Annonce
Varde

Varde opnår 2025-mål nu: Hver tredje ung vælger en erhvervsuddannelse

32 procent af eleverne i niende og tiende klasse i Varde Kommune begynder på en erhvervsuddannelse i år. Billedet er fra den tekniske skole i Skjern, som nogle af de unge i kommunens nordlige del vælger. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Hver tredje af eleverne på en ungdomsuddannelse i Varde Kommune har valgt en erhvervsuddannelse. Dermed ligger kommunen igen langt over landsgennemsnittet og opnår faktisk målet for 2025 allerede nu.

Varde Kommune: Elektriker, chauffør, maler, vvs’er eller selvstændig? Der er meget at vælge imellem på listen med erhvervsuddannelser, og i år har 32 procent - altså næsten hver tredje - af de unge fra 9. og 10. klasse, som søger en ungdomsuddannelse i Varde Kommune, sat kryds på listen og søgt ind på en erhvervsuddannelse.

Eleverne havde ansøgningsfrist 1. marts, og tallene viser nu, at erhvervsuddannelserne igen i år er blevet mere populære. Faktisk er der sket en stigning i antallet af ansøgere til erhvervsuddannelserne på tre procentpoint i forhold til sidste år, hvor det var 29 procent af eleverne, der valgte en erhvervsuddannelse.

- Det er super flot. Vi har som kommune sat meget fokus på at få de unge til at kigge hen imod erhvervsuddannelserne, og derfor er jeg stolt over, at arbejdet lykkes - og så endda fire år før tid, siger Peder Foldager (V), der er udvalgsformand for børn og undervisning i Varde Kommune.

Annonce


Jeg har været vildt spændt på det her tal. Corona har aflyst og reduceret vores tiltag, så jeg vælger at se de 32 procent som et tegn på, at den bølge, vi i de seneste år har sat i gang, den fortsætter.

Casper Bech Pedersen, erhvervsplaymaker i Varde Kommune


På landsplan er hver femte af de unge på ungdomsuddannelserne i gang med en erhvervsuddannelse. Det tal er uændret siden 2020, så at Varde Kommune oplever en stigning, er både unikt og utrolig vigtigt, siger Peder Foldager.

- Ud over turisme og landbrug er vores kommune kendetegnet ved en lang stribe mindre erhverv. De har brug for unge mennesker, der har lyst til at arbejde med hænderne, og faktisk kombinerer mange erhvervsuddannelser det praktiske og det boglige. Det, tror jeg, tiltaler mange, og her er det en kæmpe opgave at få det fortalt til de unge mennesker, siger han og tilføjer:

- Men det må man sige, at vi er lykkedes rigtig godt med.

16,8 procent i 2016

I 2016 ansatte Varde Kommune en såkaldt erhvervsplaymaker, der har til opgave at motivere flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse efter folkeskolen.

Om erhvervsuddannelser:

En erhvervsuddannelse er en praktisk uddannelse, der retter sig mod et erhverv.

Uddannelsen veksler mellem undervisning på skole og perioder i praktik. Man kan vælge mellem 101 uddannelser med over 300 trin eller specialer.

Uddannelserne kan deles ind i fire hovedområder:

- Fødevarer, jordbrug og oplevelser

- Kontor, handel og forretning

- Omsorg, sundhed og pædagogik

- Teknologi, byggeri og transport

Man kan begynde lige efter folkeskolen eller senere, og efter endt uddannelse kan man søge job som faglært eller læse videre på en videregående uddannelse.

Målsætningen i erhvervsuddannelsesreformen er, at 30 procent af elever i niende og tiende klasse skal vælge en erhvervsuddannelse i 2025.

I 2016 valgte 16,8 procent af eleverne i 9. og 10. klasse en erhvervsuddannelse i Varde Kommune. I 2017 steg tallet til 22,9 procent. I 2018 var det 28,1 procent, mens det faldt til 25,5 procent i 2019. I 2020 steg tallet igen til 28,9 procent, og i 2021 er tallet steget til 32 procent.

Erhvervsplaymakeren er Kasper Bech Pedersen, og dengang han begyndte sit arbejde i februar 2016, var antallet af unge, der søgte ind på en erhvervsuddannelse, 16,8 procent.

Siden har han arbejdet med at styrke samarbejdet mellem kommunens erhvervsliv og skoler ved blandt andet at arrangere virksomhedsforløb for kommunens unge.

- De unge kan se mulighederne i de her erhvervsforløb, når de kommer ud og får en oplevelse hos virksomheden. De møder lærlinge, der kan fortælle inspirerende historier, som de unge kan spejle sig i, siger Kasper Bech Pedersen.

Annonce

Corona spænder ikke ben

I et normalt år - hvor corona altså ikke lukker både skoler og virksomheder - har Kasper Bech Pedersens arbejde ført til, at 1400-1500 elever har været i et virksomhedsforløb. Siden november sidste år er forløbene dog blevet aflyst på grund af corona, og derfor har det været med en vis bekymring, at erhvervsplaymakeren har ventet på at se ansøgningstallet for erhvervsuddannelserne i år.

- Jeg har været vildt spændt på det her tal. Corona har aflyst og reduceret vores tiltag, så jeg vælger at se de 32 procent som et tegn på, at den bølge, vi i de seneste år har sat i gang, den fortsætter, siger Kasper Bech Pedersen og understreger, at indsatsen er et samarbejde mellem uddannelsesvejledere, ungdomsskolen og uddannelsesinstitutionerne i Varde Kommune.

På trods af de mange aflysninger har mange virksomheder allerede meldt til Kasper Bech Pedersen, at de er klar til at få besøg af de unge mennesker igen, så snart der bliver åbnet mere for samfundet. Derfor er Kasper Bech Pedersen allerede i gang med at planlægge virksomhedsforløb til næste skoleår.

- Det er fedt at se, at vores indsats har stor interesse for både virksomheder og elever. Det er et langt, sejt træk at ændre de unge menneskers syn på uddannelserne, men det her bekræfter, at vi er godt på vej, siger han.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Varde For abonnenter

Lystfiskere fatter ikke Fødevarestyrelsens forbud: Årtiers succesfyldt yngelpleje sat på pause på grund af fiskevirus i dambrug

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Fra mobbe-offer til skarp politiker: Derfor kan du ikke længere høre borgmesteren skændes med De Konservatives frontkvinde

Esbjerg For abonnenter

Brolægger konkurs: Konflikt om mangeårig ansats sygdom fik ejer til at trække stikket

Tønder

Markant politisk sejr førte ikke til genvalg: Da Henrik vandt, blev han vraget

Kultur

En gave til byen: Kunstner vil rejse moderne skulptur til minde om gammel redaktør

Erhverv

Selvstændig ønsker bedre vilkår for iværksættere: - Fritag os for moms og skat

Sønderjylland For abonnenter

Rikke Thomsen er ude med nyt album på sønderjysk: - Dialekten har været min trygge ramme, som jeg altid har kunnet tage med mig

Varde

Stig hænger plakater op, selv om han og Conny måtte have krisehjælp: Derfor bakker hustruen op om genvalg

EfB

Hold da op en nedtur: Esbjerg lukker mål ind i de døende sekunder og taber 2-1 på eget græs - se videoanalysen

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Navne

Ny butik: Christian vækker gammelt håndværktøj til live

EfB For abonnenter

EfB's nye målmand var sønderknust:  - Det her er lige til at tude over

EfB

EfB-målscorer efter lørdagens dukkert: En vildt skuffende følelse

Annonce