Annonce
Esbjerg

Tandlægeklinik brød coronaregler: Samme mundbind brugt hele dagen og behandlinger skete uden engangskitler

Mundbind og handsker er en del af de værnemidler, som tandlægerne skal bruge under coronakrisen. Og mange af dem har brugt dem i forvejen, men i dag er mundbind og engangskitler en mangelvare. Foto: Colourbox
Ansatte risikerede at blive smittet, da tandlæger og klinikassistenter brugte samme mundbind af dårlig kvalitet hele arbejdsdage. De arbejdede også uden engangskitler ved behandlinger med dråbespredning, fastslog Arbejdstilsynet ved besøg på klinikken, der ikke kunne skaffe værnemidlerne. Det udløste et strakspåbud, som klinikken har opfyldt. Reglerne overholdes i dag, og ingen er smittet.

Esbjerg: Tandlægehuset i Borgergade i Esbjerg har ikke fulgt coronareglerne. Personalet har i en periode brugt de samme mundbind og de samme kortærmede skjorter gennem en hel arbejdsdag under coronakrisen. Samtidig blev der ikke brugt de engangskitler, der kræves ved behandlinger, hvor der er dråbespredning.

Mundbind skal efter coronareglerne skiftes efter hver patient, ligesom mundbindene ikke var af tilstrækkelig god kvalitet.

Det betød, at tandlægeklinikken fik et strakspåbud og en sur smiley, da Arbejdstilsynet var på besøg mandag den 4. maj.

Påbuddet blev givet, fordi personalet risikerede at blive smittet med coronavirus under behandling af patienterne, hedder det i tilsynets rapport.

Ifølge Arbejdstilsynets hjemmeside har Tandlægehuset efterkommet påbuddet. Der er købt bedre mundbind og engangsforklæder. Og ingen af personalet eller patienterne er blevet smittet med coronavirus.

- Jeg var selv en af dem, der brugte samme mundbind hele dagen, hvis det ikke blev fugtigt. Det var stort set umuligt at skaffe nok mundbind, så vi var i en mangelsituation, og vi har for eksempel stadig en restordre på plastforklæder, som er bestilt for fire uger siden, fortæller en af Tandlægehusets to ejere, Kasper Thrane.

CORONAPÅBUD

  • Påbuddet til Tandlægehuset Borgergade 27 i Esbjerg er blandt de første strakspåbud, som Arbejdstilsynet har udstedt til virksomheder, der ikke har overholdt corona-retningslinjerne.
  • I alt er der givet 11 strakspåbud og 23 vejledninger.
  • Siden den 14. april har Arbejdstilsynet fokuseret tilsynene på at mindske coronasmitte i udvalgte brancher.

En jungle af værnemidler

Tandlægehuset nu har et lager af mundbind og forklæder, men ifølge Kasper Thrane er der stadig problemer med at skaffe værnemidler.

Selv om der er mundbind på lager, kan behandlerne og klinikassistenter ikke bruge løs, hvis de nye bestillinger ikke når frem.

- En af vores faste leverandører af mundbind kan ikke levere, så nu har vi fået en anden, siger klinikejeren.

Han betegner markedet for værnemidler som en jungle.

- Det er ren wildwest, hvor mundbind sælges videre gennem flere led. Før gav vi 50-100 kroner for en kasse med 50 mundbind. Nu giver vi 500-700 kroner, fortæller han.

På et tidspunkt måtte Kasper Thrane køre helt til Glyngøre for at få fat i fullface-visirer til klinikken.

I runde tal bruger de seks tandlæger og klinikassistenter 100 mundbind på en arbejdsdag.

Annonce

Indtjening er tabt

- At leve op til alle coronakrav er stort set umuligt, da retningslinjerne hele tiden ændres, siger Kasper Thrane.

Klinikkens ansatte arbejder dagligt med at finde nok værnemidler på nettet.

- Siden Arbejdstilsynets besøg har vi gjort endnu mere ved det. Vi søger med lys og lygte efter tingene, så vi kan imødekomme påbuddet, siger han videre og understreger, at uden værnemidler er syv mand uden arbejdsplads.

Mundbind og plastictøj koster dyrt, men værst er de ti minutter mellem hver patient for at mindske smitterisikoen, der koster klinikken en tredjedel af omsætningen. Og selv med 65.000 kroner i lønkompensation fra staten kommer Tandlægehuset ifølge klinikejeren aldrig til at hente den tabte indtjening ind igen.

- Patienter har fuld forståelse for, at vi tager plasticovertræk og visir på. Men for os behandlere er det ubehagelig at sidde pakket ind i plastic fra top til tå, siger Kasper Thrane, der forventer, at Arbejdstilsynet vil lave et kontrolbesøg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Billund For abonnenter

Legolands teknikere ordner alt fra videoovervågning til årets nyeste forlystelser: - Det er ligesom at få noget fra Ikea

Annonce