Annonce
Sønderborg

Sønderborg med i solcelle-forskning for seks mio. kroner

Hos SDU NanoSYD på Alsion er forskere blandt verdens førende inden for fremtidens solceller – de såkaldte organiske solceller. Her er det Vida Engmann, der er i gang og har modtaget priser for sit arbejde. Arkivfoto: Claus Thorsted
NanoSyd på Syddansk Universitet Sønderborg modtager million-bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond til forskning i organiske solceller i samarbejde med København og Aarhus.

Sønderborg: Danmarks Frie Forskningsfond har bevilliget 6.185.082 kroner til et projekt, hvor SDU Sønderborg sammen med universiteterne i København og Aarhus skal forske for at skabe mere stabile organiske solceller.

Og der er hårdt brug for klimavenlige løsninger. Derfor ser forskere mod himlen, hvor solen hænger som et kæmpe kraftværk. Jorden modtager cirka 6000 gange så meget energi fra solen som vi har brug for. Hos SDU NanoSYD er forskere blandt verdens førende inden for fremtidens solceller – de såkaldte organiske solceller. Organiske solceller har en lang række fordele i forhold til traditionelle solceller bygget af silicium – de er billige at producere, de er mere miljøvenlige, de er bøjelige og så er de gennemsigtige.

Før et kommercielt gennembrud kan komme på tale, så er der dog en udfordring, der skal tages hånd om - stabilitet. Og det er her blandt andre forskere i Sønderborg kommer ind i billedet.

Sønderborg tester

- Kernen i dette forskningsmæssige samarbejde er, at Kemisk Institut på Københavns Universitet, som leder projektet, skal udvikle nye, mere stabile organiske solcelle materialer, Aarhus Universitet karakteriserer materialernes stabilitet, mens vi på SDU NanoSyd udvikler og tester organiske solceller – sammen optimerer vi materialernes egenskaber mod mere stabile organiske solceller, siger professor mso, Morten Madsen, der er leder af den organiske solcellegruppe på SDU NanoSyd.

Også leder af NanoSyd og Mads Clausen Instituttet i Sønderborg, Horst-Günter Rubahn, er lige så stolt og beæret over den store bevilling:

- Vi har hos SDU NanoSYD i flere år øget vores forskning indenfor fleksible organiske solceller, senest rettet mod rulle-til-rulle printteknikker, hvortil Danfoss for fire år siden skænkede SDU et kostbart rulle-til-rulle-anlæg. Udvikling af organiske solceller under industrielle forhold kræver stabile materialer, og dette projekt støtter derfor rigtig godt op om vores solcelle aktiviteter, siger professor Horst-Günter Rubahn.

Projektet skydes i gang 1. juli 2020 og løber fire år frem.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Ejere af landejendom har mistet alt i kraftig brand: - Vi overlevede. Og det er det vigtigste

Aabenraa For abonnenter

Genforeningen betyder også meget i Kongehuset: Derfor er det vigtigt for både dronningen og sønderjyderne, at hun er med til fejringen

Annonce