at danskerne har så stor tillid til myndighederne, at der ikke er grund til at holde oplysninger tilbage. Og han mener derfor ikke ligesom Sundhedsstyrelsen, at der skal være en samlet sundhedsfaglig vurdering, før offentligheden kan få oplyst eksempelvis antallet af respiratorer i sundhedsvæsenet.

- Jeg synes, det vidner om en mistillid til medierne og til borgerne, som er uhensigtsmæssig i den her situation. For der er en enorm tillid til myndighederne i befolkningen. Og måden at håndtere det på som myndighed er at vise tilliden tilbage og have en tro på, at befolkningen godt kan håndtere informationerne, siger professoren, der ikke mener, at man skal frygte befolkningens reaktioner på faktuelle oplysninger om sundhedsvæsenets tilstand i coronakrisen.

Annonce

Tavse myndigheder

Efter at have givet afslag på aktindsigt fredag besluttede Sundhedsstyrelsen onsdag alligevel at udlevere dokumenterne, som styrelsen har modtaget fra regionerne om kapaciteten i sundhedsvæsenet, til avisen Danmark. Styrelsen oplyser, at oplysningerne udleveres, fordi der nu foreligger en rapport fra sundhedsvæsenet, hvor nøgletallene fremgår sammen med en samlet sundhedsfaglig vurdering.

Avisen Danmark havde kort forinden, oplysningerne blev udleveret, sendt en række spørgsmål til styrelsen om afslaget og spurgt, hvorfor det ikke vil være retvisende at videregive faktuelle oplysninger fra regionerne. Styrelsen har ikke besvaret spørgsmålene.

Region Syddanmark har ikke ønsket at kommentere eksperternes kritik.

Annonce
Danmark

Tirsdagens coronatal: 457 nye smittetilfælde - seks døde

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Sådan løser hotelpar på 70 år mangel på arbejdskraft: Den nye stuepige er folkepensionist

Erhverv For abonnenter

Fødevarestyrelsens besøg lukker landevejskro: Fandt bidemærker i cherrytomater og muse-ekskrementer i både køkken og barområde

Esbjerg

50-årig kvinde fundet skyldig i knivdrab: Idømt 12 års fængsel

Esbjerg

Politiet efterlyser mand: Blev muligvis udsat for gaderøveri

Haderslev

Politiet leder efter 55-årig mand: Betegnes som uligevægtig og kan være udadreagerende

Varde For abonnenter

Skovejer rystet: Skovsvin slipper for straf, da han er tidligere dømt

Danmark

Se Danmark: Hjemløse Nanna og Stig fik et bryllup og hinanden

Kolding

Tre unge mænd i retten for grov voldtægt: Tiltalt for at true kvinde med drab, voldtage hende på skift og dele videoer af overgreb

Esbjerg

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Haderslev

Ryster på hovedet: Stopklods for naturnationalpark blev sat i alt for hurtigt

Erhverv For abonnenter

Kro på lille ø har været til salg i 140 dage: Venter på den rette køber

Navne For abonnenter

Tidligere Ford-forhandler fik sparket: Så begyndte han at lege med værdipapirer og investere i virksomheder

Annonce