Annonce
Esbjerg

Syv blå partier i valgforbund: Borgerlisten har nu skrevet under på fælles aftale

Fredag eftermiddag mødtes borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) med det sidste medlem af byrådets borgerlige fløj for at få underskrift på det tekniske valgsamarbejde forud for kommunalvalget i november. Det lykkedes - Henrik Vallø fra Borgerlisten satte sin signatur. Privatfoto.
Fredag eftermiddag skrev Borgerlistens Henrik Vallø som den sidste repræsentant for i alt syv blå partier og lister under på et valgforbund, der skal sikre blokken mod stemmespild ved kommunalvalget.

Esbjerg Kommune: Syv borgerlige partier og lister er nu enige om et fælles valgforbund, og fredag eftermiddag satte Borgerlistens Henrik Vallø som den sidste sin underskrift på aftalen om et teknisk valgsamarbejde forud for kommunalvalget om knap ni måneder.

Dermed har den blå blok taget ved lære af stemmespildet fra kommunalvalget i 2017, hvor der var to borgerlige valgforbund – Venstre, DF, Borgerlisten og Liberal Alliance i det ene og De Konservative og Nye Borgerlige i det andet - hvilket resulterede i, at samtlige mandater i blå blok blev dyrere i kraft af opsplitningen.

Dengang tabte den borgerlige fløj i omegnen af et mandat på gulvet, men nu er der altså gjort fælles sag mellem Venstre, Borgerlisten, De Konservative, Dansk Folkeparti, Esbjerglisten, Nye Borgerlige og Liberal Alliance.

Annonce

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) er glad for, at de blå partier er enige om at samle kræfterne og sikre, at ingen borgerlige stemmer går til spilde. At det har taget et stykke tid at få alle med, bekymrer ham ikke:

- Det er kun forståeligt, for selv om vi alle er borgerlige og enige  om at gøre vores til at sikre, at vi fortsat har borgerligt styre i Esbjerg Kommune efter næste valg, så er der syv forskellige partier og lister med egne holdninger og prioriteringer, siger han.

At Borgerlisten er den sidste til at skrive under, mener Henrik Vallø heller ikke kan tolkes som en forbeholdenhed:

- Vi er et borgerligt talerør for kommunens borgere, men valgforbund er ikke noget, man bare indgår i huj og hast. Det er altid fornuftigt, at vi får følt hinanden lidt på tænderne i forhold til de forskelligheder, der selvfølgelig er, selv om vi har det samme udgangspunkt. For os er det primære i at skrive under, at den borgerlige fløj undgår stemmespild, siger han.

Samme tilgang har Hans K. Sønderby, der efter bruddet med Dansk Folkeparti dannede Esbjerglisten:

- Det er vigtigt at understrege, at Esbjerglisten i lighed med øvrige partier og lister i valgforbundet går til valg på en selvstændig baggrund og valgoplæg. Men vi deler ønsket om et blåt styre i Esbjerg Kommune, som vi mener bedst sikrer den kommunale velfærd og erhvervsudvikling til gavn for alle kommunens borgere, og splittelsen ved det seneste valg kostede blå blok et mandat. Det ønsker Esbjerglisten ikke at medvirke til, siger Hans K. Sønderby.

JydskeVestkysten har været i kontakt med Socialdemokratiets borgmesterkandidat, Jakob Lykke, og han oplyser, at rød blok endnu ikke er klar med en udmelding om valgforbund. Direkte adspurgt giver han dog udtryk for, at der fortsat arbejdes på et fælles valgforbund mellem Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og De Radikale.

Kort fortalt

Et valgforbund er en teknisk størrelse, der betyder, at de partier, der indgår i valgforbundet, tildeles mandater, som om de er et samlet parti. Først derefter fordeles så det antal mandater, valgforbundet har opnået, forholdsmæssigt og efter en matematisk metode på de enkelte partier. Et stort valgforbund i eksempelvis rød blok kan udmønte sig i en mandatgevinst sammenlignet med, hvad partierne ellers ville kunne hente af mandater uden indgåelse af valgforbund.

Mest illustrativt er det seneste eksempel fra kommunalvalget i 2017, hvor der var to borgerlige valgforbund – Venstre, DF, Borgerlisten og Liberal Alliance i det ene og De Konservative og Nye Borgerlige i det andet. Her blev samtlige mandater i blå blok dyrere i kraft af opsplitningen. En plads i byrådet kostede på blå side således 2.057 stemmer, mens en plads i rød blok kostede 1.907 stemmer – en forskel på omtrent 150 stemmer per mandat. Blå blok tabte således i omegnen af et mandat på, at der var to valgforbund i blokken frem for ét stort.

Ved det seneste kommunalvalg var der på rød side valgforbund mellem Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Alternativet og Radikale Venstre.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Efter fire års rumsteren i klagenævn er afgørelsen truffet:  Naturfolk sætter Esbjerg Kommune og virksomheder skakmat

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

371 DSB-kunder tog toget mellem Esbjerg og Odense uden mundbind - det skulle de aldrig have gjort: Bekymret ansat beretter om magtesløst personale, snyd og stor forvirring

Kolding For abonnenter

Maskinvirksomhed fik stjålet minigravere til 900.000 kroner: Klippede hegn i stykker og brugte træpaller som rampe

Sønderborg

Påkørt af elcykel: 55-årig svært tilskadekommen kvinde fløjet til Odense

Esbjerg

Dummere end politiet tillader: Eftersøgt mand gjorde sig uheldigt bemærket

Ulrik Wilbek kritiserer smitteopsporing: Antallet af selvisolerede eksploderer og risikerer at lukke samfundet

Kolding For abonnenter

Hunden Vaks vækkede ejer, da værksted med traktorer og udstyr gik op i flammer: - Han får nok et ekstra kødben til jul

Esbjerg For abonnenter

Beskidte chaufførers kritik blev hørt: Nu vil Esbjerg Havn forbedre forholdene

Sydjylland

Flere kommuner oplever massive smittestigninger henover weekenden: En stikker af med 150 nye smittede siden fredag

Ekspert anbefaler nedlukning - lige nu: Omikron vil være dominerende inden nytår

Navne

Så er det nye byråd på plads: Se, hvem der fik hvilke poster

Erhverv For abonnenter

Ny webshop satser på nyt og brugt: Per reparerer også cykler

Sønderborg For abonnenter

Socialudvalg siger nej til nødplan i hjemmeplejen

Annonce