Annonce
Tønder

Virus: Fugleinfluenza konstateret tæt på Tønder

Her er de områder lige syd for grænsen, hvor der er konstateret smitte. Illustration: www.nordfriesland.de
Det er de to varianter af fugleinfluenza H5N8 og H5N5, der er fundet i vilde fugle cirka 15 kilometer nede i Slesvig-Holsten. I alt fem fugle er fundet døde syd for grænsen, alle inficeret med H5N8. De to varianter er muteret, så de ikke udgør en risiko for mennesker.

Tønder: Det er i delstaten Slesvig-Holsten, lige syd for den dansk-tyske grænse, at der er fundet døde fugle, som efterfølgende har vist sig at være positive med fugleinfluenza. Derfor har de tyske myndigheder med øjeblikkelig virkning skærpet reglerne, så alle fjerkrævirksomheder skal være hegnet ind. Formand for den danske interesseorganisation Frit Fjerkræ, som organiserer mindre hønseavlere, Finn Jensen, siger til JydskeVestkysten, at man ikke umiddelbart gør det samme i Danmark.

-  Nu har vi haft smitten i mere end 15 år, så nu tager vi det mere afslappet. Det er en smitsom sygdom for fjerkræ, og i starten var man rigtig bange for, at det skulle blive ligesom den pandemi vi har med corona, men nu har vi altså haft 15 år, hvor mennesker ikke bliver smittet af det, så man tager det lidt mere roligt, fortæller Finn Jensen.

Ufarlig for mennesker

Og professor i veterinærbiologi ved Københavns Universitet, Lars Erik Larsen, bekræfter, at de to varianter er muteret, så den ikke ser ud til at være farlig for mennesker.


Risikoen for at mennesker bliver smittet er nærmest ikke-eksisterende,

Lars Erik Larsen, professor, veterinærbiologi


- Det er specielt den virus, der hedder H5N1, som har givet en del human infektion og gør det stadigvæk i Mellemøsten og Indonesien. Men siden 1997 har den muteret og har skiftet nogle af sine gener ud.  Og det virus, som er fundet her, er en speciel undergruppe af H5N8, og det er det samme virus, som blev fundet i 2016 og frem til 2019 i Europa. Og der er ikke et eneste humant tilfælde med det her virus. Risikoen for at mennesker bliver smittet er nærmest ikke-eksisterende, siger Lars Erik Larsen.

De to varianter af fugleinfluenza, som er konstateret i vilde fugle syd for grænsen, er ikke farlige for mennesker. Til gengæld kan det have store økonomiske omkostninger, hvis den breder sig til for eksempel hønsebesætninger i Danmark. Arkivfoto: Michael Bager

- Hvordan ved man, at det forholder sig sådan?

- Det er ikke empiri - det er epidemiologi. Men specielt i USA har der være rigtig, rigtig mange udbrud med det her virus også i kommercielle besætninger, og der er ikke et eneste tilfælde, der er rapporteret smittet af det her, siger Lars Erik Larsen.

Annonce

Økonomiske konsekvenser

Til  gengæld kan det få store økonomiske for den danske fjerkræbranche, hvis fugleinfluenzaen på et tidspunkt breder sig over grænsen til Danmark.

- Ja, det er helt sikkert. Og det, der også kan ske, hvis den rammer en kommerciel besætning, er, at så kan tredje-lande lukke for eksporten, siger Finn Jensen fra Frit Fjerkræ, som fortæller, at Danmark har en anden politik på området end Tyskland.

- I Tyskland kræver de fjerkræet indespærret i risikoområder. Danskerne har en anden politik fra Fødevarestyrelsen med mere selektiv opdeling. Det betyder, at hvis ude-arealerne er mindre end 40 kvadratmeter, så skal man ikke gøre noget. Hvis det er et større areal, skal der enten net eller tråde over, fortæller Finn Jensen.

Det er særligt i andefugle, man har fundet de muterede fugleinfluenzaer. Fødevarestyrelsen opfordrer alle til at indlevere dødfundne fugle til myndighederne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce